Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 17. 14:58

Távolról mattolhatóak az windowsos webes kiszolgálók

A héten olyan frissítést adott ki a Microsoft, amelyet azonnal érdemes minden, a webre kirakott, Windows futtató gépre telepíteni. A sérülékenység ugyanis lehetővé teszi, hogy a támadó egyetlen jól formázott lekéréssel kékhalált idézzen elő.

Sürgősen érdemes frissíteni a windowsos szervereket, aktív támadás alatt van ugyanis egy, a kiszolgálókat érintő sérülékenység. Maga a hiba roppant egyszerűen, lekérésekkel kiváltható, néhány rosszindulatú szereplő már a teljes IP-címteret ilyen támadó csomagokkal bombázza, az eredmény pedig rengeteg merevre fagyott kiszolgáló.

Mitől áll meg?

A hiba leírása szerint a HTTP.sys, a Windows HTTP protokollt kezelő kernel stackje hibásan kezel egyes, speciálisan formázott lekéréseket - ez a hiba forrása. A Microsoft által kiadott információk szerint a hiba távoli kódfuttatásra is lehetőséget ad, ezt egyelőre biztonsági szakértőknek nem sikerült reprodukálniuk. Az eddig elvégzett tesztek szerint ettől még kritikus a hiba, a megfelelően formázott lekéréssel ugyanis lefagyasztható a kiszolgáló.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hiba egészen pontosan ott található, ahogyan a HTTP.sys a fejlécben található Range paramétert feldolgozza, amellyel a lekérés egy-egy fájl adott részletére szűkíthető. Ez teszi lehetővé, hogy a kliens a letöltést újraindíthassa, vagy több szálon kérje le az adott állományt. Azonban ha a lekérésben túl nagy felső korlátot adunk meg, akkor a kiszolgálót teljesen ki is lehet fagyasztani. A sebezhetőségnek két fokozata van: a lenti parancsra a szerver csak atipikus hibaüzenetet küld ("Requester header range not satisfiable"), ha azonban kezdőpontként nem 0-t, hanem mondjuk 20-at adunk meg, kékhalál az eredmény. Javítás után egyébként a szervernek "The request has an invalid header name." üzenetet kell visszaadnia.

curl -v [ipaddress]/static.png -H "Host: test" -H "Range: bytes=0-18446744073709551615"

A sérülékenységet a Microsoft MS15-034-es javítócsomagja foltozza, a kiadási információk szerint a probléma érinti a Windows 7, Windows 8 és 8.1 mellett a Windows Server 2008 R2, 2012 és 2012 R2 kiadásokat, ráadásul a Server Core telepítéseket is frissíteni kell.

A SANS Institute Internet Storm Center jelentése szerint a frissítést mihamarabb érdemes feltelepíteni, a kihelyezett kanári-kiszolgálón ugyanis bizonyos forrásokból már érkezett támadó lekérés, ráadásul nem is a detektálásra, hanem rögtön a lefagyasztásra alkalmas fajtából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról