Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 22. 09:33

Kipróbáltuk: Prestigio Grace

A Prestigio is beszáltt a szupervékony okostelefonok versenyébe: a gyártó Grace névre hallgató készülékét próbáltuk ki, amelynek karcsú házába egészen tisztességes hardvert sikerült begyömöszölni - persze nem áldozatok nélkül.

Az okostelefonok megjelenésével, a korábban egyre inkább miniatürizált készülékek újra elkezdtek terebélyesebb méreteket ölteni, olyannyira, hogy mára a táblagépek és a telefonok közötti határ is elmosódni látszik. A verseny egy ideje az eszközök vastagságára tevődött át, kérdés azonban, hogy ezen a területen meddig lehet, illetve meddig érdemes elmenni. A Prestigio mindenesetre kétségtelenül kitett magáért, Grace névre hallgató zászlóshajója a maga 5,5 milliméterével ugyanis a legvékonyabbak közé tartozik.

Prémium kivitel

A karcsú kialakítás az első ami a készüléket kézbe fogva feltűnik, a telefon szinte élesnek érződik az ember kezében. Erre a fém keret is rátesz egy lapáttal, amely egyébként határozottan igényes külsőt kölcsönöz az eszköznek. Akárcsak az előlap, a hátoldal is üveg borítást kapott, amelynek illesztései az oldalakkal gyakorlatilag egybeolvadnak, sehol nincs észrevehető, vagy kitapintható rés. Hanyag kivitelezésről tehát a Grace esetében aligha beszélhetünk.

A hasonló szupervékony eszközökre jellemző módon a hátsó kamerát, illetve az ahhoz tartozó LED vakut tartalmazó panel valamelyest kiemelkedik a hátlapból. Ez különösebb kényelmetlenséget nem jelent, legfeljebb néha a telefont zsebre vágva akadhat bele a zseb szélébe. Az enyhén lekerekített sarkú, de alapvetően szögletes dizájn kifejezetten jól sikerült, és bár az alumínium peremet helyenként megszakító műanyag csík néhol az Apple telefonjaira emlékeztet, önmagában egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a tervezők túl sokat merítettek volna valamelyik konkurenstől.

Az okostelefon kereken 5 hüvelykes kijelzője nemrég még nagynak számított volna, mára azonban inkább átlagosnak mondható a felső kategóriában. Bár a két oldalsó perem szélességével nincs probléma, a telefon 145 milliméterével észrevehetően magasabb lett a hasonló méretű panellel felszerelt konkurenciánál, a Nexus 5 például ugyanekkora képernyővel nagyjából 138 milliméteresre sikerült - igaz cserébe jóval vastagabb is a Grace-nél. A legújabb Prestigio modell tömegével nem lóg ki a sorból, 133 grammot nyom. A töltő microUSB-csatlakozója a telefon tetején bal oldalt, a headset bemenete pedig az alsó él jobb szélén helyezkedik el.

A készüléken mind a mind a bekapcsoló- mind pedig a hangerőgombok a bal oldalon kaptak helyet, a telefont jobb kézben tartva a mutatóujjal viszonylag jól elérhetők - noha a balkezes felhasználóknak hüvelykujjukat használva itt kényelmesebb dolga lesz. A készülék nem navigációs sávval, hanem kapacitív gombsorral dolgozik, ennek elrendezése a standard Androidon megszokott fordítottja: jobb oldalt találjuk a Vissza gombot, a Home középen kapott helyet, a bal szélre pedig a mostanra megszokottá vált a multitasking funkció helyett a Menü gomb került - a futó alkalmazásokat ezt hosszan nyomva érhetjük el. Bár a gombokat pozíciójukból adódóan a legtöbben csukott szemmel is eltalálnák, alacsony fényerejük erős fényben zavaró lehet, ekkor gyakorlatilag egyáltalán nem látszanak.

Remek kijelző - kiábrándító zárképernyő

A telefont bekapcsolva hamar megbizonyosodhatunk róla, hogy a Grace Full HD kijelzője nem hagy kívánnivalót maga után, a 440 PPI-s pixelsűrűségű Super AMOLED panel kiemelkedően szép, élénk színeket, mély feketéket és tűéles képet ad. Itt már a fényerővel sincs probléma, a telefon képernyője napos időben is jól olvasható. A telefon 4.4.2-es Androidot futtat, a felületbe a gyártó különösebben nem piszkált bele, leszámítva a zárképernyőt. Itt a jól ismert lakat ikont elhúzva többféle funkciót is elérhetünk, a feloldástól a kamera bekapcsolásán át a tárcsázó megnyitásáig, emellett a kijelző bal oldalán is látható egy sor ikon, amelyeket jobbra elhúzva nyithatunk meg, itt többek között a keresés, böngésző, YouTube és Facebook appok is megtalálhatók, illetve magunk is feltehetünk tetszőleges alkalmazásokat a listára.

Valószínűtlen ugyanakkor, hogy bárki is túl sokat használná ezt a funkciót, miután az animációkkal telepakolt zárképernyő meglehetősen szaggatott felhasználói élményt nyújt, az ikonok lemaradva, erősen döcögve követik csak az ember ujját - így valószínűleg a legtöbben inkább menekülni próbálnak majd róla.

Szinte érintetlen Android, tisztességes vas

A telefont feloldva ugyanakkor már gyakorlatilag teljesen tiszta Androiddal van dolgunk, ami kifejezetten kellemes meglepetés. Az alkalmazásindító felület a Google Now Launcher (vagy “Google Asszisztens Indító”) pontos mása, noha nem az eredeti szoftver - azt persze bármikor telepíthetjük a Play Store-ból. Szintén hamar feltűnik, hogy bár a felületet a Prestigio nagyrészt érintetlenül hagyta, saját előre telepített alkalmazásaival már nem fukarkodott, azokból jó párat találunk a telefonon - a gyártó még a bootanimációban is reklámozza azokat. Ilyen például a gyártó saját online boltja, a Prestigio Plaza, ahonnan nem appok, hanem készülékek vásárolhatók. A felületen a navigáció mindenesetre gyors, bár a hosszabb használat során itt még előfordulhat néhány döccenés.

Az alkalmazások futtatásánál ugyanakkor ez már egyáltalán nem jellemző, még az erőforrás-igényesebb appok, játékok is gond nélkül futnak a telefonon. Erről egy MediaTek MT6592 processzor gondoskodik nyolc darab, 1,7 gigahertzen ketyegő Cortex-A7 maggal, 2 gigabájt RAM-mal és egy Mali-450 MP4 GPU-val. A belső tárhely mérete 16 gigabájt, ebből valamivel több mint 12 áll a felhasználók rendelkezésére - bővítési lehetőség nincs és sajnos nagyobb modell sem kapható. A telefon microSIM-mel működik és legfeljebb 3G hálózatokra kapcsolódhatunk vele.

A SunSpider JavaScript benchmark a Chrome böngésző legújabb verziójában futtatva 1154 milliszekundumos eredményt produkált, ez nagyjából az erősebb középkategóriába pozicionálja az eszközt. Az AnTuTu benchmark is ezt erősíti meg, a tesztben a készülék összesen 30514 pontot ért el, ezzel valamivel az LG zászlóshajója, a G3 35495 pontos eredeménye mögött helyezkedik el - noha azt mind a CPU lebegőpontos, mind pedig egész számos tesztjén maga mögött hagyta: 3474, illetve 4389 pontot ért el, az LG telefonjának 2903 és 3410 pontjához képest. Az AnTuTu és hasonló benchmark szoftverek által produkált eredményeket persze érdemes egy nagy kanál szkepticizmussal kezelni, miután az utóbbi időben több gyártóról is kiderült, hogy külön optimalizálják azokhoz készülékeiket.

Hamarabb melegszik a vártnál

Az eszköz teljesítménye tehát teljesen elfogadható, a Dead Trigger 2, az Asphalt 8 és az MMX Racing is szép grafikával, akadás nélkül futottak rajta. Az alul elhelyezett hangszórók számos felső kategóriás készüléket sújtó problémáját a gyártó itt szerencsére elkerülte, a hangszóró itt a hátlap alján kapott helyet, nem fenyeget tehát a veszély, hogy játék közben a kezünkkel akaratlanul befogjuk azt. Az apró hangsugárzó hangerejére nem lehet panasz, de a FLAC-ban letöltött Mozart-kollekció nem biztos hogy itt érvényesül majd a legjobban.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A telefon hátránya ugyanakkor, hogy már alig meghajtva is elkezd forrósodni. A hűvös üveg hátlap a telefonon navigálva, egy böngészőt vagy Facebook alkalmazást megnyitva - sőt akár fényképezés közben is - már egy-két perc alatt érezhetően langyosabb lesz, egy-egy komolyabb játéknál pedig már egészen forró is lehet - ez valószínűleg főként a vékony dizájnnak tudható be.

Jó minőségű kamera, az akku viszont nem kifogástalan

A hátoldalból kiemelkedő platformon elhelyezett kamera felbontása 13 megapixel és határozottan szép képeket készít. Természetesen a Prestigio kameraalkalmazásában is megtalálható a szokásos funkciópaletta, azzal a HDR-felvételtől kezdve a panorámaképen át egészen a “élő fotóig” (ahol a fénykép elkattanása előtti és utáni néhány másodpercet a telefon videón rögzíti) számos érdekes opció található. Az 5 megapixeles előlapi kamerához tartozó “szelfirásegítés” sem maradhatott ki a kínálatból, ez az önarcképeket az arc részleges - legtöbbször túlzott - elmosásával igyekszik felturbózni, többnyire sikertelenül.

A kamerához párosuló szoftveres extrák tehát, ahogy a legtöbb készüléknél, itt sem kötik majd le túl hosszú ideig a felhasználókat, a végén valószínűleg mindenki a mezei kamerafunkciókat használja majd, legfeljebb egy-egy panorámakép erejéig lapoz az extrákat tartalmazó menüpontok közé.

A készülék akkumulátora a dizájnból adódóan nem igazán robusztus, 2300 mAh kapacitása nagyjából átlagosnak mondható. Mindennapi használat mellett A Grace gond nélkül kibír egy teljes munkanapot, néha azonban tartogat meglepetéseket. Egyes komolyabb játékok a vártnál gyorsabb ütemben meríthetik - metrón végállomástól végállomásig tartó Real Racingezéssel a nap elején senki ne tervezzen, mert könnyen lehet, hogy utána töltés nélkül az eszköz már nem éli meg a hazaérkezést. A Grace emellett néha érdekes jelenségeket is produkál, előfordult például, hogy nagyjából 50 százalékos töltöttség mellett az MMX Racinget futtatva 6-8 perc alatt nullára merült és kikapcsolt - ezt a jelenséget szerencsére később nem sikerült reprodukálni.

A Prestigio Grace 100 ezer forint környékén vásárolható meg kártyafüggetlenül. Ezért az árért egy kifejezetten szép és feltűnően vékony mobilt kapunk, remek kijelzővel, amely biztosan felkelti majd az ismerősök figyelmét. Noha nem egy versenyautó, az eszköz teljesítményével semmiféle probléma nincs, kamerája határozottan szép képeket készít - persze hátránya is akad. Az LTE hiánya - még ha a készülék felhasználási területeinek elsöprő többségénél nincs is szükség 3G-nél gyorsabb mobilinternet-kapcsolatra - kicsit fájó lehet ilyen ár mellett, ahogy a közepes akkus üzemidő is, ugyanakkor ha a telefonválasztásnál fontos szempont, az extravagáns külső, a Grace ideális opció lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról