Szerző: Voith Hunor

2015. április 10. 12:45

Desktop szoftverek szolgáltatásként az Amazontól

Tovább erősíti publikus felhős portfólióját az Amazon. A vállalat a San Franciscóban zajló AWS Summit konferencián jelentette be, hogy ezentúl szolgáltatásként előfizethető asztali alkalmazásokat fog kínálni WorkSpaces virtuális desktop szolgáltatása keretén belül, ami a kezelhetőség megkönnyítésére egy új alkalmazásmenedzsert is kapott.

Megtörtént, amire a WorkSpaces virtuális desktop (VDI) szolgáltatás elindítása óta számítani lehetett – a San Franciscóban zajló AWS Summit konferencián az Amazon bejelentette a WorkSpaces-hez szolgáltatásként előfizethető asztali alkalmazásokat, valamint az ezek (és egyéb saját, VDI-hoz feltöltött szoftverek) menedzselésére szolgáló WorkSpaces Application Managert (WAM).

Az Amazon másfél éve indította el a WorkSpaces-t. A Windows Server 2008 R2-n futó, mindenhonnan és széleskörű klienskínálatnak köszönhetően gyakorlatilag mindenféle eszközről elérhető, Windows 7-es desktop-mint-szolgáltatásból jelenleg három teljesítményszint érhető el. A Value 1 vCPU-t, 2 gigabájt memóriát és 10 gigabájt felhasználói tárhelyet kínál (EU írországi árszabás szerint) havi 27 dollárért. A 37 dolláros Standard a vCPU-számot és a memóriát duplázza, a tárhelyet 50 gigabájtra emeli, a Performance pedig 2 vCPU-s, 7,5 gigabájt memóriával és 100 gigabájt tárhellyel ellátott virtuális desktopot kínál, havi 64 dollárért.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ingyenes szoftveres alapcsomagban az operációs rendszeren felül csak az Internet Explorer 11, Firefox és 7-Zip található meg, a Microsoft Office Professional, a Trend Micro Worry-Free Business Security Services és a WinZip további havi 15 dollárba kerül. Természetesen az Amazon által kínált szoftvereken túl az előfizető szervezet saját szoftvereket is előtelepíthet a gépekre – a szolgáltatásként előfizethető alkalmazások kezelése mellett a WAM ezek feltöltését és disztribúcióját is egyszerűsíti.

WAM felhasználói nézet

A Workspaces biztonságáról a Teradici által fejlesztett, zárt PC over IP (PCoIP) protokoll gondoskodik. Támogatja az Active Directory integrációt, így a felhasználó a céges bejelentkezéssel használhatja a teljes vállalati infrastruktúrát, függetlenül attól, hogy fizikailag hol tartózkodik. A megoldás sajátossága, hogy helyben, a vékonykliens oldalán semmilyen adatot nem tárol, így az gyakorlatilag bármilyen eszköz lehet, az adatbiztonságról a kliensszoftver gondoskodik.

AWS Marketplace for Desktop Apps

Az Amazon a meglévő piacteret (AWS Marketplace) most kibővítette egy kezdésnek 11 kategóriába osztott, száz körüli – de a jövőben folyamatosan bővülő – asztali alkalmazást tartalmazó katalógussal. Ezek között vannak nyílt forrású, ingyenes és kereskedelmi szoftverek is, a vállalat jelenleg a legnépszerűbb igényeket próbálja lefedni. Az üzemeltetők az egyes virtuális desktopokhoz alapvetően szükséges (mindenképpen települő) és opcionálisan telepíthető programokat rendelhetnek, és az egyes előfizetésekért az Amazon csak onnantól kezd el számlázni, amikor egy adott alkalmazást a felhasználó első alkalommal ténylegesen elindít. A cég szerint ezek a desktop szoftverek önálló virtualizált konténerekben futnak, így a biztonság, stabilitás és a gyors disztribúció egyaránt megoldott.

Az alkalmazások menedzselésére kiadott WMA felhasználói és üzemeltetői funkcionalitással egyaránt rendelkezik. Előbbi esetben a WMA kliens által kínált lehetőségek szűkre szabottak, lényegében kimerülnek egy alkalmazáslistában, ami tartalmazza a kötelezően telepített és opcionális programok listáját (telepítési és elindítási opciókkal). Üzemeltetői oldalon lényegesen kibővül a mozgástér, a kliens itt már egy valódi adminisztrációs eszköztárat kínál: katalóguskezelés, hozzáférési jogosultságok, használati statisztikák, saját (Windows 7 és 8 valamint Windows Server 2008 R2 és 2012 kompatibilitással rendelkező) alkalmazások feltöltése – legyenek azok kereskedelmi forgalomban kapható vagy saját fejlesztésű szoftverek.

A WAM-ra két előfizetési szint létezik. A Basic ingyenesen elérhető, de korlátozott adminisztratív funkcionalitással rendelkezik, a jogosultságkezelés és a használati statisztikák elérése csak a havi 5 dolláros (július elsejéig ingyen kipróbálható) Standard csomagba került be.

WAM adminisztrátori felület

Az asztal-mint-szolgáltatás (DaaS) használata mellett (és ellen) hasonló érvek szólnak, mint az egyéb szolgáltatásként igénybe vett informatikai megoldás esetében: a rendszer tőkeköltsége, az integráció, a tesztelés és felügyelet a szolgáltató feladata, illetve a szolgáltatás rugalmasan, igénybevétel alapján fizetendő. Hátrány, hogy a vállalati adatok nyilvános felhőbe kerülnek, illetve a rendszer minőségét befolyásoló tényezők is cégen kívül lesznek. Az egyedik igények kiszolgálása az Amazon kibővített kínálatával viszont már viszonylag könnyen megoldható, a rugalmasan és gyorsan konfigurálható szoftveres környezet jelentős könnyebbséget jelenthet a vékonyklienseket preferáló vállalatoknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról