Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 10. 12:31

Űrből integet az Apple Watch árazása

Mennyit lehet kérni egy okosóráért? Az Apple nem szégyellt nagyot mondani, a csúcskivitelű óráért 16 ezer eurót, valamivel kevesebb, mint 5 millió forintot kér a cég. A belépő modell persze ennél jóval olcsóbb, már 120 ezer forint körüli áron is megvásárolható - itthon persze egyelőre nem.

Űr-árat kapott az Apple Watch

Napra pontosan fél évvel ezelőtt rántotta le a leplet készülő okosórájáról az Apple. Az Apple Watch azóta tornyosul az órás piac fölé, ígéretként és fenyegetésként - nézőponttól függően. A cég szeptemberben egy fontos részlettel adós maradt a termék kapcsán: mennyibe fog kerülni az óra. Az elképesztő spekulációkat kiváltó titkolózásnak a gyártó tegnap véget vetett és bejelentette a termék (pontosabban óracsalád) hivatalos árazását.

 

Drága, drágább, hínnye.

A belépő, alumínium házas Sport modell nyitja a sort, ez 400 eurós illetve 450 eurós bruttó áron lesz előrendelhető a német online boltban (38 illetve 42 milliméteres verzióban), ebből következően Magyarországon legalább 120 ezer forintos árcédulát kap majd. Egy szinttel feljebb a rozsdamentes acélból készült verzió található, a 650 és 700 eurós belépő ár azonban a különböző bőr és fém szíjakkal 1250 euróig tornázható. Az árazópisztolyt a Watch Edition, az aranyból készült kiadás tekerte meg, a luxuskivitelű modellek legolcsóbbja 11 ezer eurótól indul, a lista vége pedig 16 ezer (tizenhatezer) közös európai devizát kóstál, ezért sárgaarany borítást, és Midnight Blue színű “klasszikus bőrszíjat” kap a kedves vevő.

Az arany-Watch tehát egyértelműen a luxusórák piacát célozza meg, annak is a stratoszférikus magasságait, ahol a legexkluzívabb, kisszériás, kézzel készített órák keresik vevőiket. Ezekkel a termékekkel ellentétben azonban a Watch nem lesz sem exkluzív, sem kisszériás, és egyáltalán nem kézzel készített - nagy kérdés tehát, hogy az ilyen üzenetekhez szokott vásárlók hogyan tekintenek majd a kínai gyártósorokon, gépek által tömegtermelt órára. Az arany-Watch persze ettől függetlenül az első pillanattól fogva státuszszimbólum lesz, ha más nem, puszta ára is azonnal predesztinálja erre a szerepre.

A várakozásunkkal ellentétben azonban a gyártó nem adott választ arra, hogy hogyan kezeli majd a fogyasztói elektroanika területén megszokott gyors elavulást. Az Apple Watch élettartama ugyanis nem lesz több néhány évnél, 3-5 éves távlaton túl pedig nem is értelmezhető ez az eszköz. Ez pedig fontos kérdést vet fel a luxustermékek piacán, ahol az időtlenség, hosszú távú használhatóság, sőt, örökölhetőség is releváns szempontnak számít, nem beszélve a régi darabok lassú felértékelődéséről.

Az ár mellett az Apple még néhány részletet kibontott az órával kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy a Watch nem vízálló, csupán cseppálló. Zuhanyozni, vagy úszni tehát semmiképp sem alkalmas, szemerkélő esőt azonban túlél és kézmosáshoz sem kell levenni. A másik információ az akkus üzemidőre vonatkozik, a cég specifikációja szerint 18 órát bír normál használat mellett - ez hihetőnek tűnik, az Apple nem szokta felfújni az üzemidőre vonatkozó specifikációkat. A 18 óra azonban azt jelenti, hogy az órát bizony minden egyes este tölteni kell majd, utazáskor pedig a töltőt ugyanúgy magunkkal kell vinni, mint a telefonét vagy a notebookét. Érdekes, hogy az Apple-nek megtetszett a Samsung extrém energiatakarékos üzemmódja, a Watch is kapott egy ilyent, a Power Reserve módban az óra kizárólag az időt mutatja, de erre akár 72 órán át is képes.

Az Apple Watch április 10-től előrendelhető, ettől az időponttól az óra ki- és felpróbálható az összes hivatalos Apple boltban is. A hivatalos rajt április 24-én lesz, első körben csak néhány válogatott országban: Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Hong Kong, Japán, az Egyesült Királyság és Egyesült Államok.

Visszatér a MacBook név - új formában

Újra lesz “sima”, utótag nélküli MacBook az Apple kínálatában, de nem a polikarbonát házas, kedvező árú veterán tért vissza. Épp ellenkezőleg, az úttörő Air után most a “sima” MacBook lesz a zászlóvivő, már ami a műszakilag legfejlettebb, legszokatlanabb terméket illeti. Mert a MacBook bizony finoman fogalmazva is igen szokatlan lett: a gyártó az extrém vékonyság oltárán gyakorlatilag mindent feláldozott, egy kivételével az összes portot, a jó minőségű billentyűzetet és touchpadet, illetve az akkus üzemidőt és a webkamerát is, sőt, még az Apple számítógépek legötletesebb megoldását, a MagSafe csatlakozót is. A kompromisszumok eredményeként a gép belső felépítését és filozófiáját tekintve inkább hasonlít egy tabletre, mint a hagyományos notebookokéra.

A MacBook két fizikai csatlakozót kapott: jobb oldalon a kombinált audioport, bal oldalon pedig csak egy USB Type-C port töri meg a házat. A csatlakozóra közvetlenül dughatunk kompatibilis, Type-C csatlakozós USB kábeleket, ebben a formában 5 gigabites USB 3.1-et is támogat az aljzat. De ez szolgál a töltő bemeneteként is, hiába a tavaly bevezetett új, vékonyabb MagSafe szabvány, az Apple azt a csatlakozót is, és az évek óta agresszíven tolt Thunderboltot is kidobta a MacBookból.

A port azonban eléggé sokoldalú tud lenni. Adapterrel ez alakítható át VGA, DisplayPort és HDMI kimenetté is, valamint hagyományos USB-s csatlakozók is ezen keresztül dughatóak a gépre. Hogy mennyire előreszaladt az Apple ezzel, jól mutatja, hogy a cég kínálatában még nincs olyan termék, amelyhez a cég Type-C kábelt mellékelne alapértelmezésben. Jóféle Apple-pofon a potenciális vásárlóknak, hogy ezeket az adaptereket külön kell megvásárolni a géphez, a szokásos Apple-adóval terhelt árakon.

A processzor szerepét az Intel új fejlesztése, a 14 nanométeren készülő Core M családba tartozó lapkák látják el, ez teszi egyébként lehetővé, hogy a MacBook passzív hűtéssel működjön: a hő elvezetéséért kizárólag a fém ház felel, ventilátor nincs a gépben. Ezzel az utolsó mozgó alkatrészt is kidobta az Apple a merevlemez és az optikai meghajtó után, a laptop ebben a tekintetben is egy tablethez áll már közelebb. A konkrét processzor a Core M-5Y70 és M-5Y71, a névleges órajel 1,1 illetve 1,2 GHz, amit szükség esetén rövid időre 2,9 GHz-ig is fel tud tornázni a gép. A GPU a Gen8 architektúrát használó HD Graphics 5300, amelyben 24 végrehajtó egység dolgozik 850 illetve 900 MHz-es maximális órajelen.

Az erős grafikára szükség is van, az Airhez képest ugyanis egy dologban nagyot lépett előre a MacBook, megkapta a Pro sorozatban és az iPadekben már bevett nagy felbontású (marketinges kifejezéssel élve retina) kijelzőt. A 12 hüvelykes átlójú panel IPS rendszerű, natív felbontása pedig 2304 x 1440 pixel. Az Airben használt kijelző ehhez képest lényegesen gyengébb, TN-film panel, 1440 x 900 (13”) vagy 1366 x 768 (11”) felbontással. A nagy felbontású kijelző előnye, hogy az alapértelmezett duplázott felbontás (1152 x 720-nak megfelelő) mellett több fokozatban skálázható, így elérhető például 1440 x 900-as felbontásnak megfelelő mód is.

Ahogy említettük, a kompromisszumok áldozata lett az akkus üzemidő is. Hiába ugyanis az előzőhöz képest 67 százalékkal kisebb alaplap és a felszabaduló területet is elfoglaló új akkutelepek, a vékonyabb kialakítás miatt az összkapacitás érdemben nem nőtt, maradt 39,7 wattóra. A processzor pedig hiába fogyaszt valamivel kevesebbet, a magasabb pixelsűrűségű kijelző elviszi a nyereséget, így az új, csúcstechnológiás MacBook nem lép előre akkus üzemidőben az Airekhez képest. Ugyanígy az áldozatok listáját gyarapítja a billentyűzet is, amely átdolgozott “pillangó” mechanikát kapott és a helytakarékosság jegyében jóval rövidebb úton jár - az első kézből származó tapasztalatok szerint azonban a gépelés élménye messze elmarad az Airek és különösen a Prók billentyűzetéhez képest.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új, korlátozott tudású gépet még az Apple sem merte azonnal lenyomni a felhasználók torkán, így egyelőre a MacBook csak opció az Air és a Pro modellek mellett. Árban is a két család között helyezkedik el a gép, induló ára 470 ezer forint lett, a hajszállal gyorsabb, duplázott kapacitású SSD-vel szállított modellért 110 ezerrel többet kell kifizetni.

Utóbbiak egyébként szintén kaptak frissítést, a cég azokat is átállította az “ötödik generációs Intel Core”, vagyis 14 nanométeres Broadwell processzorokra. Ezzel a Core M-hez képest lényegesen gyorsabb egységek, köszönhetően az aktív hűtésnek mind az Air, mind a Prók jóval magasabb órajelen tudnak üzemelni. Egyes modellekben a gyártó frissítette a beépített SSD-t is, a két 13-as gép (Air és Pro) is megkapta az új, PCI Express csatolót használó flash-meghajtót. Ezen felül a 13-as Pro szintén átáll a Force Touch fantázianevű, nyomásérzékelős touchpadre, ez logikus lépés, a fejlesztőknek ugyanis kell egy erős gép, amin az új touchpad-API-t kipróbálhatják és beépíthetik azt OS X-es szoftvereikbe.

A frissített Airek és Prók már ma megvásárolhatóak az Apple online boltjaiból, hamarosan várhatóan a hivatalos viszonteladóknál is feltűnnek majd. Az új MacBook április 10-től lesz elérhető.

Erős dollár drágított mindent

Az elmúlt fél évben jelentősen drágult a dollár a nemzetközi valutákhoz képest. Ez az oka, hogy az Apple német boltjának árazása elszakadt példál az egy dollár-egy eurós szinttől is, a gépek ott is számottevően, 10-15 százalékkal drágábbak lettek. Áttételesen ez a hazai piacon is érződik, a belépő szintű MacBook Air indulóára 290 ezerről 330 ezerre, az iPhone 6 pedig 220 ezerről 245 ezerre nőtt a hivatalos online boltban.

Az erős dollár egyébként már az előző negyedévben is visszafogta az amerikai vállalatok teljesítményét, ezt az Apple esetében ellensúlyozni tudta az iPhone 6 iránti hatalmas kereslet. Nagy kérdés, hogy a hagyományosan lanyhább első negyedévben hogyan hat ez a cég eladásaira, de valószínűsíthető, hogy most a szokásos szezonális hatáson is túlmutató visszaesés következik a bevételben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról