Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 12. 16:51

Imádják a vásárlók a Maxwellt

Ragyogó teljesítményt nyújt az Nvidia GPU-s üzletága, a saját fejlesztésű Tegra processzorok azonban nem találkoztak a mobil- és tabletgyártók igényeivel. Az autós konszernek viszont érdeklődnek, a lapka egyik jelentős felvevő piaca lehet az autóipar.

Tovább folytatódik a Maxwell-generációs videokártyák sikerszériája - vonhatjuk le a következtetést az Nvidia ropogós pénzügyi jelentéséből. A cég 2014 utolsó három hónapjában újra rekordbevételt, 1,25 milliárd dollárt ért el, ez 2013 hasonló időszakához képest 9 százalékos növekedésnek felel meg. Az ehhez párosuló profit 31 százalékkal 193 millió dollárra emelkedett, a cég tehát kicsattanó formában van.

Maxwell és cloud

Az eredményeket a negyedév során a GPU-s üzletág húzta, amely amúgy is a cég gerincét adja. A bevételek 13 százalékkal, 1,07 milliárd dollárra emelkedtek, a piac nagyon jól fogadta az év során fokozatosan bemutatott új, Maxwell-generációba tartozó grafikus feldolgozó egységeket, a GeForce márkájú, dedikált grafikus kártyák ragyogó ütemben fogytak.

A GPU-kkal az Nvidia három fő területet céloz, a játékosok, a vállalati munkaállomások és a szerveroldali grafika piacát. A játékra szánt GPU-k bevétele látványosan, 38 százalékkal emelkedett az egyévvel korábbihoz képest, de még ezt is felülmúlta a szerverekbe szánt GPU-k (GRID) növekedése, amely éves szinten megduplázódott - köszönhetően a különböző streaming szolgáltatók oldalán jelentkező igénynek. Érdekes módon a munkaállomások (Quadro család) nem tudott növekedni és éves szinten stagnált, ugyanígy a PC-gyártók által megrendelt és beszerelt (OEM) kártyák forgalma is visszaesett. Ez utóbbi egyébként régóta zajló trend, a minimális profitot hozó piacra különösebben nem is figyel már az Nvidia.

Tegra? Hol?

Továbbra sem jön össze az áttörés viszont a tegrás részlegnek. Az Nvidia saját fejlesztésű rendszerlapkája a biztató negyedévek után most újra 15 százalékos visszaesést mutatott, a 112 millió dolláros bevétel töredéke annak, amit a cég néhány évvel ezelőtt remélt ettől a szegmenstől. Az esés még nagyobb lett volna, de az okostelefonos-tabletes visszaesést a Tegrával szerelt Shield és az autóipari megrendelések némileg ellensúlyozni tudták - ez utóbbi szegmens bevétele megduplázódott egy év alatt.

Képek az autós Tegra rendszer működéséből

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jelentést követő elemzői konferenciahíváson Jen-Hsun Huang, a vállalat elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy már az autóipart és a hordozható konzolokat tartja a legfontosabb felvevő piacnak, az útban lévő fejlesztések is inkább ezekre a területekre koncentrálnak. Ha jön egy telefon- vagy tabletgyártó, hogy márpedig ragaszkodik ahhoz, hogy Tegrát tegyen az eszközbe, nem fogják elhajtani, de már nem ez áll a fókuszban. Ennek első jeleit egyébként az új Tegra X1 kapcsán is mutatta a cég, az autós felhasználási területre rögtön több Tegra-alapú megoldást is készített az Nvidia.

Nem mellékes, hogy úgy tűnik, az egykor szerveres álmokat is dédelgető gyártó az ARM-os Tegra helyett inkább az IBM-es együttműködésből remélt, POWER-architektúrájú processzorokat vizionálja a kiszolgálókba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról