HWSW

Elfordultak az indiai cégek az internet.org-tól

A netsemlegesség elvét támogatva egyre több indiai cég lép ki Zuckerberg internet.org nevű kezdeményezése mögül. Miután a Flipkart visszavonta az Airtel Zeróhoz csatlakozást, a Cleartrip, az NDTV és a Times Group is bejelentette, hogy nem támogatják tovább az internet.org-ot. A kampányoló indiaiak levelekkel bombázzák az ország telekommunikációs szabályozóját.

Forrósodik a netsemlegességi vita Indiában. A fejlődő ország azon nyolc egyike, ahol a Facebook internet.org nevű kezdeményezése ingyenes elérést biztosít az internet egy részéhez, azzal a céllal, hogy elősegítse az ország internetes penetrációjának növekedését. A Facebook a Reliance Communicationsszel társulva indította el februárban az appot Indiában, ahol ingyenesen elérhető 37 weboldal és alkalmazás, beleértve a Facebook szolgáltatását is. A lehetőséget egyre több indiai internetes szolgáltatás ragadta meg, a netsemlegességet megsértő háttérmegállapodások pedig egy adott ponton a felhasználók ingerküszöbét is meghaladták.

Egyre többen ugrottak

Az éleződő feszültségek apropója, hogy az egyik legnagyobb indiai szolgáltató, az Airtel bejelentette az Airtel Zero platform április 6-ai indulását, amelynek lényege, hogy a fizető cégek tartalmait térítés nélkül böngészhetik, appjaikat pedig ingyen használhatják a felhasználók. Ebben a kezdeményezésben részt vett volna eredetileg a Flipkart nevű e-kereskedelmi oldal is, ám az bejelentette, hogy a netsemlegesség elvét támogatva visszalép a partnerségtől. [1]

Ezzel a lépéssel valóságos hullámot indított el a Flipkart, ezután több indiai cég is követte példáját. Indiai legnagyobb média cége, a Times Group két appot - a TimesJobst és a Maharashtra Times-t is levette az internet.orgból, közleményében pedig bejelentette [2], hogy teljesen kivonul, ha azt a közvetlen vetélytársak (India Today, NDTV [3], IBNLive, NewsHunt, BBC) is megteszik. A csoport egyben bátorítja a többi céget is, hogy csatlakozzanak a netsemlegességért folytatott kampányhoz, és vonuljanak vissza a "zero rating" séma alkalmazásától, azaz attól, hogy a szolgáltatók bizonyos szolgáltatásokkal kivételezzenek és az általuk generált forgalmat kivonják a szigorú adatkorlátok alól. Ugyanezt a példát követte a Cleartrip nevű utazási portál [4], aki arra hivatkozott, hogy saját szabályzatuknak [5] mond ellent a kezdeményezés, és ezt az ellentétet nem tudják feloldani. Kilépett továbbá a média startup NewsHun [6]t is.

Interneten kampányolnak, az internetért

xIndiában egyre több telekom-szolgáltató jelent be olyan kezdeményezéseket, amelyek ellentmondanak a netsemlegesség elvének, az internet.org példáját látva. Ennek köszönhetően az ellene kampányolók száma is nő: a savetheinternet [7]oldalon keresztül a TRAI-nak (Telecom Regulatory Authority of India) lehet üzenetet küldeni, arra kérve az ország telekom szabályozóját, hogy védje a netsemlegességet. A megmozdulásnak köszönhetően az e-mailek száma az első három napban már 400 ezernél járt, és rohamosan növekszik.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.nextbigwhat.com/flipkart-airtel-zero-2-297/
[2] http://blog.timesinternet.in/times-group-commits-to-withdraw-from-internet-org-appeals-to-fellow-publishers-to-follow-suit-and-support-net-neutrality/
[3] https://twitter.com/PrannoyRoyNDTV/status/588362391089364993
[4] https://twitter.com/Cleartrip/status/588311313127866368
[5] http://blog.cleartrip.com/2015/04/15/cleartrip-is-standing-up-for-netneutrality/
[6] https://twitter.com/NewsHuntapp/status/588378102423662592
[7] http://www.savetheinternet.in/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/53848/netsemlegesseg-net-neutrality-india-internet-org.html
Író: Dömös Zsuzsanna ()
Dátum: 2015. április 16. 16:28
Rovat: web