Szerző: Voith Hunor

2015. január 13. 16:17

Nyugdíjas éveibe lép a Windows 7

Életciklusának új fázisába lép a Windows 7 SP1, miután január 13-án véget ér az általános támogatási időszak. Aggodalomra azonban semmi ok, a biztonsági frissítésekkel még fél évtizedig garantáltan nem lesz gondunk.

Számos más lap vonatkozó cikkcímeinek átfutása után szögezzük le már az elején: nem, a Windows 7 nem hal meg holnap, meg vége se lesz, és a világvége is elmarad. Lesz néhány változás, de a vállalati ügyfelek számára – akik általában kiemelt, fizetős támogatási szolgáltatást is igénybe vesznek – szinte minden marad a régiben, az otthoni felhasználók pedig a legfontosabb (tehát a biztonsági) támogatást továbbra is élvezhetik, még pontosan 5 évig.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a mostani intézkedés az operációs rendszer SP1-es változatát érinti, az eredeti verzió esetében már 2013. április 9-én megszűnt mindenfajta támogatás: az általános és a meghosszabbított támogatás (ideértve a biztonsági frissítéseket is) csak abban az esetben vehető igénybe, ha az adott gépen a Windows 7 SP1 fut. A csomagot egyébként automatikusan minden felhasználónak kiküldte a Microsoft, bekapcsolt Windows Update mellett már települt.

Általános és meghosszabbított támogatási időszakok

Az ilyen határidők lejártakor szokásos keveredések általában abból adódnak, hogy a felhasználók nincsenek tisztában a Microsoft által biztosított általános, illetve meghosszabbított támogatás közötti eltérésekkel. Lássuk tehát, melyik mit takar! Előbb azonban egy ökölszabály: a Microsoft 5 év általános, ezt követően pedig 5 év meghosszabbított támogatást biztosít az üzleti és fejlesztői termékek, illetve az asztali operációs rendszerek esetében. Ez alól vannak kivételek (például a Windows XP), de a Windows 7-re ez a szabály lesz érvényes.

Az általános támogatás ideje alatt a Microsoft biztonsági javításokat és funkcionális frissítéseket egyaránt kiad, biztosít úgynevezett “támogatási eseményeket” (például új operációs rendszer telepítésekor), és ezen felül általános telefonos és online segítségnyújtást. A fizetős, kiemelt támogatási szolgáltatások szintén élnek ebben a periódusban.

Amikor egy Windows életciklusa átlép a meghosszabbított támogatási időszakba, a következő 5 év során már csak biztonsági frissítéseket kap, funkcionális javításokat nem. A telefonos és online segítségnyújtás is megszűnik, a fizetős támogatás viszont továbbra is megmarad. Fontos, hogy az online támogatás nem egyenlő a mindvégig ingyenesen elérhető általános termékinformációval vagy a Tudásbázis cikkeivel, hanem a személyre szabott, egyedi megkeresés alapján induló segítségnyújtási folyamatot jelenti.

Windows 7 SP1 január 13-a után

A fentiekből egyenesen következik, milyen változások lépnek életbe, amikor a Windows 7 SP1 általános támogatási időszaka lejár. A lényeg: a biztonság miatt – a szokásosnál jobban – nem kell aggódni, ilyen típusú frissítések egészen 2020. január 14-ig érkeznek majd, vállalati és otthoni környezetbe szánt változatokra egyaránt. Minden egyéb a Microsoft előbbiekben ismertetett támogatási politikája szerint fog alakulni, amennyiben azt a vállalat külön nem jelzi.

A Windows 7-et érintő fontos változásokat övező érdeklődés egyáltalán nem meglepő, az operációs rendszert a Netmarketshare statisztikája alapján az internetezők 56 százaléka használja. A Windows 8-nak és 8.1-nek több mint két év sem volt elegendő ahhoz, hogy együttesen 15 százalékot kihasítson a tortából jelenleg – a két verzió jelenleg 13,5 százalékot tesz ki.

A Windows 10 lehet az új Windows 7

Már ami a népszerűséget illeti, ha a Microsoft tényleg mindent megvalósít abból, amit tavaly nyár óta csepegtetett az operációs rendszer új verziójából. Az alapjaitól újraírt böngésző, hibrid Start menüvel turbózott hagyományos desktop, virtuális desktopok és megannyi más újdonság jöhet a Windows 10-ben. A vállalat január 21-én tart majd egy nagyobb sajtóeseményt, amin várakozásaink szerint átfogó képet adnak majd a valószínűleg ősszel megjelenő Windowsszal kapcsolatos elképzeléseikről. A tesztverzió már tavaly október eleje óta kipróbálható, szerkesztőségünk eddigi tapasztalatai szerint már mostani állapotában is stabil és a felhasználói élmény is sokat javult.

Bár korábban a Microsoft többször is tagadta, hogy a következő Windows – legalábbis otthoni felhasználók számára – ingyenes lenne, a HWSW is kapott már olyan, természetesen nem hivatalos információt belsős forrásból, hogy ez valamilyen formában mégis így lesz. A lépés üzleti szempontból felvet néhány kérdést, de két dolog biztos: az otthoni felhasználók számára történő Windows-értékesítés (csak licenc, nem új számítógéppel együtt történő OEM vásárlás) nagyon keveset hoz a konyhára, valamint az Apple tavalyi lépését követően gyakorlatilag a Windows maradt az egyetlen nem ingyenes, otthoni operációs rendszer a piacon.

Windows Server 2008 is továbblép

A 2015 januári patch kedd egyébként is rendkívül fontos dátumot jelent a Microsoft-környezeteket üzemeltető szervezetek számára, ma került át mainstream státuszból extended státuszba öt, széles körben használt Microsoft-termék, vagyis ettől kezdve csak biztonsági hibajavítások érkeznek hozzájuk. Az érintett termékek közé tartozik a Windows 7 összes változata mellett a vele együtt kiadott Windows Server 2008 összes változata, a Windows Server 2008 R2 összes változata, a Storage Server 2008 és 2008 R2, valamint az Exchange Server 2010 is. Ezekhez a szoftverekhez tehát 2015. január 13. után már nem fejleszt új képességeket a cég és telefonos támogatásra is csak a support szerződéssel rendelkező cégek jogosultak. Persze az internetes tudástárak és KB cikkek továbbra is mindenki számára elérhetőek maradnak.

Szintén január 13-án teljesen véget ér a Virtual Server 2005 és 2005 R2 terméktámogatása, vagyis ezt követően már semmilyen frissítés nem érkezik hozzájuk, a kritikus sebezhetőségeket sem foltozza be a Microsoft többé. Ugyanígy jár a Systems Management Server 2003 és 2003 R2 és az Internet Security and Acceleration Server 2004 is egyebek mellett. Ezen termékek felhasználói jobb, ha azonnal leváltják őket és újabb, támogatott verzióra frissítenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról