Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 28. 10:29

Frissült a Synology olcsó kétlemezes tárolója

Megjelent a Synology kétlemezes, olcsó tárolója lakások és kisirodák számára. A DS215j az elődjénél gyorsabb processzort és USB 3.0-csatlakozót is kapott.

Az otthoni és kisirodai NAS-ok piaca a felhős tárolómegoldások megjelenésével és egyre olcsóbbá válásával sem tűnt el, az IDC friss jelentése szerint a harmadik negyedévben világszerte 19 millió ilyen eszköz fogyott, ami éves szinten 5 százalékos bővülést jelent. Az eladások jelentős részét a merevlemez-gyártók tartják kézben, a többi cég a piac ötödén osztozik nagyjából. A szegmens egyik meghatározó szereplője a tajvani Synology, amely az otthoni és kisirodai tárolókkal szerzett magának nevet. A cég a héten dobta piacra legújabb kétlemezes tárolóját, a DiskStation DS215j modellt, amely az elődjéhez képest számos ponton lépett előre.

A DS215j két 3,5" vagy 2,5" SATA meghajtót képes fogadni és a piacon található legnagyobb diszkekkel kitömve akár 12 terabájt tárolására is képes. A lemezeket használhatjuk "JBOD" módban, illetve RAID tömbbe szervezve is, támogatott a RAID 0 és 1 mód, illetve a Synology szoftveres "hybrid RAID" megoldása is. A lemezeket ext4 fájlrendszerrel kezeli az egység, de az USB-n csatlakoztatott külső diszkek ext3, FAT, NTFS és HFS fájlrendszert is használhatnak. A kütyü hálózati tárolóként és médiaszerverként is működik, az állományokat képes változatos felhőszolgáltatásokba (Dropbox, OneDrive, stb.) szinkronizálni, de okostelefonos appból is elérhetők.

A DS215j-nek két fontos újdonsága van. Az egyik a beépített Marvell Armada 375 processzor, amely kétmagos és 800 MHz-es, ezáltal a tároló sebessége megnövekedett, a vállalat szerint 111 megabájtos olvasási és 87 megabájtos írási sebesség érhető el a nagyobb processzorteljesítmény révén. A chipbe ráadásul dedikált lebegőpontos egység is került, amely révén látványosan gyorsultak olyan feladatok mint az előnézeti képek legenerálása a tároló tartalmának böngészésekor. Szintén a beépített FPU-nak köszönhetően a DS215j szoftvere a tárolt zenefájlokat képes automatikusan mp3 formátumba konvertálni és úgy streamelni a sávszélesség-takarékosság érdekében, ha a kütyüt médiaszerverként használjuk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A másik fontos új tulajdonsága a DS215j-nek az USB 3.0-csatlakozó, amelyen keresztül az eszköz nagyobb sebességgel képes elérni a külső háttértárakat, amennyiben elérhetők. Emellett rendelkezésre áll egy USB 2.0 szabványú interfész is további eszközök számára, ami lehet például nyomtató vagy 3G/4G-modem. Hálózathoz gigabites Etherneten keresztül csatlakozik a DS215j. A dedikált hálózati tárolók egyik előnye otthoni környezetben a kis méret, a csendes működés és az alacsony fogyasztás. A DS215j alig nagyobb két egymás mellé állított 3,5" lemeznél, csúcsterhelésen sem fogyaszt 14 wattnál többet, hibernált merevlemezek esetén pedig mindössze 5 wattal tekeri a villanyórát. A zajszintje 18,5 dB(A).

A modellszám végén látható "j" a Synology nomenklatúrájában az igazán kedvező árú termékeket jelöli, ezért cserébe viszont néhány kényelmi funkcióról le kell mondania a vevőnek, ilyen például a lemezek csavarmentes rögzítése a házban. A DS215j-n is a gyártó méltán népszerű DiskStation Manager szoftvere fut, amelyből idén jelent meg az 5.0 verzió. A kütyü 2 év garanciával kerül a boltokba, az ajánlott nettó ára 300 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról