Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 10. 10:21

Két új vállalati NAS jött a Synologytól

A Synology legújabb kisvállalati tárolója ARM-alapú chipre cseréli a korábbi generációk Intel processzorát, míg a nagyobb megoldás kitart az x86-os lapka mellett. A kisebb, DS2015xs névre keresztelt NAS továbbá két 10 gigabites SFP+ portot is kapott - ráadásul ára sem csillagászati.

Új NAS-okat leplezett le a Synology, amelyek egyikét kis- és középvállalati termékeitől szokatlan módon ARM processzorral szerelt fel - az ilyen lapkák meglehetősen ritkák a túlnyomórészt az Intel által uralt piacon. A chipeknek köszönhetően a Synologynak sikerült egy kategóriájában, illetve képességeihez mérten viszonylag olcsó, 10 gigabites SFP+ portokkal felszerelt készüléket piacra dobnia. A másik új termék már a nagyobb ügyfeleket célozza, esetében a gyártó továbbra is kitart az Intel processzor mellett.

32 bites ARM processzor

A DS2015xs névre hallgató NAS önmagában nyolc merevlemez befogadására képes, a vállalat 12 lemezes DX1215 kiegészítőjével azonban ez a szám összesen húszra is feltornázható. Az eszköz a kiegészítővel együtt maximum 18 lemeznek otthont adó DS1815+-t követi a vállalat termékpalettáján, amelynél nagyobb bővített kapacitása mellett két fentebb is említett SFP+ csatlakozójával is többet nyújt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Emellett természetesen az ARM lapka is ott van, amely az eddig szinte teljesen ismeretlen Annapurna Labs terméke. Az AL-514 nevű négymagos, 1,7 gigahertzen ketyegő chip az AnandTech információi szerint Cortex-A15 magokkal dolgozik, ráadásul LPAE-képes (Large Physical Address Extension) így 32 bites felépítésére ellenére több mint 4 gigabájt RAM-ot is képes kezelni. Az eszközbe ennek megfelelően akár 8 gigabájt DDR3 memóriát is tehetünk, noha alapértelmezetten csak ennek felével érkezik. A  szerénynek tűnő hardver ellenére a gyártó akár másodpercenként 2095 megabájtos szekvenciális olvasást ígér az eszköztől.

Akár 120 terabájt bővített kapacitás

A készülékbe a szokott módon 3,5, illetve 2,5 hüvelykes meghajtókat is tehetünk (legyen az HDD vagy SSD) SATA III vagy SATA II csatolókkal. A bővítőegység nélküli legnagyobb elérhető kapacitás 48 terabájt, ha mind a 8 helyet 6 terabájtos lemezekkel töltjük fel, a kiegészítővel pedig akár 120 terabájt is elérhető. A HDD-k természetesen menet közben is cserélhetők. Ami a csatlakozókat illeti, az eszköz hátoldalán két USB 3.0 és egy soros kiegészítőport is akad, továbbá két gigabites LAN, illetve ugyancsak kettő 10 gigabites SFP+ aljzat.

A DS2015sx ugyanazt a hardveres titkosítást, illetve Synology DSM (DiskStation Manager) operációs rendszert használja majd, mint a korábbi verziók, így a végfelhasználók számára a gyakorlati kezelés során nem jelent differenciát az új processzor bevezetése. A chip hűtése itt passzív, a merevlemezek hőmérsékletét viszont két ventilátor tartja normális szinten - ha az egyik meghibásodik, a másik kapcsol kétszeres sebességre, amíg a hibát el nem hárítják. A legújabb Synology NAS 1400 dollárért vásárolható meg, ami egészen vonzó összeg hasonló teljesítmény mellett.

A nagytesó

A második újdonságban, azaz a DS3615xs-ben már nem ARM lapka, hanem egy kétmagos, 3,4 gigahertzes Intel Core i3-4130 chip dolgozik, szintén 4 gigabájt RAM mellett - ezt itt akár 32 gigabájtig is bővíthetjük, a nyolc darab memóriafoglalatnak köszönhetően. A DS3616xs egy 12 lemezes NAS, amelyhez kiegészítővel akár további 24-et is adhatunk. Ezt az eszközt is 3,5, illetve 2,5 hüvelykes merevlemezekkel vagy SSD-kkel pakolhatjuk tele, amelyek kapacitása egyenként legfeljebb 6 terabájt lehet, a maximális önálló kapacitás így 72 terabájt, bővítőegységgel pedig 216 terabájt.

A vállalat szerint a nagyvállalati eszközzel akár másodpercenként 2352 megabájtos szekvenciális olvasási sebesség is elérhető. A hátlapon itt is megtaláljuk a két USB 3.0 portot, a gyártó továbbá négy darab gigabites Ethernet-csatlakozót és egy PCIe foglalatot is tett az eszközre - utóbbiba olyan hálózati kártyák építhetők, amelyek további gigabites vagy 10 gigabites csatlakozókkal rendelkeznek. Ventilátorból ezen a modellen is kettőt találunk, ugyanolyan biztonsági megoldásokkal mint a DS2015xs-nél, és szintén a Synology DSM fut rajta. A DS3616xs várható árát a gyártó egyelőre nem közölte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról