Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 11. 17:02

Hat terabájt kapacitású SSD-t mutatott be a Fixstars

Eddig példátlan, 6 terabájt tárhelyet zsúfolt össze legújabb, 2,5 hüvelykes SSD-jében a Fixstars. A gyártó SSD-6000M nevű MLC NAND-ra építő terméke már most megrendelhető, és leghamarabb júliusban érkezik meg az érdeklődő cégekhez.

Tárhelyrekorder SSD-vel rukkolt elő a Fixstars: a vállalat gigászi, 6 terabájtos tárolót leplezett le néhány nappal ezelőtt. Az SSD-6000M névre keresztelt termék által produkált kapacitás egészen idáig példátlan volt a 2,5 hüvelykes, hasonló meghajtók között.

A SATA csatolóval szerelt 9,5 milliméter vastag eszköztől a gyártó 6 gigabites adatátviteli sebességet ígér, szekvenciális olvasási és írási sebessége pedig másodpercenként 540, illetve 520 megabájt, a random írási és olvasási teljesítményről azonban egyelőre nincs hivatalos információ. A vállalat, akárcsak korábbi SSD-3000M modelljénél, egy saját fejlesztésű, szabadalmaztatott SSD vezérlőt használ, amely ígérete szerint stabil szekvenciális hozzáférést biztosít a meghajtóhoz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyártó 15 nanométeres gyártási eljárással készült MLC NAND-ot használ. Az MLC vagy multi level cell memóriák egy-egy memóriacellában több bitnyi információt tárolnak. Bár a cellákba 2 vagy 3 bit besűrítésével jelentősen nagyobb tárolókapacitás érhető el, a technológiának hátránya is akad: ha ugyanis az egyik tárolt bit módosul, a teljes cella újraírása szükséges, ezáltal gyorsabban elfárad a flashmemória, ami rányomja bélyegét az eszközök élettartamára is.

A cég első körben meglehetősen szűkmarkú volt a tároló specifikációit illetően, így még nem közölte, hogy 3D NAND technológiás eszközről van-e szó, mint a konkurens vállalatok csúcsmodelljei esetében. Hasonló megoldást már a Toshiba és az Intel háza táján is láthattunk, a fejlesztések terén azonban egyértelműen a Samsung vezeti a mezőnyt, már jó ideje piacon lévő 3D NAND, vagy ahogy a cég saját megoldását emlegeti, V-NAND termékeivel.

A Fixstars legújabb, 6 terabájt kapacitású, 2,5 hüvelykes SSD-je már megrendelhető, júliusi kiszállítással, noha ára egyelőre nem nyilvános - az ugyanakkor biztosra vehető, hogy a vállalati partnereknek szánt eszköz ára meglehetősen borsos lesz. Az SSD-6000M-mel, akárcsak annak elődjével az SSD-300M-mel a vállalat több szegmenst is célba vesz, a filmkészítőktől az orvosi célú képalkotáson át egészen a big data elemzésig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról