:

Szerző: Voith Hunor

2015. május 11. 17:15

Kiteljesedik a legnagyobb POWER8 szerver

Június elején a “hiányzó” két node-ot is megkapja az IBM legerősebb POWER8 alapú szervere, az E880. A vállalat a ma kezdődő Las Vegas-i Edge konferenciáján számos újdonságot fog bővebben bemutatni – például a közepes méretű cégeknek szánt E850 szervert, valamint új adattárolási megoldásokat. A cég licencelési konstrukcióit is átalakította, hogy jobban megfeleljen a felhős felhasználási igényeknek.

Június első hetétől teljes “pompájában” is elérhető lesz az IBM legnagyobb POWER8 alapú szervere (az architektúráról részletesen itt írtunk), a tavaly ősszel bemutatott E880. A modell négy, nyolc vagy tizenhat foglalatos lehet, a csúcskivitel 192 processzormagig és 16 terabájt memóriáig skálázódik – ez utóbbit teszi jövő hónaptól elérhetővé a vállalat a második pár node hozzáadásával. A gépben alkalmazott 12 magos POWER8 processzorok a maximális 192 magos kiépítésben 4,02 GHz-en ketyegnek (a kisebb, nyolcmagos processzorok 4,35 GHz-en), és 128 foglalatba összesen akár 16 terabájt DDR3 memóriát is lehet melléjük pakolni.

Ez az off-chip memóriavezérlő áramkörnek, a Centaurnak köszönhető, ami 16 megabájt L4 cache-t is tartalmaz (teljes kiépítésben tehát fél terabájtnyi L4 cache kap helyet a processzorok mellett). Egy processzorhoz legfeljebb 8 ilyen külső memóriavezérlő kapcsolódhat, egyenként 9,6 GBps sávszélességgel. A Centaur jelenleg DDR3 memóriát támogat, de később várhatók DDR4-et kezelő verziók is, az IBM ezzel úgy tudja a POWER8 memóriaarchitektúráját módosítani, hogy magához a processzorhoz nem kell hozzányúlnia. A gépben node-onként 8 PCI Express Gen3 x16 bővítősín áll rendelkezésre, emellett említésre méltó paraméter még bővíthetőség szempontjából a node-onkénti 128 DASD/SSD bővítőfiók, amelyekbe egyenként 24 darab SFF meghajtó építhető be. Az E880 AIX, IBM i vagy Linux operációs rendszereket egyaránt képest futtatni.

Az IBM egy kisebb, “középkategóriásnak” szánt modellt is bemutatott ma. A négyfoglalatos E850-ben legfeljebb 48 mag dolgozhat 3,02 gigahertzen, a 32 foglalat jelenleg maximum 2 terabájt memória használatát teszi lehetővé, de az IBM ígérete szerint ez a jövőben 4 terabájtra fog bővülni. A szerver foglalatonként két PCI Express Gen3 x16 csatolót kínál, valamint nyolc 2,5 hüvelykes SFF meghajtóhelyet és négy 1,8 hüvelykes SSD-fiókot. A vállalat szerint a modell kiemelkedő ár-teljesítmény mutatóval rendelkezik a négyutas szerverek között, az IBM ezért elsősorban olyan közepes méretű cégeknek ajánlja, melyek napi működésük során folyamatosan nagy mennyiségű adatot dolgoznak fel, de az E850 nagyobb adatközpontok építőkockájaként is megfelelő teljesítményt nyújthat.

A vállalat további, a tavalyi év során piacra dobott szervereit is frissítette. A kétfoglalatos S822 (S, mint scale-out, fürtözés) a korábban elérhető 3,4 és 3,8 GHz-es processzorok mellé egy 4,1 gigahertzes, 16 magos opciót is kapott, igaz, a sebesség oltárán az IBM feláldozta az operatív tár méretét. A hőtermelés kezelhető szinten tartása miatt a leggyorsabb processzorok használata mellett a 64 gigabájtos helyett legfeljebb 32 gigabájtos modulokat lehet használni, így a maximális memóriaméret fél terabájtra csökken ilyenkor. Az S814, S824L és E870 modellek esetében a vállalat az elérhető maximális memóriaméretet a duplájára emelte – sorrendben 1, 2 illetve 4 terabájtra, utóbbi esetében ez node-onként értendő.

Tárolóanalitika a felhőből

Az IBM egy új felhős tárolóanalitika-szolgáltatást is bejelentett ma Las Vegasban. A SaaS-ként (szoftver-mint-szolgáltatás) nyújtott Spectrum Control Storage Insights a vállalat szerint akár fél óra alatt is beüzemelhető, és akár alkalmazásszinten átfogó mélyelemzést nyújt az ügyfél részére. Az ígéret szerint az analitika megfelelő hasznosításával gigabájtonként akár 50 százalékos költségcsökkentés is elérhető a szolgáltatással – ez meglehetősen optimista becslés, kíváncsian várjuk az első gyakorlati tapasztalatokat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén újdonság, és egyelőre csak technikai előzetesként elérhetővé tett felhős szolgáltatás a Big Storage Technology. A nagy mennyiségű adat archiválására szánt szolgáltatást az IBM az Iron Mountainnel közösen üzemelteti azzal a céllal, hogy a lehető legmagasabb fokú adatbiztonságot kínálja a lehető legalacsonyabb árszinten.

Az egyik legnagyobb érdekesség a meglehetősen hosszú nevű Rocket's Mainframe Data Access Service on Bluemix. Ez a jelenleg elérhető információk alapján egy olyan szolgáltatás, melyen keresztül a fejlesztők lényegében formátumtól vagy felülettől függetlenül tudnak hozzáférni a Z-sorozatú mainframe-eken futó adatbázisokhoz népszerű módszerekkel (például MongoDB API-k, SQL lekérdezések, REST, JDBC). A szolgáltatás júniustól lesz ingyenesen kipróbálható.

“Felhős” licencelés

Mivel az ügyféligények a felhős üzemeltetés koncepciójának terjedésével megváltoztak, a vállalatnak ezt licencelési gyakorlatában is le kellett követnie. Az IBM szerint ezért ma már számos szoftvere havi licencelésű, de a megszokott magonkénti konstrukcióban is elérhető, és ezeket a licenceket az ügyfelek szabadon “költöztethetik” saját telephelyük (on-premise) és a privát valamint publikus felhők között – legyen az IBM saját platformja (SoftLayer) vagy egyéb szolgáltató felhője. A vállalat júniusban egy önkiszolgáló portált is elindít, melyen keresztül az ügyfelek aktuális igényeik szerint tudják majd módosítani és skálázni szoftverlicenceiket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.