Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 5. 13:07

Indiában startol az Android 5.1

Már a küszöbön a legújabb Android verzió, az 5.1-es Lollipop. Meglepetésre első körben a belépőszintű Android One okostelefonokra érkezett meg, csak ezt követően jön a Nexusokra és egyéb telefonokra. A frissítés a várakozások szerint több, a felhasználókat kínzó bugot is befoltoz.

A vártnál is jobban szívén viseli az Android One okostelefonok sorsát a Google, a fejlődő piacokat célzó olcsó készülékek ugyanis a Nexusokat megelőzve elsőként kapják meg a vállalat mobil operációs rendszerének legújabb, 5.1-es verzióját. A jelenleg elérhető legfrissebb változat az 5.0.2-es Lollipop kiadás, amely decemberben jelent meg. Utóbbi elsősorban a táblagépeket célozza, egyelőre csak a 2012-es és 2013-as Nexus 7, valamint a Nexus 10 modellekre érhető el, de az sem lenne meglepő, ha a telefonokra már csak az 5.1-es változat érkezne meg.

Bár a verziószám most nagyobbat ugrik, mint az Android 5.0 óta megjelent kiadások esetében, még mindig nincs szó túl nagy frissítésről, a rendszer továbbra is Lollipop név alatt fut. Ennek ellenére az új verzióban sikerült jó pár hasznos újítást eszközölni, ezek várható listáját az AndroidPit szerezte meg.

Helló néma üzemmód, ég veled RAM-szivárgás!

A "nyalókás" Android megjelenése óta többen is panaszkodtak a néma üzemmód megkavarása miatt: a telefont vagy táblagépet az alsó hangerőgombot nyomkodva jelenleg legfeljebb rezgő módba állíthatjuk, a teljes elnémítást külön kell kiválasztani, a hangerőcsúszka alatt lévő "None" vagy "Nincs" gombra bökve. A várakozások szerint a frissítést követően a néma üzemmód a korábban megszokott módon, a fizikai gomb nyomkodásával is bekapcsolható lesz.

Fotó: Android Police

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy az szinte minden új verzióból, innen sem hiányozhatnak a rendszeren végzett általános javítások és bugfixek, amelyek közül kiemelten fontos a szoftver 5.0-s, illetve 5.0.1-es verzióját futtató Nexus-tulajdonosokat sújtó memóriaszivárgás befoltozása. Utóbbi készülékeken ugyanis rendszeresen előfordul, hogy a rendszer egy bizonyos feladatra elkülöníti magának a RAM egy részét - aztán elfeledkezik róla. Így az egyébként bőséges, 2-3 gigabájtos memória is hamar megtelik, az eszköz pedig, hogy helyet szabadítson fel, a futó alkalmazásokat kezdi el bezárni. Ennek tünete például, ha a home gombra lassan töltődik be a kezdőképernyő.

A problémát, amelyet a Google meglepően sokáig hagyott érintetlenül, annak dacára hogy az elsősorban épp saját referenciakészülékeit sújtja, eddig legfeljebb egy fogcsikorgatva elvégzett újraindítással lehetett - ideiglenesen - megoldani, a jövőben azonban erre szerencsére nem lesz szükség. A változások listája a hirtelen összeomló appokra is ígér megoldást, noha lehet, hogy ezalatt a cég szintén a fenti bugot érti.

Stabilabb hálózat, hosszabb üzemidő

Az 5.1-es Lollipop az akkus üzemidőre is jótékony hatással lesz, továbbá a Wi-Fi hálózatokon időnként a kelleténél jobban megugró fogyasztásnövekedést, illetve az hálózati problémákat is orvosolja. Bár hazánkban ez valószínűleg kevesebb felhasználót érint, az eszközök a frissítést követően az "Ok Google" parancsnak is szívesebben engedelmeskednek majd (a funkció egyes felhasználóknál csak akadozva működik), a keresőóriás továbbá az értesítésekkel kapcsolatos hibákat is kigyomlálta.

Az új rendszer emellett a Material dizájnnyelvben alkalmazott színpalettát is átírja valamelyest, így szemmel látható változásokra is számíthatunk. Az Android 5.1-es verziója ezen felül lényegében csak apróbb fejlesztéseket és javításokat hoz, többek között véget vet a néhány eszköznél felmerült hangminőségbeli problémáknak. A rendszer legfrissebb változatát először tehát Indiában próbálhatják ki a felhasználók, ahol az már meg is érkezett egy-két készülékre, az Android Police értesülései szerint ugyanakkor már a Nexus 5, 6 és 9 eszközökre készült verzió is a csőben van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról