Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 15. 15:43

Hivatalos az Ultra HD Blu-ray szabvány

Érkezik a legújabb, kifejezetten 4K tartalmakhoz szánt Ultra HD Blu-ray szabvány, amely a kiterjedtebb színskála támogatása mellett idővel jelentősen megnövekedett lemezkapacitást is hoz majd.

Sokan jósolták már az optikai adathordozók halálát, a technológia ugyanakkor egyelőre nemcsak él, de fejlődik is: a Blu-ray Disc Association bejelentette az Ultra HD Blu-ray szabványt. A legújabb iteráció, ahogy az már nevéből is kiderül támogatja majd a 3840x2160 pixel felbontású, 4K vagy más néven Ultra HD videókat - egészen pontosan a BT.2020 tartalmi szabványt.

A szabályozás nem csak a felbontást, de a videós tartalmak számos egyéb paraméterét is meghatározza, mint a bitmélység, a másodpercenkénti képkockaszám, illetve a megjeleníthető színskála. Utóbbi az új Blu-ray bevezetésével szintén előrelép majd: a korábbi Rec. 709 vagy ismertebb nevén sRGB szabványt ugyanis itt már Rec. 2020-ra cserélték. Ez jóval kiterjedtebb skálát jelent elődjénél, így jóval élénkebb színű, nagyobb szaturációjú képi tartalmak megjelenését is lehetővé teszi.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A nagyobb színskála bevezetéséhez -  anélkül hogy a képen színsávosodás jelenne meg - nagyobb bitmélységre van szükség, miután az egyes színátmenetek több diszkrét színből épülnek fel. Az Ultra HD Blu-ray ezért az sRGB 8 bites megoldásával szemben csatornánkénti 10 bites színmélységet is támogat (legalábbis a Rec. 2020-as tartalmak esetében). Ez azt jelenti, hogy a technológiával a megjeleníthető színek száma 16,7 millióról több mint egymilliárdra hízik.

Ami a lemezek méretét illeti, az új szabvány bevezetésével továbbra is megmaradnak majd az 50 gigabájtos változatok, az AnandTech szerint mellettük viszont megjelennek majd a magasabb bitrátájú tartalmakhoz szánt, nagyobb kapacitású modellek is. A másodpercenként 82 megabites tartalmak a forgalomban lévő kétrétegű modellekkel megegyező kapacitású, 50 gigabájtos lemezeken is elférnek, míg a 108 megabites videókhoz 66, a 128 megabitesekhez pedig 100 gigabájtos lemezek megjelenése várhatók.

Noha az új, várhatóan HEVC kódolást használó Ultra HD Blu-ray szabvány hivatalosan is elkészült, széles körű adoptációja valószínűleg még jó ideig eltart majd, ahhoz ugyanis nemcsak a lemezek legyártására, de a fenti színmegjelenítést támogató televíziók megjelenésére is szükség van - ráadásul egyelőre még 4K sem mondhatók elterjedtnek. Az újfajta lemezek lejátszásához továbbá új lejátszók is kellenek majd, amelyek a szabványért felelős szervezet határozata alapján visszafelé kompatibilisek lesznek a hagyományos Blu-ray lemezekkel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról