Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. május 8. 14:00

Kívül-belül megújult a Flickr

Átszabott kezelőfelülettel és hatékonyabb keresési funkciókkal kapcsol magasabb fokozatra a Flickr. A Flickr 4.0-ben egy képfelismerő technológia is helyet kapott, amivel könnyebben rendszerezhetők kategóriák szerint a feltöltött képek, amiket már csoportosan is feltölthetünk, szerkeszthetünk és megoszthatunk.

Hatalmas frissítési csomagot kapott a Yahoo meglehetősen elhanyagolt online fotó tárhelye, a Flickr. Ez a második legjelentősebb intézkedés a szolgáltatás életében azóta, hogy Marissa Meyer került a vállalat élére - 2013-ban első lépésként a heti 100 megabájtra korlátozott ingyenes csomagot egy terabájt ingyenes tárhely váltotta fel, amivel sikerült felpezsdíteni a stagnáló, már-már hanyatló szolgáltatást. Az impozáns tárhely új felhasználók generációját vonzotta az oldalra, késő 2010 óta napjainkig 5 milliárdról ugrott 11 milliárdra a Flickrre feltöltött képek mennyisége.

A fotós szolgáltatást azonban ezzel nem intézte el az új vezetés, a háttérben a csapat tovább dolgozott egy, még nagyobb dobásnak számító új kiadáson - ez lett a mostantól használható Flickr 4.0. Ez a tetemes méretű tárhely minél hatékonyabb kihasználásához biztosít eszközöket a cég, ennek érdekében a Flickrt külsőleg és belsőleg is átszabták - egyszerűbb rendezés, kibővített csoportműveletek, és olyan új technológiák érkeztek, mint az auto-taggelés vagy a képfelismerés.

Egyszerre, sokat, gyorsan

Napjainkban a fotók tárolására épülő szolgáltatások problémáját már nem a tárhelybiztosítás technikai korlátai jelentik, sokkal inkább a nagy mennyiségű tartalom kezelése, a rendezhetőség, és a keresés hatékonysága, illetve egyre vonzóbbak a felhasználók szemében a közösségi funkciók is. Ennek megkönnyítésre jó pár kényelmi funkció kapott helyet a frissítésben, többek közt csoportos műveletek: ebből letöltés, keresés, szerkesztés, megosztás, és egyszerűbbé vált a manuális kezelés is.

A frissítés egyszerre fed le minden platformot, így mobilt, webet, Windows és Mac operációs rendszereket is. PC-n az Uploadr app könnyíti meg a különféle eszközökön (PC-n, SD kártyán, külső HDD-n) található tartalmak egyszerű és csoportos feltöltését a felhős tárhelyre. Apró, de fontos változtatás, hogy a feltöltött képek alapaértelmezett adatvédelmi beállítása az eddigiektől eltérően nem rögtön nyilvános lesz, hanem privát, így az nem válik automatikusan megtekinthetővé mások számára. Mivel iOS-en és Androidon is használható a feltöltő app, a telefonon található fotók egyszerű szinkronizálása is megoldható vele, így akár a fotóalbumok backupjához is hasznosítható a tárhely.

Kereséssel könnyebb a szűrés

Az áttekinthetőség érdekében a kezelőfelület is új külsőt kapott a Camera Roll névre keresztelt nézetben, amely az okostelefonok nézegetőihez hasonlóan feltöltési, vagy készítési dátum szerint jeleníti meg a fotókat. Még érdekesebb azonban a kezelőfelület alatt meglapuló keresési funkció, amelynek alapját a képfelismerő technológia adja. A Camera Roll kezelőfelület tetején átválthatunk a Magic View módra, ami a Yahoo a képfelismerő használatával rendezi kategóriákba az általunk feltöltött képeket a rajta látható témák szerint - például a kutya szót beírva csak a kutyás képeinket gyűjti össze számunkra. Minden olyan alkalommal, mikor a felhasználó képet tölt fel, a Flickr azonnal szkenneli és beazonosítja a képen látható dolgot, majd több leíró taget aggat rá. Még aprólékosabb keresést tesz lehetővé, hogy asztali felületen szín, elrendezés és effektek szerint is kereshetünk, például elmosódott képekre, a keresés találatai pedig akár csoportosan is megoszthatók.

Behozhatja a lemaradást a Flickr?

Bár Flickr már több mint tíz éve létezik, a Yahoo egyik legelhanyagoltabb szolgáltatásának számít, amin hamar túlnőttek társai. 2008-ban a fő versenytárs a Facebook volt (akkoriban mindegyik csak négy éve indult), ekkor még fej-fej mellett haladva a feltöltött képek mennyiségében. 2014-re azonban gyökeresen megváltozott a helyzet: a felhasználók mintegy 1.8 milliárd fotót osztottak meg napi szinten az interneten, ebből 350 milliót Facebookon, 60 milliót Instagramon, 700 milliót Snapchaten és Whatsappon - és kevesebb mint 10 milliót Flickren.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szolgáltatás sok évig küzdött azzal a problémával is, hogy látszólag nem találta saját identitását, ezért nem is tudott kitűnni semmilyen különlegességgel a versenytársak közül. A Flickr profilja mindig inkább a "felnőtteknek" szóló képmegosztó oldal ötlete volt, erős közösségi elemmel, ami nem az azonnali megoszthatóságra, szűrőkre és gyors effektekre fókuszált (mint mondjuk az Instagram), hanem egy sokkal kiszámíthatóbb fotóalbum szolgáltatás építése volt a Yahoo célja, ami láthatóan Meyer érkezésével kezd kiforrni és megvalósulni.

Az új frissítés megjelenésével egyidőben azonban egy meglepő bejelentést is érkezett a Yahoo házatájáról, ugyanis a Flickr egykori feje, Bernardo Hernandez elhagyta a céget, a források szerint személyes okokra hivatkozva - arról nincs említés, hogy a jövőben hol folytatja karrierjét, és pontosabban milyen feszültségek vezettek ezen döntéséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról