Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 14. 11:00

Egészségügyi felhőszolgáltatást indít az IBM

Saját felhőszolgáltatással áll be az IBM az Apple egészségügyi szoftverei mögé: a cég a HealthKit és ResearchKit platformjai által begyűjtött adatokat új, Watson Health Cloud szolgáltatásával dolgozza fel és továbbítja az érdeklődő egészségügyi vállalatoknak.

Az egészségügy, pontosabban az egészségügyi adatfeldolgozás területén próbál szerencsét az IBM új felhős szolgáltatása. A Watson Health Cloud névre hallgató megoldást a vállalat az Apple-lel kötött együttműködés keretei között indította. Tervei szerint a cupertinói cég készülékei által begyűjtött jókora adatmennyiséget feldolgozva, hasznos információkkal tud szolgálni az olyan egészségügyi vállalatoknak, mint a Johnson & Johnson vagy a Medtronic, akik aztán azokkal saját szolgálatatásaikat bővíthetik. Utóbbi két vállalat ugyancsak részt vesz a fenti együttműködésben.

Akárcsak számos más mobileszköz gyártója, már az Apple is kínál különböző egészségügyi és fitneszfunkciókat készülékein, amelyeket a tavaly nyáron bejelentett HealthKit platform ernyője alatt fog össze. Az alkalmazás egyetlen felületre tömöríti a különböző finteszappok által begyűjtött adatokat, ezzel áttekinthetőbbé téve azokat a felhasználók számára. Ehhez párosul még a tavaly ősszel debütált ResearchKit - utóbbi egy nyílt forrású platform, amellyel a kutatók a különböző betegségek diagnosztizálását vagy éppen mindennapi kezelését segíő egészségügyi szoftvereket hozhatnak létre. A ResearchKitet használó kutatók a felhasználóktól begyűjtött adatok alapján továbbá hasznos információhoz juthatnak egy-egy megbetegedéssel kapcsolatban.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IBM most az Apple fenti két szolgáltatása mögé állítja Watson Health Cloud technológiáját, amelytől a nagy számú készülékből érkező adatmennyiség hatékonyabb feldolgozását ígéri. Az új részleg a vállalat szerint külön központot kap Bostonban, ahol mintegy 2000 alkalmazott, köztük 75 rezidens teljesít majd szolgálatot. Az IBM új felhős szolgáltatásának létrehozásához korábban két, az egészségügy területén dolgozó céget, az Exploryst és a Phytelt is felvásárolt - a bostoni központ dolgozóinak jó része vélhetően a két vállalat korábbi alkalmazottai közül kerül ki.

Az Apple készülékeiből a Watson Health által valós időben kinyert adatokat a tervek szerint a Johnson & Johnson a betegek műtét utáni rehabilitációját segítő, okostelefonos rendszerek kifejlesztésére használja majd, a Medtronic pedig a cukorbetegeknek dolgozna ki személyre szabott kezelési terveket.

Az utóbbi hetekben az IBM a cloud szolgáltatások más területén is előrenyomult, március végén ugyanis bejelentette, elindítja IoT Cloud Open Platform for Industries platformját, amivel, annak nevéből sejthetően, az IoT (Internet of Things) eszközök seregeit igyekszik kiszolgálni, sőt, nemrég a The Weather Channel üzleti szolgáltatásaihoz tartozó backendje is az IBM szervereire költözött, a konkurens Amazon Web Services felhőjéből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról