Szerző: Voith Hunor

2015. április 21. 14:34

Generációt vált a Microsoft platformja

Bejelentette platform-as-a-service (PaaS) megoldásának következő generációját a Microsoft. Az Azure Service Fabric több területen is nagyon komoly előrelépésnek számít, a jövőben fokozatosan kivezetésre kerülő Cloud Services-zel viszont nem kompatibilis. A nyilvános felhő mellett saját szerveren is futtatható lesz, ezt a jövőre érkező új Windows Serverrel lehet majd kihasználni.

Megérett a generációváltásra a Microsoft platform-as-a-service megoldása, az Azure Cloud Services (ACS) – jelentette be a cég. Az Azure Fabric Services (AFS) a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a modern alkalmazásfejlesztői szemlélet akarja népszerűsíteni és kiszolgálni, és több területen is komoly előrelépést hoz a Microsoft aktuálisan elérhető PaaS-éhez képest.

A PaaS megoldásoknál mindig kritikus kérdés a megbízhatóság témaköre. Úgy fest, a Fabric Services-zel a Microsoft ezt nem bízza a véletlenre, Mark Russinovich, az Azure technológiai igazgatója szerint ugyanis az új PaaS gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, amit a vállalat belsőleg mintegy fél évtizede használ és folyamatosan fejleszt olyan szolgáltatások alatt, mint az SQL Database, Skype for Business, Cortana, DocumentDB, Intune. Ez nagyon komoly referencia egy ilyen termék esetében, és komoly versenyelőnyt jelenthet a konkurensek megoldásaival szemben.

A legfontosabb, hogy az AFS az feldarabolt, mikroszolgáltatásokból álló alkalmazásokra van kihegyezve. Az ACS esetében ezt a modern fejlesztői szemléletet nehézkesen lehet átültetni a gyakorlatba – egyrészt ez a megoldás inkább a monolitikus fejlesztésre van optimalizálva, másrészt a skálázással nagyon gyorsan elszabadulhatnak a költségek. Russinovich szerint az AFS-t a Microsoft úgy tervezte, hogy a köztesréteg a mikroszolgáltatások között hatékonyan, a lehető legalacsonyabb késleltetéssel valósítsa meg a kommunikációt és az egyes mikroszolgáltatások igényeinek megfelelő terheléselosztást, skálázást. A vállalat kihangsúlyozza, hogy a Fabric Services egyik legfőbb előnye a magas fokú rugalmasság és testreszabhatóság – szemben például a cég másik platformszolgáltatásával, az egyszerűbb App Service-szel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft szerint a Cloud Services és a Fabric Services közötti műszaki eltérések nem teszik lehetővé a kompatibilitást, így inkább nem is próbálták azt megvalósítani. A vállalat eszközökkel és tanácsadással is segíteni fogja azokat az ügyfeleket, akik a Cloud Services-ből az új platformra akarnak migrálni, a redmondi cég távolabbi tervei között pedig az ACS fokozatos kivezetése is szerepel – erről azonban több konkrétumot egyelőre nem tudtunk meg. A Fabric Services jelenleg csak Windowst és .NET nyelveket támogat, de a Microsoft dolgozik a Linux támogatáson is.

Az AFS támogatja a stateful mikroszolgáltatásokat, így a Cloud Services-zel ellentétben elhagyható az állapotok tárolására szánt külön adatréteg használata és saját, ezt kezelő eszközök fejlesztése. Az aktuális felhasználói állapot minden kapcsolódó mikroszolgáltatásban replikálásra kerül, és az új AFS többféle konzisztenciamodellt is kínál. A replikáció a késleltetés alacsonyan tartása miatt nyilvánosan csak egy adatközponton belül lesz elérhető, de a Microsoft kísérletezik az eltérő adatközpontok közötti, magasabb késleltetéssel járó replikáció implementálásával is. Az egyes mikroszolgáltatások frissítése rolling rendszerben történik, az új PaaS ezt automatikusan úgy koordinálja, hogy a lehető legkevesebb leállási idővel járjon a művelet. A rendszer hiba esetén gyors visszaállításra is lehetőséget ad.

A Fabric Services nem csak az Azure-ből, hanem privát szerveren is elérhető lesz, utóbbi felhasználási módra azonban a következő Windows Server jövő évi megjelenéséig várni kell. Az Azure-ös szolgáltatás fejlesztői előzetesét a Microsoft a jövő heti BUILD konferencián fogja kiadni, az árazás még ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról