Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 6. 13:00

Hadoop-kompatibilis NoSQL, felhőből

Elindította Cloud Bigtable nevű menedzselt NoSQL adatbázis szolgáltatását a Google. A béta verzióban debütáló termékkel a vállalat a Gmail és Google Analyitcs mögött dolgozó megoldását teszi széles körben elérhetővé.

Új adatbázis szolgáltatást indít a Google, amely a keresőóriás számos népszerű terméke mögött dolgozó Bigtable-t teszi elérhetővé az ügyfelek számára - erre az adatbázis megoldásra épít például a Gmail, a Google Analytics és maga a Google keresés is. Az egyszerűen Cloud Bigtable névre keresztelt menedzselt NoSQL szolgáltatás használata a cég ígérete szerint rendkívül egyszerű, egy klaszter felállítása mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, az ráadásul automatikusan skálázódik a terhelésnek megfelelően.

Összetett feladatokhoz

Az nem túl meglepő, hogy a szolgáltatás kompatibilis a nyílt forrású Apache HBase API-val, miután az maga is az először egy 2006-os tanulmányban bemutatott Bigtable-re épül - ennek megfelelően a Google frissen kiadott terméke gyakorlatilag a Hadoop ökoszisztéma teljes alkalmazásfelhozatalával integrálható. A megoldás mindezek mellett a Google Cloud Dataflow-t is támogatja. A Cloud Bigtable a vállalat olyan további big data termékeit is integrája, mint a Pub/Sub skálázódó üzenetkezelő, a Dataflow futószalagépítő vagy a BigQuery analitikai szoftver.

A keresőóriás, ahogy azt Cory O'Conner, a Google Cloud Platform termékmenedzsere a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, a Cloud Bigtable-t elsősorban komplex adatfeldolgozási feladatokra szánja - az egyszerűbb javarészt olvasást igénylő feladatokhoz már van egy ugyancsak a Bigtable-re építő NoSQL terméke, a Cloud Datastore, amelyet főként webes és mobilalkalmazásokhoz szán.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Cloud Bigtable a rivális HBase és Cassandra szolgáltatásokhoz képest kétszeres egy dollárra eső teljesítményt ígér, valamint 10 milliszekundum alatti késleltetést. Az árazás a felhasználástól függ, egész pontosan attól, hogy az adott ügyfél hány darab csomópontot (node) vesz igénybe. Egy-egy ilyen pont másodpercenként 10 megabájtos áteresztőképességgel bír és ugyanennyi idő alatt 10 ezer lekérdezést tud kezelni. A csomópontok ára óránként, 0,65 dollár, azokból az ügyfelek legkevesebb hármat vehetnek igénybe. Aki szükségét érzi, a vállalattól plusz HDD vagy gyorsabb SSD tárhelyet is vásárolhat, előbbi havi 0,026, utóbbi pedig 0,17 dollárért vehető igénybe gigabájtonként.

A Google szerint egyelőre béta verzióban elérhető új megoldása rengeteg vállalat dolgát könnyítheti meg, amelyek nem tudják feldolgozni, illetve tárolni a rendelkezésükre álló adatmennyiséget, így adott idő után egyszerűen megszabadulnak tőle, a tárhely felszabadítása végett - ez a helyzet pedig később, az IoT eszközök térnyerésével és az általuk szolgáltatott hatalmas mennyiségű szenzoros adattal várhatóan csak tovább romlik majd. De ha egy cégnél meg is van a megfelelő a feldolgozókapacitás, a technológia menedzselése továbbra is problémát jelenthet - a Google ezt is átvenné az ügyfelektől.

A migrálás és a váltás is egyszerű

A szolgáltatásra a Google szerint egy HBase vagy Cassandra klaszterből is egyszerű a váltás, az egyes cégeknek továbbá attól sem kell tartaniuk, hogy a szolgáltatás igénybevételével túlságosan hozzákötnék magukat a Google ökoszisztémájához. Ez a HBase API-nak köszönhető, amely a migrálást és az adatok exportálást is lehetővé teszi, az ismert formátumokban, így ha egy-egy cég netán elégedetlen lenne a szolgáltatással, könnyűszerrel visszatérhet a korábban használt termékhez.

A Cloud Bigtable béta verzióját a vállalat első körben az Egyesült Államok, Európa és az Ázsia/Csendes-óceáni térségben tette elérhetővé, a jövőben azonban ez tovább bővül majd. A közeljövőben megjelenő néhány frissítéssel még nem kerül le a béta címke a termékről, arra leghamarabb idén év végén lehet számítani - a Google szerint ugyanakkor még ezután is érkeznek majd új funkciók a szolgáltatáshoz.

A menedzselt NoSQL megoldások terén az Amazon részéről a DynamoDB, a Microsofttól pedig az idén bemutatkozott Azure DocumentDB jelent konkurenciát a Google-nek, sőt az IBM is kínál hasonló szolgáltatást, Cloudant márkanév alatt - a Cloud Bigtable ugyanakkor kétségtelenül indul némi előnnyel, miután esetében a vállalatoknak nem kell a HBase beállításaival bajlódniuk. A Google a szolgáltatás jövőjét elsősorban a hirdetés- és az energiapiacon, a telekommunikációs cégeknél, valamint a különböző egészségügyi kutatásokban látja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról