Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 18. 16:45

Nincs többé böngészőválasztó képernyő a Windowsban

Többé nem találkoznak a felhasználók a kikényszerített böngészőválasztó képernyővel, lejárt az öt éves program időtartama. A 2009 decemberében indult felület jobbára hatástalan maradt, az Internet Explorer dominanciáját nem törte meg, a Chrome pedig ettől függetlenül tudott felfutni.

Lejárt a Microsoft által vállalat öt év, amíg megjelenik a Windows első indításánál a böngészőválasztó képernyő, a jövőben a felhasználók nem találkoznak majd ezzel a felülettel. A Microsoft által közzétett bejegyzés szerint a képernyőt aktiváló frissítés továbbiakban nem lesz elérhető, mivel az azt kikényszerítő megállapodás az Európai Unió és a cég között lejárt.

A Microsoft ellen a 2000-es években indított versenyügyi eljárást az Európai Unió, miután a redmondi szoftverház rendszeresen újabb és újabb alkalmazásokkal bővítette az operációs rendszer kínálatát - ingyenesen. A brüsszeli vádak szerint ezzel a cég a Windowszal szerzett dominanciáját terjesztette ki más piacokra, az Internet Exporerrel a böngészők, a Media Playerrel pedig a médialejátszók területén szerzett jogtalan előnyt.

Jobbára hatástalan maradt

Akkor hosszas tárgyalás után Brüsszel és a Microsoft abban egyezett ki, hogy a Windows telepítését követően az Internet Explorer nem válik az európai felhasználók számára azonnal alapértelmezett böngészővé. Ehelyett egy választóképernyőt mutat a rendszer, amelyen helyet kapnak a versenytársak, így a Firefox, az Opera és a Chrome, valamint több, kevéssé ismert böngésző is, véletlenszerű sorrendben). Erről a képernyőről választhatja ki a felhasználó a neki tetsző böngészőt, amelyet ezt követően letölthet és telepíthet is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A böngészőválasztó képernyő koncepciója nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem segítette érdemben az alternatív böngészők terjedését, sem az Internet Explorer dominanciáját nem törte meg. Ugyan a felület bevezetésekor a Mozilla még az érdeklődés fellángolásáról számolt be a szabad Firefox iránt, a hatás azonban rövid életű volt, a Netmarketshare adatai szerint az európai böngészőpiacot érdemben nem befolyásolta a 2009 végi bevezetése.

A böngészőválasztó működését a Microsoft is szabotálta (véletlenül vagy szándékosan). A cég állítása szerint egy tévedés nyomán a Windows 7 SP1-be nem került bele ez a felület, emiatt 14 hónapon keresztül a felhasználók nem találkoztak a böngészőválasztással. Emiatt az EU 561 millió eurós büntetést szabott ki a Microsoftra, az eredeti 5 éves időtartamot azonban nem hosszabbította meg. A rendszergazdák számára írt tudásbázis-cikk szerint a böngészőválasztó képernyőt aktiváló frissítés december 17-től nem érhető el. A Microsoft időközben a browserchoice.eu oldal tartalmát is törölte, helyette az alábbi szöveg fogadja a látogatót:

browserchoice.eu

A Microsoft az Európai Bizottság 2009. decemberi döntése nyomán készítette ezt a webhelyet. A bizottsági döntésből fakadó kötelezettségek élettartama lejárt, és ennek következtében a Microsoft a webhelyet megszünteti. A Microsoft azt ajánlja a böngészőkről tájékozódni vagy más böngészőt letölteni kívánó ügyfeleinek, hogy közvetlenül a böngészőgyártók webhelyein keressenek információkat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról