Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 9. 15:46

TDMR, HAMR: ez készül a Seagate műhelyeiben

Egy befektetői konferencián a Seagate elhintett néhány technológiai újdonságot, amelyek fejlesztésével olyan jól halad, hogy a közeli években tömegtermelésbe is kerülhetnek. Mindkettő célja a jelenleginél nagyobb kapacitású diszkek létrehozása.

A merevlemezek gyártók nem képesek az SSD-kkel teljesítményben felvenni a versenyt, ezért láthatóan rágyúrnak arra a területre, ahol még jó esélyük van az előnyük megtartására, ez pedig az árra vetített hatalmas kapacitás.

A mágneses elven működő adattárolók gyártásában az egyik fontos újdonság az utóbbi években a PMR volt (perpendicular magnetic recording), ez az eljárás az adatbitek médiára merőleges elrendezésével hivatott segíteni, azonban a merőleges rögzítésnek is megvannak a korlátai - amennyiben a diszken az adatsávok méretét csökkentjük és azokat egymáshoz közelebb helyezzük el, hogy nőjön a területre vetített kapacitás, az olvasófej már a szomszédos sávok "mágneses zaját" is felszedi, így a rögzített adatok visszaolvasása nehézkesebbé válik.

TDMR

A Seagate és más gyártók által ajánlott megoldás erre a problémára a Two-Dimensional Magnetic Recording. Ebben az esetben az adatok olvasását nem egy olvasófej végzi, hanem több. A Seagate korábban kísérletezett olyan megoldással, amikor egymás mögött helyezkedik el két olvasófej, de az igazán jó megoldást a három fejes elrendezés adta: egy fej halad közvetlenül a beolvasott adatsáv fölött, további kettő pedig mögötte és mellette, a szomszéd sávra átlógva. Az általuk felszedett "zajt" a kívánt adatokat olvasó fejjel rögzített jelből kivonva megkapjuk azt a hasznos jelet, amely a lemezen található adatokat takarja.

A TDMR eljárás előnye, hogy nem szükséges a merevlemezek gyártásához alapvető technológiaváltás, csak az olvasófejeket kell átalakítani, amelyek így aztán alkalmassá válnak a jelenleginél lényegesen nagyobb adatsűrűségű tányérok kezelésére is. A Seagate úgy számol, hogy a technológiával 1,6 terabites adatsűrűség is elérhető négyzethüvelykenként - a ma kapható legsűrűbb diszkek 1,2-1,4 terabitet tárolnak egy négyzethüvelyken. A vállalat előrejelzése szerint az első TDMR eljárással dolgozó lemezek 2016-ban érkezhetnek meg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azt a Seagete mérnöki is látják, hogy a TDMR csak ideig-óráig oldja meg a sűrűséggel kapcsolatos kihívásokat, ezért már dolgoznak a következő generációs adattárolási eljáráson. Ugyanis ahogy a merevlemezek tányérjain növekszik az adatsűrűség, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy egy adatbit írásakor a szomszédos adatbitek mágnesesen instabillá válnak, ezáltal adatvesztés vagy szándékolatlan módosítás következik be. A megbízhatóbb, magasabb koercitivitással rendelkező médiumok használata megoldást jelenthet, ám a hagyományos mágneses író-olvasó fejek nem képesek írni ilyen felületre. Ezt hivatott orvosolni a Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR).

HAMR

A HAMR eljárás során a hagyományos hordozórétegnél stabilabb mágneses jellemzőkkel bíró felületet az írás előtt lézerrel felmelegítik, majd ezután kerül írásra az adott bitsorozat. A lézer minden esetben csupán az írandó bitek tárolására szolgáló területeket melegíti fel, amely az írás után lehűlve stabilizálja a rögzített mágneses jelet. A módszer hasonlít a magnetooptikai meghajtókban használt technológiára, ám míg azokban az olvasás is a lézer és egy optikai szenzor segítségével történik, a HAMR merevlemezekben ez a ma is elterjedt olvasófejek segítségével történik.

A Heat Assisted Magnetic Recording nem új találmány, már évek óta a porondon van lehetséges megoldásként, a Western Digital 2013-ban már egy működő prototípust is bemutatott például. A fejlesztésével kapcsolatos kihívásokat azonban csak mostanra sikerült leküzdeni a Seagate szerint, az első, HAMR technológiát használó diszkek pedig 2017-ben kerülhetnek a boltokba. A vállalat előrejelzése szerint az első HAMR-alapú lemezek adatsűrűsége négyzethüvelykenként akár 4-5 terabit is lehet, vagyis egy hagyományos, 3,5" kivitelű diszk kapacitása elérheti a 80-100 terabájtot is - kezdetben, 2017 körül azonban meg kell elégednünk körülbelül 20 terabájtos darabokkal.

Probléma ugyanakkor, hogy a HAMR teljesen új gyártási folyamatokat igényel a diszkgyártóktól, így a bevezetése várhatóan igen költséges lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról