Szerző: Koi Tamás

2015. május 12. 14:05

Késett a 450 MHz-es hálózat kiépítése, büntetett a hatóság

Nem fejezte be időben a 450 MHz-es hálózat első ütemének vállalások szerinti kiépítését az MVM Net Zrt., ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 12 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a céget.

Nem készült el a vállalások szerint az MVM Net Zrt. által épített és üzemeltetett 450 MHz-es mobilhálózat első üteme, ezért a frekvenciajogosultság kapcsán kötött hatósági szerződésben foglaltak alapján pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MVM Zrt. száz százalékos tulajdonú leányvállalataként működő, távközlési profilú részvénytársaságot. A cégnek az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban kellett volna elindítania a hálózatot februárra, ez azonban nem valósult meg az előírt időpontra.

A vállalás elmaradása miatt a hatóság a szolgáltatóval szemben az elektronikus hírközlésről szóló törvényben és a hatósági szerződésben rögzített jogkövetkezményeket alkalmazta - az egyenlő bánásmód, a fokozatosság és az arányosság elve szerint -, és 12 millió forint pénzbírságot szabott ki. A hatóság álláspontja szerint a hálózat elhúzódó kiépítése késlelteti a kormányzati célú szolgáltatások, csoportkommunikációs igények biztosítását, emiatt lassabban indul meg az állami- és önkormányzati közszolgáltatások fejlesztése, egyes közszolgáltatások bevezetése és széleskörű elterjesztése.


Az okosmérőkhöz ideális infrastruktúra-alap a 450 MHz-es frekvenciasáv

Emellett az NMHH kötelezte az MVM Net Zrt.-t, hogy június 30-ig biztosítson adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron, továbbá a 4. számú főút mentén Albertirsa és Szolnok, az M6-os autópálya mentén Dunaújváros, az M1-es autópálya mentén Tatabánya és Győr, az M7-es autópálya mentén Székesfehérvár és Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint az M3-as autópálya mentén Budapest és Gyöngyös környékén. Előírta azt is, hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egyszámjegyű útján.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az NMHH az MVM Net Zrt-vel 2014. április 30-án kötött szerződést, amely alapján 2014. május 1-től a szolgáltató jogosultságot szerzett a 450 MHz-es frekvenciablokkok használatára. A társaság kötelezettséget vállalt a frekvenciasávon a rádiótávközlő hálózat kiépítésére és üzemeltetésére a szerződésben foglalt részletszabályok mellett. A frekvenciahasználati jogosultság alapján e sávban a szolgáltató elsődlegesen kormányzati célokat támogató rendszert üzemeltethet, valamint nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatás célú igényeket is kielégíthet.

Az elmaradt vállalásokkal kapcsolatos általános hatósági felügyeleti eljárás május 5-én zárult le határozattal és a cég saját adatszolgáltatásán alapult, amelyben elismerte a hálózati lefedettségre és bázisállomások telepítésére vonatkozó I. ütem szerinti késedelmét, illetve nem teljesítését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról