Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 24. 15:04

Elítélte a tömeges megfigyelést az Európa Tanács

Komoly politikai súlya van, hogy az Európa Tanács, a messze legfontosabb európai emberi jogi fóruma keményvonalas álláspontot foglalt el. Az elfogadott dokumentum nem hagy kétséget, a testület roppant aggasztónak tartja a tömeges megfigyelést.

A héten elfogadott állásfoglalás kimondja, hogy a Snowden-szivárogtatás nyomán nyilvánosságra került megfigyelési műveletek veszélyeztetik az alapvető emberi jogokat, beleértve a magánélet tiszteletben tartásához, a véleménynyilvánítás szabadságához, a tisztességes tárgyaláshoz és a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsághoz való jogot - ezek az Európai Jogok Európai Egyezményének 8., 10., 6., és 9. cikkében szereplő, minden európai ország által elfogadott alapvető jogok. A dokumentum külön kiemeli az ügyvédek és ügyfeleik közötti, védett kommunikáció lehallgatását, a digitális bizonyítékok manipulációját, amelyek megfelelő igazságügyi kontroll nélkül veszélybe sodorják a jogállam intézményét.

Az Európa Tanács nyilatkozata aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a különböző országok hírszerző szolgálatai a megfigyelés hatékonyságának érdekében általában is aláássák az internetes biztonságot, backdoorokat helyeznek el, gyengítik a titkosítási protokollokat. A Tanács szerint ezek nem csak a megfigyelést végző szervek, hanem a terroristák és bűnözők számára is támadási felületet kínálnak. Nem hagyja a nyilatkozat szó nélkül azt sem, hogy magánvállalatok a felhasználók személyes adatait korlátlanul gyűjtik. Az így összegyűjtött adatok ugyanis a dokumentum szerint elérhetőek az állami és nem-állami aktorok számára is, akár törvénytelenül is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tömeges adatgyűjtésre kifejlesztett eszközök nem állnak meg a demokrácia határainál - figyelmeztet a nyilatkozat. Egyrészt még a demokratikus országokban is van rá lehetőség, hogy extrém esetekben szélsőséges politikusok kezébe kerüljön a hatalom, másrészt az így kifejlesztett megoldások szinte azonnal feltűnnek a diktatúrák és autokrata rezsimek eszköztárában is, és a lakosság elnyomásnak egyik eszközévé válik. Itt nem csak az Egyesült Államok, hanem Oroszország is figyelmeztetést kap a Tanácstól.

Az Európa Tanács nem az EU testülete, hanem annál régebbi, attól teljesen függetlenül működő entitás. Elfogadott állásfoglalása nem bír semmilyen kötelező erővel, de a Tanács státuszánál fogva nagyon komoly politikai súlya van, amelyet felülbírálni, ellenében tenni jelentős presztízsveszteség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.