Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 26. 16:27

Határon túl is magyarít a Google Maps

Magyarul jeleníti meg a Google Maps több határon túli település nevét, amennyiben ahhoz tartozik ismert magyar megnevezés, valamint ha az adott felhasználó is magyarul a szolgálatatást.

Magyarít a Google, a keresőóriás online térképén már magyar nyelven jelzi ki azon felvidéki településeket, kerületeket és folyókat, amelyeknek van ismert magyar elnevezése - de Erdélyben és Horvátországban is hasonló a helyzet, a Google Maps már ezekben a térségekben is rengeteg település nevét állította át magyarra - legalábbis a szolgáltatást magyar nyelven használók számára.

Utóbbi régióban ugyanakkor vannak még hiányosságok, ahogy a Kolozsvaros.ro rámutat, az Erdélyi-szigethegység Természeti Park például még mindig Parcul Natural Apuseni, a Kelemen-havasok Nemzeti Park pedig Parcul Naional Căliman néven található meg a térképen. Az immár magyarul is megjelenített földrajzi nevekkel a Google nem most ismerkedett meg, azokra a térkép már korábban is helyes keresési találatokat dobott ki, most azonban a megjelenített nevek is magyarra változtak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A többnyelvű megjelenítés egyébként máshol sem idegen a keresőóriástól, igaz, egyes esetekben épp a fentiekkel ellenkező módon valósul meg: a Duna budapesti szakasza ugyanis valamilyen oknál fogva egy ideje a magyar nyelvű felhasználók számára is románul, Dunărea név alatt szerepel a térképen. A magyar elnevezések, illetve a Duna rejtélyes okból románra fordított neve a térképhez tartozó mobilalkalmazásokban is hasonlóan jelennek meg. Utóbbi hibát a vállalat remélhetőleg a felhasználói bejelentések alapján hamarosan korrigálja.

A mobilapp egyébként a hónap elején maga is átesett némi újításon, legalábbis egyes felhasználóknál, akik a Local Guide funkción keresztül véleményezhetik a térképen feltüntetett helyeket. A véleményezők között a rendszer a beküldött észrevételek száma alapján rangsort állít fel - noha azok minőségét egyelőre nem veszi figyelembe. A lehetőséggel bárki élhet, virtuális "túravezetőnek" a vállalat weboldalán van lehetőség jelentkezni. Aki még nem kapta meg a frissült Google Maps appot, annak Android rendszeren lehetősége van manuálisan, APK fájlból telepíteni azt - utóbbit az Android Police közzé is tette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról