:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 27. 08:30

Fájt a Qualcommnak a kínai bírság és az Exynos

Két csapás is sújtotta a Qualcommot az elmúlt negyedévben. A kínai kormányzat által kiszabott, milliárdos antitröszt-bírság a profit felét elvitte. Hosszabb távon ennél is jobban fájhat, hogy a Samsung új Exynos-generációja nagyon jól sikerült az aktuális csúcs Snapdragonokhoz képest.

Alaposan beleharapott a kínai versenyügyi bírság a Qualcomm negyedéves profitjába - szűrhetjük le a cég múlt hét végén közzétett pénzügyi jelentéséből. A cég bevétele az előző év hasonló időszakához viszonyítva mintegy 8 százalékkal emelkedett, 6,89 milliárd dollárra, az adózás utáni nyereség viszont 1,99 milliárdról felére, 1,05 milliárdra esett. A kieső profitért a befizetett bírság 950 millió dolláros tételét teszi felelőssé a cég - ennek hátteréről itt írtunk részletesen. Az egyszeri tételektől megtisztítva az adózás utáni nyereség 2,33 milliárd lett volna, a vállalati pénzügyi egészségével tehát nincs probléma.

A cég elnök-vezérigazgatója, Steve Mollenkopf eufemisztikusan csak annyit mondott az elemzői híváson, hogy "Kínában a licenceléssel foglalkozó üzletág mostantól jobb pozíciót élvez ahhoz, hogy a 3G/4G technológia tempósan gyorsuló adoptálásából kivehesse a részét". Az óvatos optimizmus nem alaptalan, a Qualcomm szerint rengeteg kínai vállalat nem fizet egyelőre licencdíjat a 3G/4G rádiós egységek után (vagy a leszállított mennyiségnek csak töredékét jelenti le), a versenyjogi helyzet tisztázását követően azonban nincs akadálya e szereplők fizetésre kényszerítésének.

Sok százmillió processzor

A Qualcomm negyedéves pénzügyi jelentése szerint a cég 233 millió darab MSM chipet szállított le - ezek az alkalmazásprocesszorok (SoC) a cég termékportfóliójában. Tavaly egész évben 919 millió ilyen chip fogyott, az ütemet tartva elképzelhető, hogy bőven egymilliárd darab fölé jut a Qualcomm ebben az évben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A saját márka alatt kínált lapkák mellett a cég másik fontos bevételi forrása a már említett licencelési üzletág, a rádiós egységek után a cég százalékos jutalékot zsebel be. Ennek aránya partnerenként változó, ahogy azonban a piac mérete nő, úgy nő a Qualcomm bevétele is. A cég az elmúlt negyedévben 75,8 milliárd dollárnyi, összesen 384-388 millió darab lapka után kapott licencdíjat, több száz partnertől.

Exynos - ideje rettegni

A Qualcomm évek óta dominálja az okostelefonokba szánt processzorok piacát, különösen a csúcsmodellek körében számít egyeduralkodónak a cég termékcsaládja, a Snapdragon. A vállalat kihívói szép csendben lemaradtak, a Texas Instruments és az Nvidia, amelyek korábban versenyre kényszerítették a vállalatot, csendben fókuszt váltottak, és a nagy fenyegetés, a láthatáron mozgolódó Intel sem zavar egyelőre sok vizet. Ezért is okozott igazi meglepetést, hogy a Qualcomm váratlan helyről, a Samsung oldaláról kapott versenytársat, a Galaxy S6-ban is helyet kapó új Exynos-generáció ugyanis jelenleg egyértelműen a legjobb 64 bites mobilprocesszornak számít. A dél-koreai cég ezért dönthetett immár úgy, hogy a saját processzorait nem csak a belpiacos Galaxy Sx modellekben fogja használni, hanem globálisan minden termékben alkalmazza.

"Visszafogtuk a pénzügyi várakozásainkat 2015-re, elsősorban a vásárlói részesedés átalakulásának betudhatóan a prémium szinten illetve csökkenő részesedésünknek az egyik nagy vásárlónál" - mondta Mollenkopf. A cég nem késlekedik a reakcióval, a befektetők megnyugtatására a Qualcomm közölte, hogy azonnal beindítja a költségek felülvizsgálatát és a kieső bevételek ellenére igyekszik maximalizálni az eredményhányadot. A sorok között olvasva ez azt jelenti, hogy a vállalat várhatóan leállít bizonyos fejlesztéseket, így kompenzálva a Samsung révén kieső bevételeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.