Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 15. 15:30

Óriástelefonokat tett portfóliója élére a Xiaomi

Bejelentette legújabb csúcskészülékeit a Xiaomi. A Mi Note és Mi Note Pro okostelefonok árát a kínai gyártó igyekezett alacsonyan tartani, miközben egyre agresszívabban próbál terjeszkedni a phabletpiacon.

Két új zászlóshajóval állt elő a Xiaomi, melyekkel a phablet kategóriát igyekszik meghódítani. Az okostelefonok mind méretükben, mind elnevezésükben erősen emlékeztetnek a Samsung méretes csúcsmodelljére. A feltörekvő kínai gyártó termékei ugyanis Mi Note, illetve Mi Note Pro névre hallgatnak és 5,7 hüvelykes kijelzővel kerülnek a piacra - egyiket se keverjük össze ugyanakkor a gyártó tavaly márciusban kiadott középszintű, szintén méretes Redmi Note készülékével.

Inkább tavaly ilyenkor szólt volna nagyot

A mezei Mi Note terebélyes paneljének felbontása Full HD, ez 386 PPI-es pixelsűrűségre elég. Ez nem rossz, de a legtöbb tavalyi csúcsmodell már 400 fölötti értéket tud felmutatni - nem mintha szabad szemmel könnyen észrevehető különbségről lenne szó. A processzor egy szintén inkább a 2014-es csúcsmodellekre jellemző gyors, de csak 32 bites Qualcomm Snapdragon 801 lapka, négy darab 2,5 gigahertzen ketyegő Krait 400 maggal és 3 gigabájt RAM-mal. A belső tárhely opcionálisan 16 illetve 64 gigabájt lehet, microSD-s bővítésre sajnos nincs lehetőség.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hátlapon egy 13 megapixeles kamera található Sony IMX214 CMOS szenzorral, amely optikai képstabilizációval is kiegészül - ezen a területen tehát nem lehet panasz - az előlapra pedig egy 4 megapixeles érzékelő jutott. Mindezt és a telefonhoz tartozó tekintélyes, 3000 mAh kapacitású akkumulátort a gyártónak sikerült egy 6,95 milliméter vékony házba tuszkolni, amelyen egy micro- és egy nanoSIM-foglalatot is találunk. A kínai cég szerint az okostelefon hangminősége kiemelkedő: az ESS ES9018 DAC dekódernek köszönhetően az eszköz 24 bites, 192 kilohertzes veszteségmentes lejátszást ígér, így a FLAC-ban tárolt zenegyűjtemény is a telefonra költöztethető. A tavalyi csúcskategóriát idéző specifikációkat a Xiaomi a konkurenciánál érezhetően olcsóbban, nettó 370 dollárért dobja piacra.

A Pro verzió idén is üt

A Mi Note Próba a vállalat ugyanakkor már nem sajnálta az anyagot: a változatlan méretű kijelző felbontása itt 2560x1440, 515 PPI-es pixelsűrűséggel (ami már a ló másik oldala), a processzor pedig a Qualcomm jelenleg elérhető legerősebb mobil eszközökbe szánt lapkája, a 64 bites Snapdragon 810. Az ARMv8 utasításkészletet használó chipben négy darab Cortex-A57 és ugyancsak négy Cortex-A53 teljesít szolgálatot, egy Adreno 430 GPU mellett. A RAM mérete is hízott valamicskét, a készülék Pro verziója 4 gigabájt LPDDR4 memóriát kapott. Más tekintetben az okosetlefon megyezik a fentebb írtakkal. A vállalat ennél a változatnál nem enged a 64 gigabájt tárhelyből, de más opció egyelőre nincs is. A Mi Note Pro nettó 530 dolláros ára a tiszteletet parancsoló teljesítményhez képest szintén kedvezőnek mondható.

A gyártó a már említett középszintű Redmi Note-tal való megfontoltabb próbálkozás után most teljes gőzzel tör be a phabletpiacra. Ezt a folyamatot vélhetően az is katalizálta, hogy a kínai céggel gyakran összefüggésbe hozott Apple idén ősszel szintén kiadta első phablet kategóriás okostelefonját. A vállalat stratégiája eddig mindenesetre sikeresnek bizonyult, miután az alig öt éve, 2010-ben alakult gyártó tavaly mintegy 61 millió okostelefont adott el, idén pedig 100 milliós darabszámra számítanak. Ezzel a Xiaomi stabilan a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó lenne a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról