:

Szerző: Voith Hunor

2015. március 16. 11:30

P2P rendszerfrissítőt kap a Windows 10

Továbbra sincs új, hivatalos Windows 10 Technical Preview 2 frissítés – ennek okait az operációs rendszer fejlesztését vezető Gabe Aul nemrég egy blogbejegyzésben részletezte. A kísérletező kedvű felhasználók ennek ellenére sem szenvednek hiányt, a Windows 10-ből rendre szivárognak ki újabb változatok. A legfrissebb build egyik érdekessége, hogy a rendszerfrissítést akár P2P alapokra is át lehet állítani.

Nem lehet azt mondani, hogy a Microsoft elárasztaná a Windows 10 tesztelőit frissítésekkel. A Technical Preview 2 másfél hónapja jelent meg, és azóta egyetlen jelentősebb update sem érkezett hozzá. Pedig a tesztelők meglehetősen aktívak, az operációs rendszer fejlesztését vezető Gabe Aul szombaton jelentette be Twitteren, hogy a Windows Insider program keretén belül már egymilliónál is több visszajelzést kaptak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Aul a múlt hét elején megosztott néhány részletet a Windows 10 előzetesek frissítési ütemezésével és mögötte álló folyamattal kapcsolatban is. A Microsoft a tesztelést jelenleg öt lépcsőre bontja, az Insider program résztvevőit megelőzően három körön is átmegy egy-egy build. A felépítésből adódóan értelemszerűen a Canary kódnevű csoport látja a legtöbb változatot, az ő szűrőjükön akad fenn a legtöbb hiba.

Aul szerint ez a tesztelési megközelítés számukra is új, ezért ők is folyamatosan alkalmazkodnak a helyzethez – az eddigi tapasztalatok alapján pedig indokolt lehet a nyilvános kiadások gyakoriságának megemelése. Az Insiders Fast és Slow opciók között ugyanis stabilitás tekintetében nem számottevő az eltérés, ezért felmerült, hogy akár ezeknél is nyersebb változatokat is kiadhatnának. Összességében az Insider program még mindig képlékeny, a Microsoft a jövőben folyamatosan alakítani fog rajta a belső tapasztalatok és külső visszajelzések alapján. Jelenleg havonta próbálnak egy új buildet kiadni, de Aul kiemelte, hogy ettől a vállalástól indokolt esetben – ahogy most is – jelentősen eltérhetnek.

Nem hivatalos újdonságok

Azok, akik nem akarnak a hivatalos új kiadásra várni, néhány napja letölthetik a kiszivárgott 10036-os buildet, amiben néhány kisebb módosításon felül a legnagyobb érdekesség a windowsos rendszerfrissítő megújulása. Ennek alapján úgy tűnik, hogy a Windows 10-ben már peer-to-peer alapú letöltésre is lehetőség lesz. Ezt a kikerült, nem hivatalos változatban két fokozatban lehet szabályozni: korlátozni lehet a helyi hálózat gépeire, vagy ezen felül engedélyezni az internetes hozzáférést is. A megoldásban kulcsfontosságú lesz a maximális biztonság megvalósítása, sérülékenység esetén támadók számára egy ilyen terjesztési csatorna kiaknázása új távlatokat nyithatna meg. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Microsoft milyen P2P technológiát implementált, de esélyes, hogy a 2013-ban felvásárolt Pando Networks fejlesztéséire alapoztak.

A 10036-os buildben egyszerűbb a desktop és tablet mód közötti váltás is, a hivatalosan jelenleg elérhető manuális folyamatot eseményekhez kötve (fél)automatizálni lehet: egy Surface 3 Pro például a Touch Cover csatlakoztatásakor vagy eltávolításakor így automatikusan üzemmódot vált.

Használhatóbbá vált a Task View, azaz a virtuális desktopok kezelhetősége is. Az éles tesztváltozatban a jól ismert alt+tab billentyűkombináció az összes megnyitott alkalmazás között léptet, függetlenül attól, hogy azok melyik virtuális desktopon helyezkednek el. A kiszivárgott buildben ezt már korlátozni lehet egy-egy adott, aktív desktopra. Hasonló elven változtattak a tálcára kerülő ikonok megjelenítésén is, a 10036-os buildben beállítható, hogy csak az aktív virtuális desktopon megnyitott programok ikonja jelenleg meg.

A 10036-os változatban – a Windows Phone-hoz hasonlóan – SD kártyára is lehet telepíteni (vagy áthelyezni) az alkalmazásokat, ez a kevés belső tárhellyel rendelkező eszközök birtokosainak jöhet majd jól. A nagyon várt Spartan böngésző viszont még mindig hiányzik, pedig a legtöbb tesztelő leginkább arra lenne kíváncsi.

Az Insider Hubban megjelent néhány tesztelési statisztika követésére szolgáló opció is. A felhasználók így láthatják majd, hány órája használják egy adott eszközön a tesztverziót, hány visszajelzési “küldetést” teljesítettek, hányszor küldtek visszajelzést és ezek közül melyik volt a leghasznosabbnak ítélt.

Esztétikai oldalon a legszembetűnőbb az áttetsző Start menü, ami a buildet kipróbálók véleményeit olvasva nem talált egyöntetűen pozitív fogadtatásra. Alapértelmezett méretben az áttetszőség nem sok vizet zavar, teljes képernyőre nagyítva azonban a mögötte aktív háttértől függően megnehezítheti a szöveges részek olvasását. A Start menü ezen felül néhány egyéb ponton is változott, ezek ergonómiai jellegűek (például néhány ikon mérete, elhelyezése vagy az elválasztó sávok jelzése) és valószínűleg a felhasználói visszajelzéseket tükrözik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.