Szerző: Voith Hunor

2015. február 2. 13:28

Csak 2016-ban érkezik az új Windows Server

Néhány hónappal a Windows 10 után, már 2016-ban érkezik a következő generációs Windows Server - jelentette be a Microsoft.

Eltolja a kliens és szerveres Windows piaci rajtját a Microsoft. Míg a Windows 8/Windows Server 2012 és a Windows 8.1/Windows Server 2012 R2 nagyjából egyszerre vált elérhetővé, a Windows 10 és a Windows Server 2016 között több hónapos eltérés lesz. A hivatalos bejelentés szerint az operációs rendszer szerverekre szánt változata az eddigiektől eltérően nem az asztali Windows 10-zel egyszerre fog megjelenni, hanem csak valamikor 2016-ban. A vállalat szerint az átütemezésre azért van szükség, hogy az ügyfelek elegendő időt kaphassanak a következő Windows Server tesztverzióinak kipróbálására, és a tőlük kapott visszajelzésekre alapuló fejlesztésekkel vagy hibajavításokkal a mérnököknek ne kelljen kapkodni. A Microsoft ezért úgy döntött, hogy az év során több előzetest is kiad majd az operációs rendszer szerverváltozatából, a következőt még a tavasszal.

Windows Server 2003-ról csak 2012 R2-re?

A döntés annak fényében is érdekes, hogy a Microsoft egyik legszélesebb körben használt szerver operációs rendszerei, a Windows Server 2003 és 2003 R2, valamint a Small Business Server még idén, 2015 július 15-én végleg nyugdíjba fognak vonulni. A szoftverek terméktámogatása ezt követően teljesen megszűnik majd, beleértve az esetleges hibajavítások fejlesztését és kiadását is, a Microsoft csak egyedi támogatási szerződés megkötése esetén fogad be support incidenseket a felhasználóktól.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Korábbi információink szerint az érintett gépek száma magas, világszerte mintegy 22 millió szerveren fut a fenti operációs rendszerek valamelyike, Magyarországon pedig 15-17 ezer gép lehet érintett. A Microsoft szerint a felhasználók túlnyomó része tisztában van azzal, hogy a támogatás megszűnésével jelentősen nőhet az érintett rendszerek biztonsági kockázati szintje, de sok helyen még mindig nem foglalkoznak komolyan az átállási lehetőségekkel.

Egy ilyen migrációs projektnek pedig az anyagi vonzata is, időigénye is tetemes lehet. Előfordulhat ugyanis, hogy nem csak az operációs rendszert és mondjuk az azt kiszolgáló szervert, hanem egyéb szoftvereket is cserélni kell – az SQL Server 2005 és az Exchange Server 2007 például nem fut Windows Server 2012 R2-n. A vállalat szakértői úgy becslik, egy infrastruktúrát érintő migrációs projekt kifutási ideje hozzávetőleg 200 nap, ha alkalmazást is érint a feladat, akkor pedig 300 nap. A kis- és középvállalatoknak költséghatékony alternatíva lehet a felhős szolgáltatásokra – Office 365, Exchange Online, Azure – való átállás, a hibrid (a felhőt és a házon belüli szervereket kombináló) megoldást használóknak viszont lényegesen több fejtörést okozhat a váltás.

Az új Windows Serverből az új ütemtervnek megfelelően nem csak a végleges változat, hanem a második tesztverzió is csak némi késéssel fog megérkezni. Az eredeti tervek szerint a tavaly októberi kiadást mostanában követte volna a második publikus béta, de ez csak valamikor a tavaszi hónapokban lesz elérhető. A System Center csomag is követi az új Windows Server ütemtervet, egyetlen elemét kivéve, a Configuration Manager a Windows 10-zel nagyjából egy időben fog megjelenni - ez logikus, hiszen ez fogja majd kezelni az új kliens rendszer új képességeit.

Vállalati gépekre is ingyenes lehet a Windows 10

A Windows 10 bizonyos esetekben vállalati környezetben is ingyenes frissítésként lesz majd elérhető. A Microsoft jelenlegi állásfoglalása szerint az üzleti felhasználók Windows 7 Pro, Windows 8 Pro vagy Windows 8.1 Pro operációs rendszerekre telepíthetik majd térítésmentesen a Windows 10-et, annak megjelenését követő 1 éven belül. A Windows 7 Enterprise, Windows 8 és 8.1 Enterprise változatokra nem lesz érvényes ez a korlátozott idejű ajánlat, ahogy a Windows RT és RT 8.1-et futtató eszközökre sem (erről korábban itt írtunk részletesen). A frissítési garanciával is rendelkező mennyiségi licencvásárlók természetesen jogosultak lesznek a Windows legfrissebb Enterprise verziójára frissíteni annak megjelenése után.

A Microsoft a vállalati környezetbe szánt Windows 10 támogatásának módját is ismertette. Ennek értelmében a szoftverfrissítések két ágon fognak érkezni az új operációs rendszerhez. Az úgynevezett “Long Term Servicing branches” alatt kizárólag biztonsági és kritikus hibajavítások fognak érkezni az általános (első 5 év) és meghosszabbított (második 5 év) támogatási időszakok alatt. A “Current branch for Business” ágon lehet majd elérni a funkcionális jellegű frissítéseket, de csak miután a Microsoft ezek minőségéről és megbízhatóságáról a fogyasztói piacon már megbizonyosodott. A Microsoft az utóbbi ágat ajánlja a nem üzleti-kritikus eszközök számára, aktív automatikus rendszerfrissítési opcióval.

Arról egyelőre továbbra sincs információ, hogy az 1 éves promóciós időszak után milyen konstrukciókban lehet majd hozzá jutni a Windows 10-hez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról