Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 13. 15:24

Vékony gamer laptopokba szánja új GPU-it az Nvidia

Bővíti GeForce GTX 900M szériás GPU-inak sorát az Nvidia. A vállalat mindjárt öt új, gamer laptopokat célzó lapkát jelentett be, igaz, azok nem jelentenek túl nagy előrelépést a korábbi GTX 800M sorozat modelljeihez képest.

Öt új mobil GPU-t leplezett le az Nvidia, amelyet kifejezetten a vékony gamer notebookokba szán. A vállalat ezúttal nem esett túlzásba ami a teljesítményt illeti, a GeForce GTX 900M széria új modelljei elég vékony pluszt jelentetnek a korábbi, 800M sorozatból ismert párjaikhoz képest. Az újonnan bejelentett eszközök tetejét a GTX 960M és 950M GPU-k képviselik, a további három 940M, 930M és 920M lapkák különösebb felhajtás nélkül, csendben jelentek meg a cég termékei között.

Túlzott erőfitogtatásra mindenesetre a 960M és 950M sem érdemes számítani, miután mindkettő a cég korábbi, GM107-es chipjére épül, nem az 1024 CUDA maggal felszerelt GM206-ra, mint a GTX 960M asztali megfelelője. A 950M-ben 640 CUDA magot találunk, 914 megahertzes órajellel (természetesen boost lehetőséggel), a memória-specifikációra azonban érdemes lesz majd figyelni: a lapka GDDR5 és DDR3 memóriával is kapható lesz, előbbi 80 gigabájt/másodperces sávszélességel szemben a gyengébb kiadás csak 32 GB/s-t tud, ami a teljesítményt is visszafogja majd, annak ellenére, hogy a memória mérete egységesen 4 gigabájt VRAM. Az ugyancsak 640 CUDA magos GTX 960M már valamivel gyorsabban, alapjáraton 1096 megahertzen ketyeg, itt már csak a GDDR5-ös opcióval, szintén 4 gigabájt VRAM-mal.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A három gyengébb GPU-ról, azaz a GTX 940M, 930M és 920M chipekről a gyártó egyelőre nem sok mindent árult el, azt azonban tudni lehet, hogy mindegyik lapka támogatja majd a DirectX 12-t, és az Intel integrált HD 4400 grafikájához képest 4-, 3,5- és 3-szoros teljesítménynövekedést hoznak majd, legalábbis az Nvidia ígérete szerint. A GTX 940M és 930M a cég GM108 GPU-jára épül, 64 bites memóriabusszal és legfeljebb GDDR3 VRAM párosítható hozzájuk. A sort záró GTX 920M-ben már egy GK208 GPU-t találunk, továbbra is 64 bites memóriabusz és GDDR3 memória mellett.

Az Nvidia a chipek leleplezésével párhuzamosan mindjárt néhány gyártót is felsorolt, akiknek legújabb gamer notebookjaiban hamarosan feltűnnek az új GPU-k, többek között az Acer, az Alienware, az ASUS, a HP és a Lenovo is beépíti a grafikus egységeket készülékeibe - ugyanakkor az eddig ismert specifikációk alapján a leheletnyi teljesítménynövekedésért nem tűnik indokoltnak lecserélni jól bevált, GTX 800M szériás grafikával felszerelt laptopokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról