Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. április 14. 14:23

Valósidejű kódolást kap az Azure médiaszolgálatása

Előnézeti verzióban indult el az Azure médiaszolgáltatások új funkciója, az élő közvetítés minőségét javító valósidejű kódolás. A Microsoft emellett egy adaptív médialejátszóval is előrukkolt.

Jelentős funkciókkal bővült az Azure audió és videó streaming médiaszolgáltatásainak kínálata, amely erősíti a teljesen end-to-end, felhőalapú élőközvetítést - jelentette be a Microsoft a National Association of Broadcasters (NAB) eseményén. Ezek közül a legfontosabb a valósidejű kódolás (live encoding), amely lehetővé teszi a közvetítés különböző formátumokba való átkódolását, adás közben történő szerkesztését, és a védelmet biztosító dinamikus titkosítást. Emellett az élő adás megjelenésének manipulálására is kapnak eszközöket a felhasználók, többek között a hirdetések beszúrásának lehetőségét. Az ötletre építve egy adaptív médialejátszót is biztosít a Microsoft.

Adaptív bitrátás közvetítés

Élő közvetítés esetén a cél a nézők technikai és hálózati lehetőségeihez alkalmazkodva a minél jobb minőségű, nagy felbontású videó továbbítása, amelyre az adaptív bitrátás streaming jelent megoldást. Az élő kódolás lényege, hogy ennek előállításához nincs szükség on-premise, azaz helyszíni kóder használatára, a jelet egyszerűen az Azure adatközpontjába továbbítja a rendszer, ahol az a különböző kimeneti formátumoknak megfelelően, adott felbontású és bitrátájú videóvá alakul át. Ez a valósidejű kompresszió viszont nagy erőforrásokat igényel, amit az Azure felhős infrastruktúrája biztosít.

Az egyelőre még csak privát, előnézeti verzióban használható funkció ugyanazon a megoldáson alapul, amivel az olyan nagyobb eseményeket közvetítették, mint például a Superbowl. Az élő kódolással zajló közvetítés dinamikusan csomagolható és titkosítható, emellett lehetőséget ad a megjelenítés manipulációjára is, hirdetések és állóképek beszúrásával - az utóbbiakat például egy adásszünet esetén lehet beiktatni.

Lejátszó is érkezett

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft emellett elindította az Azure Media Playert is, ami automatizált online lejátszási megoldást nyújt, támogatva az összes nagyobb ipari szabványt - így a HTML 5 videót, a  Media Source kiterjesztéseket (MSE), és az EME (Encrypted Media Extensions) titkosítási kiterjesztéseket is. A fókusz bár az új szabványokon van, de a régebbi böngészők esetében a lejátszó automatikusan visszavált Flashre, illetve Silverlightra. A Media Player tartalom lejátszásakor automatikusan a legjobb formátumot választja ki a böngészőhöz és az eszközhöz igazodva, melyhez - a fentiekhez hasonlóan - az Azure médiaszolgáltatások dinamikus tömörítő megoldásait alkalmazza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról