Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 1. 12:24

A farmernadrágból is kontrollert csinálhat a Google

Érintésérzékeny szövettel, érintés nélküli vezérléssel és biztonsági megoldásokkal érkezett az idei Google I/O-ra a keresőóriás úttörő technológiákkal foglalkozó ATAP csapata. A konferencián - ha rövid időre is - a Project Ara moduláris telefon legújabb prototípusa is előkerült.

A Google ATAP (Advanced Technology and Projects Group) divíziója hosszabb ideje dolgozik úttörő technológiák fejlesztésén, a vállalat konferenciáinak mindig egyik csúcspontja a csapat beszámolója a legfrissebb fejlesztésekről. Nem volt ez másképp a keresőóriás I/O fejlesztői konferenciáján sem: az elrugaszkodott projekteken dolgozó csapat idén a biztonság és az újfajta vezérlési megoldások terén alkotott - de a színpadon a Project Ara is tiszteletét tette.

Project Jacquard

A keresőóriás ambícióit a viselhető eszközök területén nem kell különösebben ecsetelni, igaz a konferencia Android Wear platformot tárgyaló szekciója idén nem volt túl izgalmas - az ATAP csapata ugyanakkor jó úton jár, hogy ezt jóvá tegye, frissen bejelentett Project Jacquard kezdeményezésével.

A megoldás mindennapi ruhákból, sőt akár bútorokból, illetve bármilyen szövettel borított felületből csinálna érintésérzékeny vezérlőt. A cég textilipari partnereivel együttműködésben fejlesztett új, vezetőképes fonalak tetszőleges szövetekben használhatók, legyen szó pamutról, gyapjúról, poliészterről vagy akár selyemről. A speciális fonalak - a laikus számára legalábbis -  megkülönböztethetetlenek hagyományos társaiktól. A vezetőképes szálakkal átszőtt felületek, ahogy azt a Google rendezvényén be is mutatta, szövetből készült érintőpadként működnek - sőt a demó alapján még kiterjedtebb funkcionalitást is kínálnak, miután nem csak az érintés pozícióját ismerik fel a felületen, hanem annak mélységét, sebességét, irányát és egyéb karakterisztikáit is.

Egy hasonló megoldás használhatóságán persze sokat rontana a méretes vezérlőelektronika, ezért fontos eredmény, hogy a feldolgozóegységet sikerült egy ruhagomb méretű áramkörre összezsúfolni, igaz, ez még nem tartalmazza az akkumulátort. Egyelőre kérdéses, hogy az érintőszövet és vezérlése mekkora telepet igényel majd, vélhetően azonban ez sem lesz sokkal nagyobb magánál az elektronikánál.

A Project Jacquard a begyűjött információkat vezeték nélküli kapcsolaton továbbítja a csatlakoztatott eszközökre, az interakciót pedig akár felvillanó LED-ekkel vagy haptikus visszajelzéssel is segíteni tudja (ez persze mind plusz bevarrandó hardvert jelent). A vállalat szerint a kezdeményezés platformfüggetlen, így telefonok, táblagépek és PC-k is kezelhetők vele. operációs rendszertől függetlenül is.

A technológia elterjedéséhez két iparág támogatása is kell: egyrészt a textillel dolgozó iparágaknak kell beépíteni az új szöveteket a termékeikbe, másrészt a mobilfejlesztőknek kell az új inputra felkészíteni alkalmazásaikat. Ezt az ATAP fejlesztői is jól tudják, ezért olyan kulcsrakész megoldásban gondolkodnak, amivel egy divattervezőnek már semmilyen (műszaki) dolga nincs, a fejlesztők pedig egységes API-n keresztül érhetik el ezt az érzékelőt. A Google már több divatcéggel, például a Levi's-szel is együttműködésre lépett, és további tárgyalások vannak napirenden.

A Project Jacquard kétségtelenül érdekes kezdeményezés, az eddigi okosruha koncepciók közül talán a leginkább előremutató megoldás, amely ráadásul nem is merül ki az ruházatban, bármilyen szövetbe, kárpitba beépíthető. A Jacquard ráadásul a cég szerint olcsó és könnyen skálázható is, amelyhez már fejleszti az első felhős szolgáltatásokat és az alkalmazás ökoszisztéma első, egyszerűbb elemeit - azt egyelőre nem tudni, a technológia hogy birkózik majd meg a mosógépekkel.

Project Soli

A vezérlési megoldásokat a cég még eggyel tovább vinné, Soli nevű érintés nélküli kontrollerével. Biztosan többen emlékeznek még a szebb napokat is látott Leap Motionre, amellyel a felhasználó kezét az érzékelők fölött suhogtatva végezhetett el különböző feladatokat. Itt is hasonló megoldásról van szó, noha eltérő működési elvvel és nem utolsó sorban jóval nagyobb precizitással.

03:57
 

Welcome to Project Soli

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az érzékelő itt nem infravörös fényt, hanem radarjeleket használ, amelyekkel a kézmozgás távolságát és gyorsaságát is érzékeli: a 60 gigahertzen működő radar másodpercenként akár 10 ezerszer is le tudja olvasni környezetét, így képes egészen finom gesztusokat is felismerni, például egy csettintő mozdulatot vagy a hüvelyk és mutatóujj összedörzsölését. A cég szerint a szenzor a milliméternél kisebb mozgást is kiszúrja. A kisebb bélyeg méretű Soli chip fő felhasználási területeit a cég a viselhető eszközökben, okosórákban látja, amelyek a technológiával anélkül használhatók, hogy a felhasználó ujja tapogatás közben kitakarná az egyébként is apró kijelzőt, de számos egyéb készülékben is felhasználható, ha a gyártó a gombokat inkább gesztusokra cserélné. Az érdeklődő fejlesztők a Google tervei szerint még idén részletesebben is megismerhetik az eszközt.

Project Vault

A keresőóriás miniatürizált megoldásainak sora egy MicroSD kártya méretű, Project Vault néven futó eszközzel folytatódik, amely a titkosított információtárolást és kommunikációt szolgálja. Voltaképpen egy apró számítógépről van szó, NFC chippel,  ARM processzorral, hardveres véletlenszám generátorral és egy RTOS rendszerrel a fedélzetén, noha azt egyelőre nem tudni, a valós idejű rendszer melyik variánsa és pontosan milyen lapka dolgozik az eszközben.

A Vault platformfüggetlen, Android, Windows, sőt iOS rendszert futtató eszközökön is használható - a készülékek egyszerű microSD kártyaként látják azt. Az apró kártya a biztonságos adattárolás mellett a kommunikáció titkosítására is használható, a fejlesztők csevegőalkalmazásaik kommunikációját, már most elérhető SDK segítségével átvezethetik a Vaulton, amely elvégzi a titkosítást, majd a másik oldalon annak feloldását, anélkül, hogy bármely telefonon szükség lenne a kulcsok tárolására. De a megoldás hasonló módon akár a kétlépcsős bejelentkeztetés második faktoraként is használható. A kezdeményezéssel a cég első körben a vállalati felhasználókat célozza, akik számára az SDK mellett már egy kész termékkel is készült - ezt a Google saját hatáskörben már el is kezdte használni. A Project Vault hasonló hardveres titkosítást ígér egyébként, mint a BlackBerry által korábban felvásárolt SecuSmart.

Project Ara

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a közönség a Google moduláris telefonjával kapcsolatos híreket várta a legizgatottabban az ATAP bejelentések sorában - noha ezekkel a cég végül elég szűkmarkú volt. A színpadon mindenesetre feltűnt egy működő prototípus, ebbe egy kameramodult, működés közben (!) bepattintva a csapat a hallgatóságról egy fotót is készített. A néhány másodperces demonstráció alapján az ATAP fejlesztői már jóval előrébb tartanak, mint a néhány hónappal ezelőtt bemutatott, nagy nehezen bebootoló, majd gyorsan merevre fagyó készülékeknél, a bemutató rövidsége azonban arra utal, hogy bőven akad még munka a motorháztető alatt. Egyelőre kérdésesnek tűnik hogy a Google tudja-e tartani ígéretét, miszerint az Ara telefonokat egyes piacokon még idén elérhetővé teszi.

 

 

Az ATAP csapata tehát idén is kitett magáért, ami az izgalmas fejlesztéseket illeti. A fejlesztőbrigádnak a keresőóriás továbbra is kíméletlen tempót diktál: a konzumer termékhez egyre közelítő moduláris Ara telefon fejlesztése 2013 áprilisában kezdődött meg, az eleinte sokak által kétkedve figyelt projekt pedig alig több mint két év elteltével megvalósulni látszik. Hasonló a helyzet a fentebb említett Solival is, a szenzor mögött alig 10 hónap fejlesztés áll, az ennyi idő alatt egy nagyobb monitor méretéről zsugorodott egy ujjbegyen is kényelmesen elférő lapkává.

Az ATAP fejlesztéseiből jól kirajzolódik, hogy milyen jövőképet lát a mobilpiac előtt a Google. A keresőóriás rövid távon az egyes készülékekkel történő interakciót igyekszik megreformálni, az érintésvezérlést tetszőleges felületre áthelyezve vagy akár az "érintés" részt teljesen eltörölve. Moduláris telefonjával a cég a középszintű telefonok piacát írhatja át teljesen, a csúcskategóriát valószínűleg továbbra is az egyre vékonyabb, elegánsabb külsejű eszközök uralják majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról