Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 19. 16:30

Ilyen lesz az internetes konzultáció

Kezd összeállni a kép a tavaszra időzített internetes nemzeti konzultációval kapcsolatban. Deutsch Tamás, a konzultáció levezénylésével megbízott EP-képviselő bemutatta elképzelését és a peremfeltételeket. Kérdések azért még maradtak.

Két szakmai szervezet, az IVSZ és az Infotér képviselőivel találkozott ma Deutsch Tamás, az internetes konzultáció előkészítésével és lebonyolításával megbízott fideszes EP-képviselő. A szakmai egyeztetést követő sajtótájékoztatón Deutsch a konzultáció menetrendjéről, témáiról és egyéb feltételeiről is beszélt, eszerint a tulajdonképpeni véleménynyilvánítás periódusa március közepe és április közepe között esedékes, végleges dátumok azonban egyelőre nincsenek. Ettől függetlenül az előkészítés alatt álló konzultációról sok minden kiderült, a legfontosabbak alább olvashatóak.

"Digitális népszavazás"

Az elképzelés szerint az InternetKon kizárólag digitális formában tesz majd lehetővé véleménynyilvánítást, vagyis az eddigi nemzeti konzultációktól eltérően nem papíros kérdőívezésről lesz szó. A konzultáció honlapja az internetkon.hu még január folyamán elindul majd, a véleménygyűjtésig saját kérdéseket lehet majd javasolni, illetve helyet kapnak majd különböző információs anyagok is, amelyek a polgárok gondolkodását hivatottak strukturálni.

Deutsch igyekezett az ilyen irányú kérdéseket rövidre zárni, és azonnal leszögezte, hogy a digitális (értsd: internetes) lebonyolítás ellenére a véleménynyilvánításból nem záródik ki senki. Ez azért fontos probléma, mert a friss Eurostat adatok szerint a magyar lakosság 22 százaléka még soha nem használt internetet, egy további jelentős arányuk pedig nem használja rendszeresen. Számukra a szervezők igyekeznek majd véleménynyilvánítási lehetőséget biztosítani a közintézményi hálózaton keresztül - ennek pontos menete egyelőre még nem véglegesített.

A konzultáción kizárólag a Magyarországon lakó állampolgárok vehetnek részt, Deutsch ezt azzal indokolta, hogy az országos fejlesztési döntésekben ők az illetékesek. Annak ellenére, hogy a magyar nyelvű internetnek a határon túli magyarok is aktív felhasználói, a megvitatásra kerülő kérdések (Deutsch szerint) őket nem érintik. Érintettek viszont a fiatalkorú állampolgárok, ez a szavazati joggal még nem rendelkező, 14 év fölötti, de 18 év alatti korosztályt jelenti. A terv szerint a konzultáció során ők is véleményt nyilváníthatnak majd és egyénileg megválaszolhatják a feltett kérdéseket.

Felmerül kérdésként, hogy az internetes "szavazólapon" milyen formában tudják majd egyértelműen azonosítani magukat a résztvevők. Deutsch szerint a szervezőcsapat már kidolgozta ennek koncepcióját, amely lehetővé teszi, hogy senki ne tölthesse ki kétszer a kérdőívet. Az EP-képviselő ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy a rendszer gondoskodni fog majd az azonosításra alkalmas adatok és a megfogalmazott vélemények különválasztásáról, így azok később nem köthetőek személyhez. Az InternetKon költségvetése a jelenlegi tervek szerint mintegy százmillió forintos nagyságrendű lesz, Deutsch ígérete szerint ezt az összeget minden korábbinál átláthatóbban fogják a szervezők elkölteni.

Milyen kérdések lesznek?

A következő hetekben-hónapokban folyik a konzultáció előkészítése, ennek legfontosabb célja a tulajdonképpeni kérdőív összeállítása. Jelenleg a szervezők az erre vonatkozó javaslatokat gyűjtik, konzultálnak a releváns szakmai szervezetekkel, az internethasználók és az érintett cégek képviselőivel. A hamarosan induló weboldalon pedig bárki küldhet a kérdésekre vonatkozó javaslatokat, ezekből áll majd össze a végleges kérdőív.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A sajtótájékoztatón két példát is kaptunk potenciálisan felteendő kérdésekre, mindkettőt szakemberek javasolták megfontolásra. Az egyik az internetes semlegesség problémáját firtatná: készítsen-e a kormányzat olyan szabályozást, amely megtiltja az internetszolgáltatóknak a saját és külső online szolgáltatások közötti árdifferenciálást. A másik kérdés a verseny élénkítésének módjára kérdez rá: szabályozza-e a hatóság, hogy mennyi legyen a mindenhol elérhető internetszolgáltatói ajánlatok minimális száma? Természetesen mindkét kérdés megfogalmazása és hangsúlya változhat (sőt, ebben a formában ki is kerülhetnek a kérdőívből), de nagyjából illusztrálják, hogy milyen témákat szeretne az InternetKon körbejárni.

Deutsch igyekezett hangsúlyozni, hogy a konzultáció nem magáról az internetről (internetes tartalmakról, médiumokról, elérhető szolgáltatásokról), hanem az internetszolgáltatáshoz és internetes infrastruktúrához kapcsolódó fogyasztói-előfizetői-felhasználói elvárásokról, igényekről fog majd szólni. Másik fontos témát a kormányzati informatikai fejlesztések jelentenek majd, a konzultáció kapcsán ezekről is véleményt mondhatnak, prioritásokat határozhatnak meg az állampolgárok.

Maradtak kérdések

A sajtótájékoztatón nem derült ki, hogy az InternetKon eredményeit a kormány pontosan milyen formában kívánja figyelembe venni - vagyis a "digitális népszavazás" eredményét ügydöntőnek, vagy csupán értékes (de nem kötelező) véleménynek tekinti-e. Az sem világos jelenleg, hogy a rendkívül finom árnyalású, a szakembereket is erősen megosztó, nehezen kommunikálható kérdéseket miért érdemes a legszélesebb nyilvánosság elé tárni? Ezeket igyekszünk hamarosan a szervezőknek személyesen is feltenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról