Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 30. 12:02

Új böngészőn dolgozik a Microsoft

Iparági bennfentesek pedzegetik egy ideje, hogy a Microsoft alaposan átgondolja böngészős stratégiáját és a várhatóan jövőre, a Windows 10-zel érkező friss kiadásban nagy meglepetésekre számíthatunk az Internet Explorer kapcsán. Első körben: valószínűleg nem is Internet Explorernek fogják hívni.

Új böngészőt fejleszt a Microsoft - a folyamatos szivárgásoknak köszönhetően gyakorlatilag nyílt titok, hogy valami, az egyszerű iteratív fejlesztésen túlmutató dobással készül böngészőfronton a szoftverház. A pletykák szerint az új készülő böngésző neve nem is Internet Explorer 12 lesz, hanem azzal párhuzamosan, attól függetlenül készül és ugyan azonos műszaki alapokat használ, számos új technológiával pezsdíti fel a Microsoft böngészőpiaci jelenlétét.

Van valami új

A Spartan kódnéven fejlesztett új browser az információk szerint továbbra is a Chakra JavaScript-motort és a Trident rendermotort használja majd - műszaki/fejlesztői szempontból tehát a böngésző továbbra is velejéig Internet Explorer marad. Várakozásaink szerint tehát a Spartan a megjelenítés (kompatibilitás) terén semmiben nem különbözik majd az Internet Explorertől, a Microsoft valószínűleg igyekszik majd egységesen tartani böngészőit és nem fragmentálni tovább az webfejlesztői ökoszisztémát. Ezzel együtt a Spartan kifejezetten pehelysúlyúnak és gyorsnak ígérkezik, alacsony CPU és memóriaigénnyel.

Az igazi újdonságot így a Spartan körítése, felhasználói felülete, működési logikája jelentheti majd. A belsős információk szerint megjelenik például a kiterjesztések támogatása, amely hosszú ideig a Firefox, majd a Chrome egyik fontos versenyelőnye volt. Tény, a Microsoft Research, a cég alapkutatásokkal foglalkozó divíziója már 2008-ban foglalkozott a böngészős kiterjesztések modelljével és Xax néven egy működő implementációt is készített, amely már akkor képes volt futtatni olyan komplex számításokat, mint egy Python interpreter, OpenGL pipeline vagy PDF-olvasó.

zSpartan egy kiszivárgott képernyőmentésen - valami készül Redmondban.

A Xax által használt kiterjesztés-modell rendkívül érdekes, a böngészőn fut x86-os natív kód, úgynevezett pikofolyamatok (picoprocesses) formájában, ami egyfajta mikrovirtualizációs keretrendszerként értelmezhető. A megközelítés első látásra nagyon közel van a Chrome NaCl által használt paradigmához és jól mutatja, hogy a Microsoft is képes implementálni egy ilyen funkciót - ha az üzleti logika azt diktálja. A ZDnet összefoglalója szerint a Xax projekt később a Drawbridge formájában éledhetett újra, amely egy alkalmazás-sandbox paradigmát használó, pikofolyamat-alapú új virtualizációs forma, szintén a Microsoft Research műhelyéből. A Drawbridge hivatalosan sosem került be kereskedelmi termékbe, de a pikofolyamatokra való néhány hivatkozás megjelent a Windows 8.1 kernelében.

Jöhet a keresztplatformos "IE"

Az Internet Explorer asztali dominanciája vitathatatlan, az általánosan elfogadott NetMarketShare számok alapján a piac mintegy felét tartja kezében a Microsoft. A böngészés azonban egyre nagyobb arányban költözik mobil eszközökre, okostelefonokra, a cégnek ezen a piacon pedig parányi részesedése van (a Windows Phone révén). Ha a cég az asztalon élvezett böngészős piaci fölényét a mobilokra is át szeretné menteni, akkor kénytelen lesz kiadni egy olyan böngészőt, amely legalább Androidon is képes futni - a találgatások szerint ez lehet a Spartan valódi célja.

A Google komoly eredményeket ért el a "böngésző-mint-platform" megközelítéssel, a Chrome mára valódi alkalmazásfuttatási környezetté nőtte ki magát, amely appok széles spektrumát képes futtatni. A Chrome böngészős részesedése pedig hosszú évek óta folyamatosan nő, ezzel a platform relevanciája is egyre erősebb, mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára. A Microsoft pontosan látja ezt, a módosított böngészős stratégia erre adott válasz lehet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Érdekes kérdés lesz még a böngésző neve - pontosabban márkája. Az Internet Explorer ugyanis hosszas története során (a Windowshoz hasonlóan) rengeteg negatív konnotációt kapott. Az új böngészővel nem csak a körítés és a támogatott technológiák szintjén, hanem a márkázásban is alapoktól indulhat a Microsoft, így a hagyományos Internet Explorer brand mellett megjelenhet a feltörekvő új termék is.

Az eddig elérhető nem hivatalos információk szerint a Spartan a  Windows 10 kiadási ciklusához illeszkedően jelenik meg. Ez az őszi hivatalos megjelenést valószínűsíti, és elképzelhető az is, hogy a januári Windows 10 Customer Preview-val együtt a böngésző bétás kiadása is kipróbálható lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról