Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 29. 13:13

Teljesen blokkolja a Gmailt Kína

Tovább szigorította a Google szolgáltatások blokkolását Kína, az ország internetes forgalmát szűrő tűzfalon már minden, a Gmailhez kötődő forgalom fennakad. Az email-szolgáltatás VPN-en továbbra is használható, minden más eddig működő megoldás leállt.

A Gmail böngészőben futó webappja már hosszabb ideje elérhetetlen Kínában, a szolgáltatáshoz azonban kliensprogramok beiktatásával eddig hozzá lehetett férni. Az Outlook vagy Thunderbird ugyanis POP3, SMTP vagy IMAP protokollon tud kommunikálni a Google szervereivel, és le tudja húzni az ott tárolt leveleket. Mostantól azonban már ezt is blokkolja a Nagy Kínai Tűzfal, az egyetlen megoldás így a VPN-en keresztüli elérés maradt. A VPN ugyanis nem csak titkosítja az átmenő forgalmat (ezt az IMAP és más protokollok is elvégzik), de a tűzfal felé láthatatlanná teszik a forgalom valódi végpontját.

A Gmail különösen szúrja a kínai hatóságok figyelmét, mivel az email-szolgáltatást biztonsága miatt előszeretettel használják a politikai aktivisták az országon belül és kívül egyaránt. Ennek is betudható, hogy a Google adatai szerint folyamatosan támadják a rendszert, eddig azonban sikertelenül, a szerverek helytálltak. A kínai állam által indított támadások a felhasználó szintjén azonban vezettek már eredményre, az operációs rendszeren keresztül telepített keylogger, social engineering illetve phishing támadásokkal már többször jutottak be Gmail-fiókokba (részben ezért is vezette be a cég korábban a kétfaktoros hitelesítést).

A kínai hatóságok júniusban már egyszer szigorították a Google-szolgáltatások elérését, a Tienanmen téri vérengzés júniusi 25 éves évfordulója előtt a Google+, Google Talk/Hangouts, Gmail, Calendar, és Drive oldalát is elérhetetlenné tették. A YouTube azonban még ennél is régebb óta, egészen 2009 márciusától elérhetetlen, később pedig a Google Sites és Blogger platform is tiltólistára került. A tiltás oka prózai, az országban elérhető szolgáltatásoknak teljes kontrollt kell biztosítaniuk a tartalom (és az azt feltöltő felhasználó adatai) fölött a helyi hatóságoknak, az ezt megtagadó szolgáltatásokat Kína egyszerűen blokkolja.

Google-mentes Kína

A hatóságok Google-ellenessége miatt a sem a keresésben, sem más online szolgáltatások területén nem komoly versenyző Kínában a vállalat, ezek a piacok jellemzően hazai versenyzők, a Tencent, az Alibaba vagy a Baidu kezébe kerültek. Elsősorban ez az oka annak, hogy az Android az országban egészen más formában van jelen, mint a világ más tájain, a gyártók a mobil operációs rendszer nyílt forráskódú részét veszik át, majd azt a Google szolgáltatásai helyett a helyi szereplők hasonló megoldásaival fűszerezik. Ugyan ez kezdetben komoly visszalépést jelentett a felhasználói élményben, mára a Baidu és más szereplők közel azonos API-készlettel (például térképek) szolgálják ki a kínai felhasználókat és a kínai piacot célzó fejlesztőket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Android kínai térnyerése emiatt sokszor félrevezető lehet, ugyan az alapul szolgáló operációs rendszer valóban azonos, a fejlesztők számára elérhető API-készlet illetve a telefonokon található alkalmazásboltok egészen eltérnek attól, mint ami Európában vagy az Egyesült Államokban megszokott. A Google természetesen tudatában van a problémának, és igyekszik is a saját Android-ökoszisztémáról leváló Kínát bezárni, globális terjeszkedését akadályozni - ezeket a törekvéseket egyelőre teljes siker koronázza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról