Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 2. 11:51

Moduláris telefonnal készülnek a finnek is

Újabb moduláris telefon tűnt fel a láthatáron, ezúttal a finn Circular Devices gondozásában. A Puzzlephone névre keresztelt eszköz három cserélhető egységből épül fel, és a tervek szerint 2015-ben kerül a boltokba.

A Google által fejlesztett Project Ara okostelefon, amely jó eséllyel 2015 egyik legjobban várt készüléke, úgy tűnik, nem egyedül indul jövőre a moduláris készülékek mezőnyében: a finn Circular Devices ugyanis bejelentette saját hasonló, nyílt forrású megoldását, a Puzzlephone-t. Már a készülék nevéből is sejthető, hogy több cserélhető részből álló telefonról van szó, igaz, esetében nem beszélhetünk olyan szintű testreszabhatóságról, mint a Google már említett kezdeményezésénél.

Három "testrész"

A Puzzlephone három részből épül fel, ezek a fő elektronikát, a processzort és a kamerát tartalmazó "Agy", az akkumulátort és a "másodlagos elektronikát" hordozó "Szív" és a kijelzőt, a hangszórókat, a fő gombokat és a mikrofont tartalmazó "Gerinc". Utóbbi modulból háromféle méret is elérhető lesz, az szolgál a készülék vázaként, amelybe az első két egység csatlakoztatható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megjelenést a cég jelen állás szerint 2015-re időzíti, a telefon Android rendszerrel debütál majd - pontosabban annak egy valamelyest módosított forkjával - később viszont a tervek szerint Firefox OS-szel, Windows Phone-nal, sőt (finn készülékhez méltóan) Sailfish OS-szel a fedélzetén is elérhető lesz. Azt a vállalat egyelőre nem közölte, hogy az egyes modulok pontosan milyen hardvert kapnak majd, mindössze annyi tudható, hogy az eszköz árát illetően a gyártó a középkategóriát veszi célba.

A moduláris telefonok egyik fő célja a nagyobb szabadság biztosítása a felhasználóknak, vásárlóknak a PC-hez hasonlító bővíthetőség, cserélhetőség megteremtése révén. Emellett egy fontos hozadék az elektronikus hulladék visszaszorítása azáltal, hogy a készülékeknek lehetőség van csak a egyes részeit kicserélni ha azok elavulnak vagy tönkremennek, nem szükséges a teljes eszköztől megválni, az okostelefon ráadásul kizárólag újrahasznosítható anyagokból készül. A Circular Devices erre az akkumulátort és a kijelzőt hozza példának: míg előbbi átlagos élettartama kevesebb mint három év, az LCD panelek akár 10 évig is gond nélkül működhetnek.

02:29
 

PuzzlePhone - Back to the basics

Még több videó

Emellett persze a cserélhető elemeknek köszönhetően a teljesítmény (és részben az ár) is igény szerint testre szabható, továbbá olyan apróságok is fontos szerepet játszhatnak a kütyü népszerűségében, mint a különböző színű modulok vásárlásának lehetősége. Akárcsak a Project Ara esetében, a Puzzlephone gyártója is megnyitja a kütyü moduljait a külső fejlesztők felé, akik létrehozhatják saját egységeiket, amelyeket akár egyedi szenzorokkal vagy egyéb képességekkel is felszerelhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról