:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 20. 12:14

Ismét tuningolhatók az Nvidia mobil GPU-i

Enged a felhasználóknak az Nvidia, és visszaállítja az órajel felhúzásának lehetőségét GeForce GTX 900M szériás GPU-iban. A vállalat egy a jövő hónapban érkező frissítéssel oldja fel a nemrég eszközölt, nagy felháborodást kiváltó korlátozást.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy az Nvidia letiltotta a GPU órajelének felhúzását GeForce GTX 900M szériás mobil grafikus kártyáiban. A lépés komoly nemtetszést váltott ki a lapkával szerelt notebookok tulajdonosaiból, miközben még a gyártó GTX 970 kártyáját érintő botrány pora sem ült le teljesen. Az Nvidia most úgy látszik megtört a felhasználók haragja alatt: a vállalat bejelentette, egy hamarosan érkező driver frissítésben ismét engedélyezi az overclock funkciót.

Az opció korlátozása azért idézett elő különösen nagy felháborodást a vállalat fórumain, mert számos notebookgyártó hangsúlyozottan úgy hirdette főként játékosokat célzó laptopjait, hogy azokban a GPU teljesítménye az órajelet feljebb tornázva növelhető. Miután sokan kifejezetten ezért választották az adott notebookokat, nem meglepő a vásárlók felindultsága. A botrányt csak tovább tetézte, hogy a cég egy fórumbejegyzésében azzal indokolta a korlátozást, hogy az órajel módosításának lehetősége tulajdonképpen egy bug volt, amelyet az új driverben kijavított.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felhasználók az overclock lehetőségének visszaállításáért petíciót írtak ki, ezzel pedig úgy látszik sikerült meggyőzni a gyártót, az ugyanis beadta a derekát, és azt ígérte, jövő hónapban érkező frissítésével visszakapcsolja a funkciót az érintett notebook GPU-kban. A vállalat addig azt javasolja az alap órajelet keveslőknek, váltsanak vissza a korábbi, 344.75-ös driverre, amelyet a cég kapcsolódó weboldaláról tölthetnek le.

A visszavonulással a gyártó még időben kifogta a szelet a konkurens AMD vitorlájából, mielőtt az kihasználta volna a felhasználók elkeseredését, ahogy azt a GeForce GTX 970 körül kirobbant botrány során is tette. Akkor a vállalat gyorsan kiaknázta a rivális népszerűségének mélyrepülését, és többek között kedvezményt ígért azoknak a vásárlóknak, akik visszaviszik a kereskedőkhöz az Nvidia grafikus kártyáit. A felhasználói kedélyek tehát most megnyugodni látszanak, noha az új driver kiadásának pontos időpontját a cég egyelőre nem közölte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.