:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 1. 14:54

A Chrome OS is HDMI-stickre költözik

HDMI-stickbe gyömöszölte legújabb Chrome OS-es PC-jét a Google. A Chromebit névre hallgató, egy pendrive-nál nem sokkal nagyobb készüléket a gyártó az ASUS-szal együttműködésben dobja piacra. A keresőóriás emellett az eddigi legolcsóbb Chromebookokat is leleplezte.

Az utóbbi hónapokban számos olyan, egészen apró PC tűnt fel a piacon, amelynek HDMI-stick ad otthont - noha a hasonló, jellemzően tévéokosítóként árult eszközök a eleinte főként Androidot futtattak, azóta több, más rendszerrel szerelt variáns is napvilágot látott. A túlnyomórészt olcsó készülékek közül talán az Intel idei CES-en bejelentett, Compute Stick nevű eszközét érdemes kiemelni, amely Windowszal és erősebb hardverrel 139, Linuxszal pedig 89 dollárért kapható.

A Chromebookok után Chrome TV?

A területre most a Google is bemerészkedik: a cég az ASUS-szal karöltve a változatosság kedvéért egy Chrome OS-t futtató HDMI-sticket jelentett be, amelyet Chromebit névre keresztelt. Az eszközt ne keverjük össze a különböző tartalmak streamelését célzó Chromecasttal, ezen ugyanis a vállalat asztali operációs rendszere fut, így képes bármilyen (HDMI csatlakozóval felszerelt) tévéből vagy monitorból teljes értékű Chrome OS-es PC-t faragni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár a Google blogposztjában nem túl bőbeszédű az eszköz belsejével kapcsolatban, a Gizmodonak sikerült részletes információkat szerezni annak hardveréről. A Chromebitbe a Rockchip RK3288 processzora került: a tavaly augusztusban bejelentett lapka nem mondható erőműnek, ez ugyanakkor szerencsére az eszköz árában is megmutatkozik. A chip négy darab 1,8 gigahertzes Cortex-A17 magot tartalmaz, ARMv7 utasításkészlettel - az operációs rendszer így kénytelen lesz 32 biten megmaradni. A Rockchip lapkához egy Mali-T764 GPU és 2 gigabájt RAM párosul, továbbá 16 gigabájt belső tárhely, microSD foglalat nélkül.

Hely híján csatlakozóból nincs túl sok az eszközön, mindössze az áramfelvételre alkalmas microUSB és egy teljes USB 2.0 aljzat került rá. A vezetéknélküli kapcsolatok dolgában nagyon jól áll a Chromebit, az apró eszközbe 802.11ac szabványú Wi-Fi és Bluetooth-kompatibilitás is került - ez utóbbi azt jelenti, hogy megfelelő egér-billentyűzet párost használva semmit nem kell a stick-gépre kötni.

Külsőre a Chromebit egészen csinosra sikerült, még ha dizájnt nem is lesz lehetőség túl sokat csodálni a tévé vagy monitor mögött. A több színben kapható eszköz elfordítható HDMI-fejet kapott, így gond nélkül csatlakoztatható a televízió aljzataihoz, anélkül, hogy külön hosszabbítókábelre lenne hozzá szükség. A Google új készüléke "kevesebb mint 100 dollárért" lesz kapható. A kütyü többek között az iskolák számára lehet vonzó, akik azzal olcsón felszerelhetik számítógéptermeiket. A Chrome OS platform korábban is jelentős sikereket ért el az oktatási intézményekben.

Piszkosul olcsó, ráadás Chromebookok

A vállalat friss bejelentései nem merültek ki a Chrome OS-es stickben, az több gyártóval együttműködve mindjárt három új Chromebookot is leleplezett. Az első ilyen az ASUS gyártmányú Chromebook Flip, amelynek nevéből sejthető, hogy hibrid készülékről van szó: a laptop kijelzője teljesen, 360 fokban hátrahajtható, így táblagépként is használhatjuk az eszközt. A Flip 10,1 hüvelykes kijelzője szerény, 1280x800 pixeles felbontást kapott, a notebookot ráadásul ugyanaz az Rockchip processzor hatja, mint a Chromebitet. A 16 gigabájtos belső tárhely is ismerős, a RAM mérete ugyanakkor itt már 4 gigabájt. A kis laptopra két USB és egy HDMI port jutott. A gyártó 10 órás üzemidőt ígér az eszközhöz, amely 249 dolláros áron kerül a boltokba.

A másik két új készülék még lejjebb srófolja az árat - potenciálisan az eddigi legolcsóbb Chromebookokról van szó. A kategória ugyanis a kínai gyártóknak is megtetszett, Csingtao városából mindjárt két óriás, a Haier és a Hisense is előállt saját, Chrome OS-t futtató laptopjával. A két notebook gyakorlatilag teljesen azonos hardverrel érkezik: mindkettő 11,6 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású kijelzőt kapott, továbbá 16 gigabájt tárterületet, 2 gigabájt RAM-ot és a fentebb ismertetett Rockchip processzort. Utóbbit a Haier 1,8 gigahertzre lőtte be, ezzel 10 órás üzemidőt ígérve eszközének - a Hisense 2,5 gigahertzre állította a lapkát az üzemidő kárára, abból eszközénél csak 8,5 órát ír. Mindkét modell támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fit. A két kínai Chromebook teljesítménye nyilvánvalóan gyér, cserébe viszont minden eddiginél olcsóbban, 149 dollárért lesznek megvásárolhatók.

A Chromebookokat, ahogy eddig, most sem érdemes a hazai boltokban keresni, ugyanakkor az érdeklődők EU-n belül jó eséllyel találnak hazánkba is szállító kereskedőket. Első körben érdemes felkeresni az Amazon.de-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.