Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. március 18. 16:41

Szigorúbb ellenőrzés alá kerül a Play Store

Változtat tartalombesorolási rendszerén a Google, ami alapján eddig megállapította a Play Store-ban található alkalmazások korhatárbesorolását. Májustól az appok értékelésében az IARC szabályai lesznek érvényesek, így az adott ország jellegzetességeihez igazodik majd a besorolás. Még egy jelentős változás lesz az online bolt működésében: az automata rendszer emberi segítséget kap a fejlesztői irányelveknek nem megfelelő alkalmazások kiszűrésére.

Új alapokra helyezi korhatárbesorolásért felelős rendszerét a Google - jelentette be a vállalat egy blogbejegyzésben. A keresőóriás által alkalmazott szempontrendszer az Apple App Store-éval ellentétben az IARC (International Age Rating Coalition) irányelvein alapuló osztályozás, aminek köszönhetően az adott helyi szabályozásoknak megfelelő besorolást kaphat minden alkalmazás. Így Amerikában például az ESRB, Európában a Pan-European Game Information (PEGI), Ausztráliában pedig az Australian Classification Board (ACB) irányelveit és jelzéseit használja. Olyan területeken, ahol a helyi illetékes hatóság nem tagja az IARC-nak, egy általános, életkor alapú besorolást alkalmaz.

Májustól a fejlesztőknek kötelező lesz kitölteni egy, az appok tartalmára vonatkozó kérdőívet. A kérdések a kritikus területekre fókuszálnak: szexuális illetve erőszakos cselekményekre, kábítószerre, szerencsejátékra és alkohollal kapcsolatos tartalmakra. Ezután a rendszer egy objektív besorolást ad az alkalmazásnak, amit az adott területen érvényes szabályok szerint értékel ki. A kérdőívet legközelebb akkor kell ismét kitölteni, ha az appon belül olyan tartalom változik, ami érinti a vizsgált területeket és befolyásolhatja a korhatárbesorolást. A Google őszinteségre int a válaszokkal kapcsolatban, szabálytalanság esetén pedig később büntetéssel "jutalmazza" a fejlesztőt.

Az áruházban már forgalomban lévő alkalmazásokkal kapcsolatos kérdések kitöltésére hat hetet kapnak a fejlesztők. Ha ezt nem teljesítik határidőre, alkalmazásuk "unrated", azaz besorolás nélküli jelzést kap. Ennek következményeként az pár országban elérhetlenné válhat, főleg olyan területeken, ahol speciális kulturális szabályok érvényesek. Ez az újfajta besorolási rendszer a Google reményei szerint megkönnyíti majd a globális piacon terjeszkedni kívánó fejlesztők dolgát, emellett a szülők számára is nagyobb kontrollt biztosíthat a nem gyerekbarát alkalmazások kiszűréséhez.

Alaposabb ellenőrzés kikerülés előtt

Talán ennél is fontosabb újdonság, hogy az eddig teljesen automatizált alkalmazásfeltöltésbe immár emberi tényező is került. A cég ugyanis megkezdte az appok belső ellenőrzését is a piactérre való kikerülésük előtt. Ezt a folyamatot egy szakemberekből álló moderátor csapat végzi, akik a fejlesztői szabályzatot sértő tartalmak szűréséért felelnek, így többek közt a hirdetések spamszerű használatáért, gyűlöletbeszédért, erőszakos szexuális tartalmakért.

A folyamat nyomonkövetéséhez a fejlesztők a konzolon követhetik appjuk státuszát, és amennyiben az visszautasított állapotba kerül, magyarázatot is kapnak az elutasítással kapcsolatban, és a jelzett kényes problémákon javíthatnak. A Google az előző években egyáltalán nem használt belső szakembereket az appok felülvizsgálatához, kizárólag a közönség visszajelzéseire támaszkodott, ami miatt számos kritika is érte az alkalmazásboltot - így gyakorlatilag bármi kikerülhetett, ami át tudott jutni a robotok viszonylag kiszámítható ellenőrzésén.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cég azt ígéri, hogy az átfutási idő nem fogja hátrányosan érinti a forgalmat, csak pár órát vesz majd igénybe a folyamat. A gyors iteráció és publikálás a Play Store egyik előnye az Apple App Store-jával ellenben, ahol sokkal több időt vesz igénybe az átfutás.  Ezzel ellenben az Apple már a kezdetek óta él az alapos ellenőrzéssel, így az alkalmazások és frissítések kikerülése akár napokat is igénybe vehet, ez pedig sokszor kellemetlen a fejlesztők számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról