Szerző: Voith Hunor

2015. február 23. 11:00

Átmárkázott switchekkel és Linuxszal erősít a HP

Árban és rugalmasságban is nagyon versenyképes lehet a HP portfóliója, miután a vállalat megállapodott az Accton hardverek és a Cumulus szoftvereinek értékesítésével kapcsolatban. A cél, mint mindig, a Cisco-dominancia megtörése.

Miközben a Cisco vezérigazgatója, John Chambers két hete, a vállalat második negyedéves eredményeit ismertető elemzői konferenciahíváson az akkor bejelentett Facebook 6-pack kapcsán elhessegette az általános (commodity) hardveren általános szoftvert futtató switchek által jelentett potenciális fenyegetést, a HP pont ezzel a megoldással próbálja megtolni hálózati üzletága szekerét. A cég ezért a jövőben (a jelenlegi információk szerint márciustól) a tajvani Accton eszközeit és a Cumulus Networks szoftvereit saját neve alatt fogja kínálni. A HP, piaci helyzetéből eredően a hálózatos fronton mindig az interoperabilitást, kompatibilitást és rugalmasságot helyezte előtérbe, az Accton-Cumulus stratégia ennek logikus kiterjesztése.

Kulcsszó: lock-in

A tradícionális, saját tervezésű hardvert és szoftvert egységes, elválaszthatatlan, megbonthatatlan csomagban szállító switch-ek piacát még mindig a Cisco uralja, és a legutóbbi negyedévben ezen a területen a korábbi csökkenéssel szemben még fellendülést is tapasztalt a gyártó. A HP azonban eltérő stratégiát választott, kihívóként saját márkanév alatt árusít olcsóbb, kevésbé nagy nevű gyártótól származó hardvert és nyílt, Linux alapú szoftvert kínál hozzá. A HP hozzáadott értéke a csomaghoz az értékesítésben és a támogatásban rejlik, a vásárlók így a hagyományos HP hálózati eszközök mellett az újabb, nyitott platformot kínáló gépekhez is hozzáférnek.

HP, Cumulus, Accton.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A HP hálózati üzletága a 3Com 2010-es felvásárlása óta folyamatosan nő, a tevékenységből származó bevétel még mindig sovány a cég teljes árbevételéhez viszonyítva - 2014-ben 2,6 milliárd dollár volt, a teljes forgalom alig 3 százaléka. Ugyanakkor ez a terület azon kevesek egyike, ahol a vállalat egyáltalán képes volt stabil növekedést felmutatni, és az év második felében esedékes ketté válás fényében elemzők szerint jó döntés a jövőbeli Enterprise egység kínálatát ezen a vonalon erősíteni. Az elemzői véleményeket a HP technológiai igazgatója, Mark Carroll is megerősítette. "Megvizsgálod, milyen piacok nőnek, és oda mész. Látjuk a változást, hogy a hagyományos, egy beszállítós modell a több beszállítós felállás felé mozdul el" - mondta Carroll. Az IDC szerint ez a piac idén 7-8 milliárd dollár körüli forgalmat fog generálni, és a következő években - a Cisco várakozásaival ellentétben - nagyot erősödhet.

Köszönjük, SDN

A szoftveresen meghatározott hálózati technológia (software defined networking, SDN) népszerűségének terjedésével egyre több vállalatnál váltanak szemléletet hálózati infrastruktúrájuk fejlesztése és üzemeltetése terén. Az új irányvonalban a főbb szempontok a nyíltság, a modularitás, a hardver és szoftver egymástól való függőségének megszüntetése, és végső soron a vendor lock-in, azaz az egy beszállítótól való függőség megszüntetése.

Az Accton 1988 óta van a piacon, jelenleg mintegy 3300 alkalmazottat foglalkoztat. Elsősorban más cégeknek gyárt eszközöket, bevételének 70 százaléka származik switchek értékesítéséből. A Cumulus Networks ennél lényegesen rövidebb múltra tekinthet vissza, a szoftvercéget csak 2010-ben alapították, és komoly üzleti tevékenységet alig két éve folytat. A HP-vel kötött megállapodás hatalmas lökést adhat neki, korai befektetőitől - például a Sequioa Capitaltól és az Andreessen Horowitztől - 50 millió dollár kockázati tőkét vont be 2012-ben. A cég tavaly a Dellel is együttműködésre lépett - a 2014-ben tőzsdéről kivonult és újra magánkézben levő gyártó a HP-hoz hasonló elképzelés mentén szeretné erősíteni szerepét a vállalati hálózati megoldások terén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról