Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 12. 14:50

Telefonokra is lesz bétás Windows

Okostelefonokra is kiterjeszti a Windows 10 bétatesztjét a Microsoft - derül ki az alkalmazásboltba most feltöltött új app leírásából. A Phone Insider segít letölteni és telepíteni a legújabb teszt-buildeket, közvetlenül a Microsofttól, a szolgáltatók megkerülésével.

Egyértelművé tette a Microsoft, hogy az asztali gépeken már korábban elindult Windows 10 bétatesztet hamarosan okostelefonokra is ki fogja terjeszteni, így a kiadás előtti operációs rendszer a legkisebb készülékeken is kipróbálható lesz. A Phone Insider alkalmazás leírása nem is fogalmazhatna tisztábban: "Az [alkalmazás] a regisztrált Windows Insiderek számára biztosít lehetőséget a kiadás előtti OS-frissítések letöltésére, közvetlenül a Microsofttól."

Mint arról korábban beszámoltunk, a Windows 10 formájában egyetlen operációs rendszerrel célozza a Microsoft a PC-ket, a tableteket és az okostelefonokat is. A korábbi bejelentések szerint a rendszer nyilvános bétatesztjének következő állomása január 21-én esedékes, ez lesz majd a Windows 10 "igazi" bejelentése is, ekkortól indul az őszi rajtot előkészítő kommunikációs hadjárat is. A Phone Insider app megjelenése arra utal, hogy ezen az eseményen nem csak a Windows Customer Preview, de az okostelefonokra szánt verzió bétás kiadása is elérhetővé válhat - ezt a feltételezést azonban egyelőre más nem erősíti meg.

Stabilnak stabil

Az okostelefon operációs rendszerének bétatesztelésével igen nagy fába vágja a fejszéjét a Microsoft. Izgatottan várjuk, hogy milyen eredményeket hoz majd a kísérlet. Az asztali rendszerek kiadás előtti tesztelése viszonylag bevett szokás, nem csak a Windowsok, hanem más operációs rendszerek esetében is. Amíg azonban a PC-n a tesztrendszer dual boottal futtatható egy stabil kiadás mellett, az okostelefon esetében várhatóan az eredeti rendszer helyére kerül majd a tesztverzió, egy mindennap (akár munkára) használt eszköz esetében ez mindenképp nagy ugrást jelent.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy kérdés, hogy a telefon koncepciójával hogyan fér össze a kiadás előtti verzió futtatása. Ilyen merész kísérletet még a Google sem vállalt eddig be, még a Nexusok esetében is kizárólag végleges (bár néha hibákkal tarkított) kiadásokat jöttek az Androidból. A Windows Phone egyes frissítéseinél a Microsoft már tette lehetővé a korai elérést a Windows Phone Preview for Developers programon keresztül, akkor azonban tulajdonképpen végleges szoftvert adott a cég. A bétás Windows 10 kiadása mobilokra így érdekes új precendens lehet. Különösen érdekes lesz ezen belül a mobilszolgáltatók és a Microsoft meccse: a Windows 10 béta ugyanis közvetlenül a Microsofttól érkezik, ráadásul nem is hordoz majd a végletekig kitesztelt rádiós baseband firmware-t, ami a szolgáltatók paranoid hozzáállását ismerve kiverheti a biztosítékot.

A Windows Technical Preview-t, a Windows 10 kiadás előtti verzióját hónapok óta folyamatosan használjuk szerkesztőségünkben, a napi munka során eddig semmilyen fennakadást nem tapasztaltunk, a rendszer gyorsan és stabilan működik. Ha a Windows 10 mobilos kiadása is ilyen színvonalat képvisel, akkor a béta telepítése vonzó lehet az újdonságok iránt fogékony felhasználók számára.

Az app letölthető a Microsoft Piactérről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról