Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 3. 13:19

Új kisvállalati szervereket mutatott be a Lenovo

Két új géppel bővítette ThinkServer termékcsaládját a Lenovo. Az RD350 elődjénél háromszor több memóriát támogat, az RD450 pedig 2U kivitelben akár 24 darab meghajtót is képes fogadni.

Azt régóta tudni, hogy a Lenovo lesz a birtokosa az IBM teljes x86 szerverrészlegének, de azt talán kevesebbek számára ismert, hogy a vállalat egy jó ideje egyébként is rendelkezik saját szerverekkel, amelyekkel elsősorban a kedvező árat szem előtt tartó szervezeteket célozza. A vállalat most két új modellel bővítette a termékcsaládját, amely ThinkServer névre hallgat.

Nincs igazán semmi meglepő a ThinkServer RD350 és az RD450 felépítésében vagy képességeiben, egyszerű kétfoglalatos rendszerekről van szó Xeon processzorokkal. Az RD350 egy 1U kivitelű gép, amelybe két Xeon E5-2600 v3 processzort lehet építeni, mellettük még 16 memóriafoglalatnak is maradt hely, amelyeket teletömve 512 gigabájt RAM-mal gazdálkodhat a gép. Ez nagy előrelépés a korábbi modellhez, az RD340-hez képest, amelynek a maximális memóriakapacitása 192 gigabájt volt csupán.

A Lenovo mérnökei addig ügyeskedtek, amíg az RD350 házába a processzorok és memóriák mellé be tudtak szuszakolni 4 darab 3,5" vagy 8 darab 2,5" meghajtót is, ezek mindegyike az előlapról elérhető és üzem közben cserélhető, mellettük még egy DVD-meghajtónak is jutott hely a rendszertelepítésekhez. A hátoldalon a redundáns, üzem közben cserélhető tápok mellett jutott hely 4 hot swap ventilátornak, 3 darab GbE-csatlakozónak (közülük egy a ThinkServer System Manager számára fenntartott), a bővíthetőségről 1 PCI Express Gen3 x16 sín gondoskodik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ha valakinek nem elegendő az RD350 bővíthetősége és/vagy még több beépíthető tárkapacitásra van szüksége, az RD450 felé érdemes nézelődnie. Ez a gép már 2U magas, ugyanúgy két Xeon E5-2600 v3 sorozatú processzorral és legfeljebb 512 gigabájt DDR4 memóriával konfigurálható, mint a "kistesó". A nagy különbség, hogy ebbe a szerverbe 8 darab 3,5" meghajtó építhető be, 2,5" kivitelű diszkből vagy SSD-ből pedig akár 24 darabot is képes fogadni, ha a felhasználó beáldozza a slim DVD-olvasót.

A hátoldali bővíthetőség is nagyobb szabadságot enged, ugyanis 3 PCI Express Gen3 sínt alakítottak ki a gépben, amelyek a beépített processzorok, valamint a kártyák számától és méretétől függően népesíthetők be. A Lenovo közleménye szerint az RD350 induló listaára 1249 dollár, az RD450 pedig 1499 dollárért lesz kapható. Összehasonlításképp, a kategóriában vezető HP hasonló 1U gépe, a ProLiant DL160 Gen9 ára 1719 dollárról indul az amerikai webáruház adatai szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról