:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 25. 11:12

Erős dollár fogta meg a HP-t

Erősen felemás negyedévet zárt a HP. Míg a notebookok és az iparági sztenderd szerverek nagyon jól teljesítettek, más területeken (például a hálózatos részlegnél) jelentős visszaesést tapasztalt a cég. A feldarabolás előtt álló nagyvállalat nem találja a növekedési pálya kulcsát.

Aggasztó negyedévet zárt a HP, a cég továbbra is csak keresi a növekedési pályára visszavezető utat. A bevétel 26,8 milliárd dollárt tett ki, amely 2013 hasonló időszakához képest 5 százalékos zsugorodásnak felel meg. A visszaesés egy részéért ugyanakkor az amerikai dollár erősödése felel, de ezt az árfolyamhatást kiszűrve is 2 százalékot csökkent a bevétel. A masszív profitot termelő nyomtatós és szerveres üzletágnak köszönhetően a cég profitja érdemben nem csökkent az 1,4 milliárd dolláros szintet sikerült újra hozni.

Vállalati termékek és szolgáltatások

A nagyvállalatokat célzó hardverekkel és kapcsolódó szolgáltatásokkal foglakozó Enteprise Group teljesítménye erősen vegyes képet mutat. A részleg, amely a szétválás után a Hewlett-Packard Enteprise gerincét fogja adni, 7 milliárdos bevételt ért el, ez az árfolyamhatás kiszűrésével 3 százalékos növekedésnek felel meg. A profit 1,1 milliárd dollár lett, az üzemi eredményhányad 15,6 százalék.

Nagyot szakított a cég x86-os, iparági sztenderd szerverekkel foglalkozó részlege, a bevétel 7 százalékot ugrott 2013 végéhez képest. A tárolós egység már megosztott eredményt mutat, a hagyományos modellek 14 százalékkal estek, az új generációs "converged" eszközök pedig 21 százalékot nőttek. Ma már hasonló e két szegmens mérete, így végül sikerült elérni a 2013-as bevételt. Folytatódott az üzleti kritikus rendszerek lassú olvadása, ez a részleg most 9 százalékos bevételcsökkenésről számolt be. Nagy meglepetés ugyanakkor hogy a hálózati részleg még ennél is rosszabb teljesítményt mutatott, a 11 százalékos mínusz valószínűleg a stratégia újragondolására készteti a vezetést.

Az informatikai szolgáltatások pár évvel ezelőtt még virágzó részleg volt, mára a bevétel mögött alig maradt profit. Az Enterprise Services bevétele 5 milliárd dollár lett, ez éves szinten (árfolyamhatás nélkül) meredek, 8 százalékos esésnek felel meg. A zsugorodó forgalomhoz ráadásul parányi, 148 milliós üzemi eredmény társult. Hogy mennyire apró ez az eredmény, jól mutatja, hogy a szoftveres részleg hatodakkora bevételből (871 millióból) ért el ennél magasabb, 157 milliós üzemi profitot. Mindezt annak ellenére, hogy ez a részleg is zsugorodott, a bevétel 3 százalékkal csökkent, amit elsősorban a licenceladások meredek, 16 százalékos csökkenése húzott le.

A vállalati PC-k helyett a konzumer fogyott

Megérezte a PC-piac feléledését a HP számítógépgyártó részlege, a cég éves szinte 9 százalékkal tudta növelni értékesítéseit, a bevétel pedig az árfolyamhatás kiszűrésével 3 százalékot nőtt. A bevétel 8,5 milliárd dollárt tett ki, az üzemi nyereség pedig 313 millió dollár lett - jól látható, hogy az elmúlt évek átrendeződése sem növelte érdemben a hajszálvékony, 3,7 százalékos üzemi eredményhányadot.

Érdekes az ütemváltás, míg a korábbi negyedévekben a vállalati vásárlók tartották a felszínen a piacot (például a Windows XP-s gépek lecserélésével), most a konzumer szegmens kezdett el húzni igen erősen. Ez a termékkategóriák közötti hangsúlyeltolódáson is jól látható: míg a noteszgépek eladásai látványosan, 21 százalékkal erősödtek (bevételben 9 százalékos emelkedés), az elsősorban cégek által vásárolt asztali gépek darabszámban 7, összértékben 10 százalékot estek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A PC-s üzletággal együtt leváló nyomtatós üzletág hagyományosan nagy profittermelő, nem változott ez a negyedik negyedévben sem, a részleg 5,5 milliárdos forgalom mellett 1,1 milliárd üzemi nyereséget könyvelt el - kisebb forgalom mellett szinte négyszeresét a PC-gyártásnak. A biznisz ugyanakkor folyamatosan zsugorodik, a bevétel 4 százalékkal esett, a konzumer szegmens pedig 6 százalékkal kevesebb nyomtatót vásárolt. A cégek azonban kitartanak, az vállalati szegmens stagnált, nem romlott éves szinten.

Pánik a befektetőknél

A bejelentést követően a tőzsdén valódi pánik alakult ki, a HP részvényei azonnal 7 százalékot zuhantak. Ezt elsősorban a rendkívül borús előrejelzés indokolta, a HP a várt 3,95 dolláros éves részvényenkénti profit (EPS) helyett 3,53-3-73 dollárt vár csak. A cég az alacsony várakozást az igen erős dollárral indokolta, amely a vállalat szerint mintegy 60 centtel vinné le az EPS-t. Ennek mindegy felét, 30 centet tud kezelni a vállalat az árszabás módosításával és egyéb védekezéssel, a másik 30 cent azonban közvetlenül a részvényeseknél fog lecsapódni. Egyébként a most zárt pénzügyi első negyedév számai sem elégítették ki az elemzőket, a bevétel mintegy 600 millióval maradt el a várakozásoktól, a profit azonban némileg túlteljesített.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.