Szerző: Voith Hunor

2015. április 20. 16:18

Ezzel talán újraéleszthetők a halott Lumiák

Úgy fest, a Microsoft megtalálta a hibát, ami a mobilos Windows 10 technikai előzeteséről Windows 8.1-re való visszaállítás közben esetenként használhatatlanná tett egyes Lumia modelleket. A vállalat frissítette a visszaállításhoz szükséges Windows Mobile Recovery Toolt, de a siker egyáltalán nem garantált, a felemás eredményt a felhasználói tapasztalatok is megerősítik.

Pénteken írtunk arról, hogy a Windows 10 technikai előzetesét kipróbálók a Windows 8.1-re való visszaálláskor durva hibába futhatnak bele, ami egyes Lumia modellek használhatatlanná válását eredményezheti. Az otthoni felhasználók esetében pedig erre a műveletre szinte bizonyosan sor kerül, ugyanis – ahogy azt a buildet bemutató cikkünkben is említettük – ez a verzió (szemben az operációs rendszer asztali változatának technikai előzetesével) mindennapi használatra teljesen alkalmatlan. Az ügyben próbáltunk hivatalos magyar vonatkozású információt szerezni, de próbálkozásunk egyelőre nem járt sikerrel.

A Windows Insider Program fórumán viszont időközben részletezte a hiba okát, illetve egy szoftverfrissítés formájában lehetséges megoldást is kínál, ami a beszámolók szerint sajnos nem mindenkinél kelti életre a használhatatlanná vált telefont. A hibajelenség két kategóriába sorolható, az egyik esetében a kijelzőn piros Nokia logó jelenik meg, a másik pedig a se kép, se hang esete. A Microsoft a hiba (még nem lezárt) vizsgálata során arra jutott, hogy a pórul járt telefonok lényegében nem tudták befogadni a beírandó lemezképet, mert az adatot túl nagy blokkokban (2 megabájt) és túl gyorsan (másodpercenként 8 megabájtos sebességgel) kapták. A cég ezért új verziót (1.2.4) adott ki a visszaállítási művelethez szükséges Windows Phone Recovery Tool (WPRT) alkalmazásból, ami a korábbinál jóval kisebb blokkokban (128 kilobájt) és ütemben (másodpercenként 5 megabájt) adagolja a lemezképet a telefonnak.

A vállalat hangsúlyozza, hogy ez a megoldás elsősorban azoknak szól, akik még nem próbálták visszaállítani telefonjukat Windows 8.1-re, a használhatatlanná vált eszközök esetében egyáltalán nem garantált a siker. Ezt az információt megerősítik az új WPRT-t kipróbáló felhasználók visszajelzései: úgy fest, hogy a frissített szoftverrel csak azok tudtak újra életet lehelni a telefonba, akiket a piros Nokia logós hibajelenség sújtott, és a flash-elés itt sem mindig történt meg első próbálkozásra. Akiknek viszont a második kategóriába eső Lumiájuk van, azoknak valószínűleg a módosított WPRT sem oldja meg a problémát, mert a szoftver nem is érzékeli a számítógéphez csatlakoztatott telefont, még akkor sem, ha a felhasználó a direkt erre szolgáló gombra kattint.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hibajelenséggel kapcsolatos kép még messze nem teljes. A Microsoft magyarázó-segítő bejegyzésében még mindig csak a Lumia 520-at és 521-et említi, miközben nyilvánvaló, hogy ezeknél jóval több modell érintett. A vállalat azt sem részletezte, hogy miért véletlenszerű és csak a teljes eszközparkhoz képest csak kis százalékban előforduló a hiba, de vélhetően arról van szó, hogy egyes telefonokba gyengébb átviteli mutatókkal rendelkező ROM került, ami nem bírja a WPRT által korábban diktált írási tempót. A vállalat most mindenesetre arra kéri a hibába belefutókat, hogy próbálják ki a frissített visszaállító alkalmazást, és adjanak visszajelzést tapasztalataikról, ezzel is segítve a fejlesztők diagnosztikai munkáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról