Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 8. 08:06

Milyen lesz a Windows 10 jövője?

Új kódnév tűnt fel a Microsoft termékterveiben - belsős információk szerint a Redstone kódnév nem egy, hanem rögtön két jelentős frissítést jelent, amelyek 2016-ban érkeznek a Windows 10-hez. A rendszeres nagyobb kiadások sorát azonban még idén nyitja egy komolyabb frissítőcsomag.

A Windows 10 végleges kiadása még el sem készült, már beindult a munka a következő állomáson - jelenti a NeoWin és a ZDNet. A belsős információk szerint a végleges kiadást még idén, várhatóan ősszel követi egy nagyobb frissítőcsomag, jövőre pedig két, komolyabb újdonságokkal rendelkező hasonló frissítés érkezik - ezek egységes kódneve Redstone.

Windows 10 - tényleg az utolsó?

A Microsoft már korábban részletesen bemutatta a Windows 10-zel érkező, alapvetően újragondolt termékstratégiát. Röviden: az operációs rendszer nem lesz hagyományos értelemben vett fix szoftvercsomag, azt folyamatosan, kisebb-nagyobb frissítésekkel modernizálja majd a szoftverház. Ezek a frissítések nem csak biztonsági és kompatibilitási-stabilitási javításokat hoznak majd, hanem jelentős új funkciókat is nyújtanak majd - fejlesztői szempontból ez új API-kat, felhasználók szempontjából pedig új képességeket, friss alkalmazásokat jelenthet majd - kicsit ahhoz hasonlóan, ahogy például az Ubuntu kap tavaszi és őszi frissítést a rendszeres szoftveres javításokon túl.

A V-2 közvetlen leszármazottja, a Redstone rakétacsalád. A Microsoft nem erről, hanem a Minecraft redstone eleméről nevezte el a frissítést. De azért ez is elég menő.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Redstone a tervek szerint automatikusan települ majd a konzumer felhasználók gépeire a rendszeres havi biztonsági frissítésekkel együtt, a céges ügyfelek azonban dönthetnek úgy, hogy maradnak az alap rendszernél, a terméktámogatás pedig ehhez igazodik majd, a folyamatosan frissített verzió mellett lesz ritkán módosuló "hosszanfriss" kiadás is.

A tervek szerint ugyanakkor nem a 2016-os Redstone páros lesz a Windows 10 első komolyabb frissítése, a rendszer még idén, várhatóan késő ősszel megkapja az első jelentősebb ilyen funkcionális frissítést. Ahogy a Redstone, ez is azokat a fejlesztéseket tartalmazza majd, amelyek nem készültek el időben a Windows 10 hivatalos rajtjára és a cég nem tartotta ezeket kritikusnak ahhoz, hogy elhalassza a rendszer kiadását. A Redstone kapcsán egyelőre csupán annyi került nyilvánosságra, hogy "új képességeket és egy új eszközkategória támogatását" hozza majd el a Windows 10-be - ez utóbbi szinte bármi lehet, az okosóráktól a HoloLensig.

Már látszik a következő néhány lépcsőfok.

Izgalmas részlet, hogy a Windows Insider nyilvános béta program sem áll le a Windows 10 kiadásával, az őszi, illetve a Redstone frissítéseket is hamarabb megkapják azok a felhasználók, akik továbbra is szeretnének tesztelők maradni. A program ráadásul nem csak rövid távon működik majd, a Microsoft 2016 utánra is kiterjesztené azt a jelenlegi tervek szerint. Ez alapvetően logikus döntés, a nyilvános béta egyértelműen sikeresnek bizonyult a Windows 10 kapcsán, a rendszeres kiadási ütemtervben pedig várhatóan fontos szerep hárul arra a több milliós felhasználói bázisra, amely hajlandó az új verziókat saját gépén, mindennapi használatban tesztelni - ez olyan mélyreható teszt, amit semmilyen automatizált rendszer nem tud utánozni.

A várakozások szerint az operációs neve a közeljövőben nem változik, mind az őszi, mind a 2016-ban esedékes frissítések nyomán Windows 10 marad. Az értesüléseket a Microsoft nem erősítette meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról