Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 16. 11:24

Hamarosan le is fordítja a beszélgetéseket a Skype

Még idén kipóbálható lesz a Skype Translator, amely nem csak csatornát biztosít a beszélgetésekhez, de le is fordítja azokat. Az egyelőre tesztváltozatban megjelenő, beszédfelismeréssel és egybekötött fordítási funkcióval a Microsoft elsősorban az oktatási intézményeket veszi célba.

Még egy fokkal megkönnyítené a videokonferenciákat a Microsoft: a vállalat legújabb alkalmazásának köszönhetően a beszélgetőpartnerek nem csak földrajzi helytől függetlenül kommunikálhatnak egymással, de már nem is kell feltétlenül azonos nyelvet beszélniük. Az első körben két oktatási intézményben tesztelt Skype Translator szoftver beszédfelismeréssel dolgozik, a hallott szöveget lefordítja és fel is olvassa a vonal másik oldalán lévő félnek.

Az alkalmazás erősen épít gépi tanulásra, azaz minél többet használják, annál több információt jegyez meg és hasznosít a későbbiekben, ezáltal pedig a fordítások minősége is folyamatosan javul. Az app használatához nem kell feltétlenül túlartikulálni az szavakat és mondatokat, az ugyanis a természetes beszéddel is képes különösebb probléma nélkül dolgozni, kiszűrve a fölösleges "őzést" és hümmögést. A beszédfelismeréshez fejlesztéséhez a program fejlesztői nem csak a felhasználók kommunikációját használták fel, de különböző weboldalak és videók lefordított tartalmával is "tanították" az algoritmusokat.

02:01
 

Skype Translator preview opens the classroom to the world

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft fordítómegoldása egyelőre csak két nyelvet támogat, az angolt és a spanyolt (bár korábban a vállalat angollal és némettel is demonstrálta a technológiát) a jövőben ugyanakkor az egyelőre igen szerény lista bővülhet, miután az érdeklődőknek is lehetőségük van jelezni a különböző nyelvek iránti igényüket, legalábbis amíg azok szerepelnek a vállalat által felkínált listán. Ellenkező esetben be kell érni az "Egyéb" rubrikával.

Mindezt a Skype Translatorhoz tartozó regisztrációs oldalon tehetik meg, ahol hamarosan a szolgáltatás "preview" változatának kipróbálásra is lehetőségük lesz. Az előzetes verzió a Microsoft szerint még idén letölthető lesz, noha nem mindegy, hogy a felhasználó milyen operációs rendszert használ, a szoftver ugyanis jelenlegi állás szerint csak Windows 8.1-en, illetve a Windows 10 előzetes változatain működik majd.

Azok ugyanakkor akik a szöveges chattel is beérik már a starttól több mint negyvenféle nyelvű beszélgetőpartnerrel folytathatnak eszmecserét. A Microsoft elsősorban oktatási célra szánja eszközét, azzal a bolygó egymástól távoli pontjain lévő iskolákat, illetve azok diákjait kötné össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról