Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 30. 15:40

Tovább híztak idén a weboldalak

Folytatódott a weboldalak túlsúlyossá válása 2014-ben is. A HTTP Archive felmérése szerint az átlagos weboldalak teljes mérete (képekkel és egyéb erőforrásokkal együtt) már 1935 kilobájt - vagyis súrolja a 2 megás lélektani határt.

Izgalmas új adatokkal jelentkezett a HTTP Archive a web fejlődésére vonatkozóan. Az internetet folyamatosan figyelő kezdeményezés szerint 2013-hoz képest az átlagos weboldalak nagysága jelentős mértékben tovább emelkedett, egészen 1935 kilobájtra, a tavalyi 1701-ről és a 2010-ben mért 716-hoz viszonyítva. Egy-egy weboldal betöltődése átlagosan 95 HTTP kéréssel jár, ez tavalyhoz képest nem nőtt, sőt, eggyel vissza is esett, a 2010-es 77-hez képest persze így is jóval magasabb.

Átlagos weboldal mérete (2010. december 17 óta)

A növekedés nagy legnagyobb részét a képek adják, amelyek a tavalyi 1030 kilobájt helyett már 1243 kilobájtot hasítanak ki egy áltagos weboldal által generált forgalomból. A képeket messze lemaradva követi a JavaScript, 295 kilobájtos mérete 7 százalékos hízásnak felel meg egyetlen év alatt. A legnagyobb növekedést azonban nem ez a kettő, hanem a CSS mutatta be, amely jelenleg viszonylag parányi, 57 kilobájtot tesz ki, a tavalyi 46 kilobájthoz képest azonban 24 százalékkal nőtt.

(forrás: Sitepoint)

Az év nagy vesztese - dobpergés - a Flash. Az ilyen formátumú erőforrások átlagos 87 kilobájtról 76 kilobájtra estek, ez 13 százalékos zsugorodás. Ezt a visszaesést nagy valószínűséggel a mobilos böngészők elterjedése indokolja, ezek ugyanis nem tudják lejátszani a Flash-tartalmakat, így azokat a webfejlesztők egyéb megoldásokkal igyekeznek pótolni. Ezzel együtt a Flash-t is tartalmazó oldalak aránya folyamatosan olvad, a tavalyi 32 százalékról (és a 2010-es 48 százalékról) mára 27 százalékra esett.

A képek látványos (és bizony aggasztó sebességű) nővekedését nem a retinás, nagy felbontású képek elterjedése okozza - állítja Craig Bucker elemző a blogbejegyzésében. A trend ugyanis 2010 óta folyamatos és töretlen, négy év alatt megháromszorozódott az oldalakkal együtt lekért képek nagysága, 432 kilobájtról 1207 kilobájtra. A növekedést így nem egy-egy technológia, sokkal inkább az egyre színesebb-szagosabb weboldalak iránti igény általában okozza, ahogy az átlagos oldalakra is egyre nagyobb méretű képek kerülnek. Érdekes tény, hogy az képlekérések száma a négy éves periódusban alig változott, folyamatosan az 50-55 request körül mozog.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A webes betűtípusok elterjedése is gyönyörűen kiolvasható a grafikonokról, a webfejlesztők egyszerűen imádják a . Míg 2010 legvégén a vizsgált oldalak átlagosan mindössze 2 kilobájtnyi betűtípust küldtek le a felhasználó gépére, 2014 végén ez már 76 kilobájtot tett ki - és oldalanként 1,9 request vonatkozott betűtípusokra.

További trendek a HTTP Archive oldalán nézhetőek meg, van statisztika a HTTPS-t használó oldalak arányára (lassan növekszik), 400-as és 500-as hibákat mutató oldalak arányára (évek óta stagnál) vagy a DOM elemek számára (szintén stagnál).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról