HWSW

Búcsút inthet a publikus felhőnek a HP

Feladhatja a küzdelmet a HP a publikus felhőszolgáltatások terén. A vállalat a The New York Times szerint termékei sikertelensége miatt a jövőben a privát felhőre fókuszál majd.

Kihátrálhat a publikus felhőszolgáltatások piacáról a HP - értesült a The New York Times [1]. A területen egy évvel ezelőtt még komoly ambíciókkal rendelkező vállalat felhős üzletágának vezetője, Bill Hilf a lapnak nyilatkozva elismerte, termékeik iránt a vártnál jóval kisebb az érdeklődés, ezért nincs értelme továbbra is fenntartani azokat.

Bár a piacon a HP nem igazán tudott jelentősebb eredményt felmutatni, meglepő, hogy a területen tavaly ősszel még százmillió dollárt befektető vállalat néhány hónappal később, különösebb átmenet nélkül fújjon hátraarcot. A cég ugyanis szeptemberben bőszen felvásárolta az OpenStack-kihívó Eucalyptust, [2]amelynek csapatát saját, Helion nevű publikus felhős termékének szolgálatába állította. Utóbbit azonban az új erőforrásokkal sem sikerült népszerűvé tennie, az OpenStackre építő megoldás, mint az a HP által lengetett fehér zászlóból is látszik, nem lett sikeres.

xA vállalat így lényegében beismerte, hogy nem tud versenyezni a rivális óriásokkal. Egyik szóvivője ugyanakkor a VentureBeatnek küldött levelében [3] tagadta, hogy elhagynák a publikus felhő piacát, kiemelve, hogy a HP-é a jelenlegi legnagyobb OpenStack-alapú nyilvános felhőszolgáltatás - ezt a Gartner elemzője Twitter-bejegyzésében [4] gyorsan meg is cáfolta, mondván ez a cím a Rackspace-t illeti.

A cég nem sokkal korábban még egyáltalán nem volt ilyen belátó felhős törekvéseinek kudarcát illetően. Amikor Meg Whitman vezérigazgató októberben bejelentette, [5] hogy a HP két részre, egy nyomtatókkal és PC-kkel, illetve egy vállalati termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó részlegre oszlik, a lépést többek között a vállalat (tervezett) előretörésével indokolta – a felhős szolgáltatások terén.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az óriás teljesen otthagyná ezt a piacot, különböző privát megoldásokat a jövőben is kínál majd. A vállalat nemrég, az Open Compute Summiton mutatta be [6]új, Cloudline névre keresztelt nyílt szervereit - az olcsó, minimalista eszközökkel a cég a távol-keleti bérgyártókkal veszi fel a harcot. Emellett persze a Helion privát szerverek és az ARM-alapú Moonshot termékek is ott maradnak a vállalat palettáján.

A HP közben a gyengélkedő hálózati fronton erősíteni próbál, nemrég bejelentette [7], hogy 3 milliárd dollárért felvásárolja az Aruba Networks-öt, továbbá a tajvani Accton eszközeit és a Cumulus Networks szoftvereit saját neve alatt fogja kínálni [8].

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://bits.blogs.nytimes.com/2015/04/07/hp-comes-to-terms-with-the-cloud/
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/52851/hp-helion-cloud-openstack-eucalyptus-felvasarlas.html
[3] http://venturebeat.com/2015/04/07/hp-acknowledges-it-cant-compete-head-to-head-with-amazon-in-the-public-cloud/
[4] https://twitter.com/cloudpundit/status/585864674807304194
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/52957/hp-pc-szerver-nyomtato-tarolo-szolgaltatas-piac-meg-whitman.html
[6] https://www.hwsw.hu/hirek/53680/open-compute-project-nyilt-hardver-szerver-cloudscale-facebook-microsoft-hp.html
[7] https://www.hwsw.hu/hirek/53645/hp-aruba-felvasarlas-wifi-sdn-halozat.html
[8] https://www.hwsw.hu/hirek/53600/sdn-switch-open-source-linux-hp-accton-cumulus-cisco-emc-vmware-dell.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/53818/hp-privat-publikus-cloud-felho.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2015. április 09. 17:00
Rovat: eco@tech