Szerző: Voith Hunor

2015. január 9. 14:58

Az EFF beintett az Apple-nek

Az Electronic Frontier Foundation közel négy éve tiltakozik az Apple fejlesztői programjának licencmegállapodásának számos pontja ellen. A szervezet most a tettek mezejére lépett: új mobilalkalmazását csak Androidra jelentette meg.

Saját mobilalkalmazást tett elérhetővé Electronic Frontier Foundation (EFF). A digitális szabadságjogokért harcoló nonprofit szervezet appja önmagában nem lenne hírértékű, hiszen csak egy nagyon fapados alkalmazásról van szó. Jelenleg mindössze arra szolgál, hogy az EFF az általa fontosnak tartott ügyekben értesítést küldjön, és erre a felhasználók kényelmesen reagálhassanak – például egy petíció aláírásával az Action Centeren keresztül. (Az EFF közben a TechCrunch-nak nyilatkozva közölte, hogy a program csak látszólag egyszerű, ténylegesen nagyon sok munka van mögötte, és csak egy része működésük átalakításának).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Szóval nem lenne itt semmi látnivaló, ha az EFF nem csapott volna némi figyelemfelkeltő felhajtást is a program útnak indításakor. A már két és fél évtizede működő szervezet ugyanis kizárólag Androidon tette elérhetővé ezt a szoftvert, iOS-re nem. Az ok: az Apple fejlesztői programjának licencmegállapodása az elmúlt évek tiltakozásai ellenére még mindig tartalmazza azokat a kitételeket, amelyek a végfelhasználókat és a fejlesztőket egyaránt jelentősen korlátozzák digitális szabadságjogaik gyakorlásában. Az EFF ezt a megállapodást nem hajlandó elfogadni, az alkalmazás ezért nem jelenhet meg iOS-re.

Apple: az én házam, az én szabályaim

A szervezet által kifogásolt kitételek többsége védelmi célokat szolgál – felhasználókét, fejlesztőkét és természetesen az Apple-ét egyaránt. Az EFF-nek leginkább az úgynevezett “kill switch” szúrja a szemét, ezzel a jogával élve az Apple ugyanis bármikor “kinyírhat” egy programot az App Store-ban, és még a már installált változatok licencét is visszavonhatja, így távolról megakadályozva azok további működését. A jogvédőknek az sem tetszik, hogy a cupertinói vállalat nem engedi, hogy a fejlesztők az App Store-on kívül (pl. Cydia) más szoftverboltban terjesszék iOS-re fejlesztett alkalmazásaikat. A kód visszafejtését tiltó rendelkezéstől, az Apple termékeinek “bütykölésének” tiltásától is megszabadulnának. Azt pedig kifejezetten károsnak tartják, hogy egy már az App Store-ban elérhető termék utólagos biztonsági frissítései csak az Apple engedélye után kerülhetnek ki a felhasználókhoz, legyen szó bármilyen kritikus vagy sürgős esetről. A fejlesztők ugyan kérhetnek gyorsított eljárást, de teljesen nem mentesülhetnek az ellenőrzési és jóváhagyási folyamat alól.

Van pro és kontra is

A szervezet tevékenységét legalább annyian támadják, mint ahányan védik. Tény, hogy az Apple komoly korlátokat és feltételeket szab, ugyanakkor nem nehéz elfogadni a vállalat indoklásait szükségességüket illetően. Az ellenőrzési és jóváhagyási procedúra hatékonyságára nem kell erősebb bizonyíték, mint az App Store és Play Store kínálatában egy időben fellelhető rosszindulatú programok száma. A Google ezen a téren mindig hátrányban volt, a folyamatosan fejlesztett automatizált szűrő ellenére is.

Az is érthető, az Apple miért tartja fenn magának a jogot, hogy szükség esetén azonnal kilőhessen egy appot. Ennél hatékonyabb módon nem nagyon lehet elejét venni egy kritikus hibát tartalmazó vagy szándékosan kártékony program terjedésének. Persze így megvan a hibázás esélye is, de utólag még mindig könnyebb elnézést kérni és visszaállítani az eredeti állapotot, mint mondjuk több százezer vagy millió iOS-es eszközről levakarni valami kártevőt.

Az EFF most kiadott alkalmazása tehát legalább annyira marketingeszköz, mint valóban hasznos segítség a jogilag tudatos fogyasztóknak. A tiltakozás szériatartozéka egy petíció is, ami az Apple kifogásolt gyakorlatát szeretné eltöröltetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról