Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 11. 12:42

Független szervezet viszi tovább a Node.js-t

Meghajolt a fejlesztők követelései előtt a Joyent és nyílt kormányzásúvá teszi a Node.js projektet. A Node.js Foundation "semleges és nyílt" elven irányítja majd a fejlesztést, nagy kérdés azonban, hogy vissza tudja-e csábítani az IO.js forkot készítő szakadárokat.

Igyekszik megakadályozni a Node.js platform feldarabolódását a fejlesztést eddig irányító Joyent - jelentette be a vállalat. A népszerű szerveroldali futtatókörnyezet fejlesztését a jövőben egy független alapítvány kormányozza majd, a legszebb szabad szoftveres hagyományoknak megfelelően. Ugyan az új testület működésére vonatkozó szabályok még nem kristályosodtak ki, a Joyent "semleges és nyílt" kormányzást ígér.

Kinyílt irányítás

A Node.js nyílt forráskódú szabad szoftver, a fejlődés irányát azonban nem független testület, hanem a kezdeményezést korábban felvásároló Joyent határozta meg. A projekt többi résztvevője és fejlesztője csupán egy tanácsadó testületben foglalhatott helyet, a végső döntést mindig a Joyent képviselői hozták meg. A projekt irányításával kapcsolatos feszültségek az elmúlt időszakban folyamatosan erősödtek, míg tavaly a legaktívabb fejlesztők kenyértörésre vitték a dolgot és IO.js néven forkolták a szoftvert. Azóta az IO.js rohamléptekkel fejlődik, nem csoda, hogy több szolgáltatás is a váltás mellett döntött és szerveroldali JavaScript-környezetét IO.js-re cserélte.

(Geek and Poke)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hamar egyértelművé vált, hogy a helyzet tarthatatlan, a lendületes IO.js akár teljesen a Node.js örökébe léphet, ezzel pedig a Joyent súlya a projektben lenullázódna. A cég szempontjából ennél már az is jobb eshetőség, ha független, de a Joyent részvételével működő testületre bízza a fejlesztés irányítását, ezzel végleg felszabadítva a Node.js-t. A Joyenten túl a Node.js Foundation alapító tagjai között található a Microsoft, az IBM, a PayPal, az SAP és a Linux Foundation is, tehát az új irányítás egyelőre életképesnek tűnik hosszabb távon is.

Nagy kérdés, hogy a lépés elegendő lesz-e a platform fragmentálódásának megállításához és a "szakadárok" visszacsábításához. Az új alapítvány működési elveit, belső hierarchiáját egyelőre nem tette közzé a Joyent, így kérdéses, hogy egy, a fejlesztőkből álló műszaki csapat, vagy a nagyvállalatok üzleti igényeit követő bizottság váltja-e a Joyent szerepét az irányításban.

A szakításról és az IO.js újdonságairól itt írtunk részletesebben.

Szabad szoftver, zárt irányítás

A szabad szoftveres világ egyik érdekessége, hogy több olyan projekt is létezik, amelyet egy-egy nagyvállalat irányít, a termék azonban szabad szoftver. Ilyen például a Google-féle Chromium illetve annak motorja, a Blink, amely ugyan nyílt forráskóddal rendelkezik, a fejlesztési prioritásokat és célokat kizárólag a Google határozza meg. Ott a modell azért működik hatékonyan, mert a fejlesztések legnagyobb részét is a Google mérnökei végzik, munkaidőben. A Node.js esetében ez nem így volt, ugyan a Joyent is rendszeresen adott be kódot, a munka legnagyobb részét külső fejlesztők végezték.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról