Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 26. 11:39

IDC: vége a tabletpiac lenyűgöző növekedésének

Az iPad 2010-es megjelenése óta óriási növekedésen esett át a tabletpiac, a korábbi évek robbanásszerű bővülése azonban idén megáll, jövendöli az IDC. 2014-ben alig adnak el több tabletet mint tavaly, igaz, a piac már hatalmas.

2012-ben még közel 80 százalékkal bővült a tabletpiac, de a tavalyi növekedés is meghaladta az 50 százalékot az IDC szerint, ehhez képest 2014-ben világszerte mindössze 7 százalékkal múlják felül az eladások a 2013-as számokat. Az IDC friss előrejelzése szerint idén 235 millió tabletet értékesítenek, ezzel a termékkategória a notebookokkal és PC-kkel került egy szintre. PC-ből ugyan több fogy mint tabletblől, de a desktopok és notebookok eladásait külön-külön már megelőzik a táblagépek.

Vége a hatalmas növekedésnek

A piaci növekedés megtorpanása három okra vezethető vissza az IDC szerint. Ezek közül a legfontosabb a korábban megvásárolt eszközök vártnál hosszabb élettartama, a felhasználók nem cserélik olyan sűrűn a tableteket mint az okostelefonokat, nem vesznek újat kétévente, sokan boldogak egy 3 éves vagy annál régebbi modellel is. Ennek egyik oka, teszi hozzá az elemzőcég, hogy a piacot toronymagasan vezető Apple nem feledkezik meg a régebbi modellekről és azokhoz is ad ki operációsrendszer-frissítéseket, így a vásárlók sem érzik a korábban megvett iPadeket elavultnak.

További ok az IDC szerint a nagy kijelzős okostelefonok, phabletek gyors előterörése - a vásárlók ma már sok olyan feladatra kényelmesen tudják az 5-6 hüvelykes mobiljukat használni, amelyek elvégzésére korábban a tabletet vették igénybe. Egy ilyen, nagy kijelzős telefon mellett ritkábban van szükség egy tabletre, főleg, ha annak kijelzője 7-8 hüvelykes. A PC-k felől érkező 2-in-1 készülékek ugyanakkor egyelőre kevés vizet zavarnak, nem tudnak jelentős szeletet kihasítani maguknak a piaci tortából, hiába kerül a piacra egyre többféle modell, egyre olcsóbban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az idén eladott 235 millió tablet túlnyomó része, közel 67 százaléka Androidot fog futtatni az IDC szerint, az iOS részesedése 27,5 százalékra csökken. A Windows továbbra is csak messze leszakadva a harmadik, részesedése az idei eladásokból az 5 százalékot sem éri majd el az IDC prognózisa szerint és 2018-ra is csak 10 százalék környékére tudja magát feltornázni. Az IDC szerint a 2-in-1 gépek fő kerékkötője jelenleg a Windows 8.x, amelyben nemigen bíznak a vásárlók, hogy a jövőben mennyire lesznek keresettek a windowsos tabletek, az nagyon sokban függ a Windows 10 fogadtatásától.

A PC-piac lassan olvad

Az elemzőcég úgy látja jelenleg, 2018-ban 285 millió tablet fogy majd, ez a következő évekre mindössze 5 százalék körüli évi átlagos növekedést jelent. Amennyiben valóra válnak a cég jóslatai, 2018-ra a tabletek darabszám szerinti forgalma utol fogja érni a PC-két, 2018-ra ugyanis 291 millió gép eladását várja a cég. A következő években lassan, de biztosan olvadni fog ugyanis a PC-piac és az idei 315 millió darabról vissza fog csúszni 300 millió alá az éves forgalom,

"A PC-piacon a legjobb esetben azt fogjuk látni, hogy azok a felhasználók, akik a korábbi években inkább telefonra vagy tabletre költöttek, lecserélik végül a gépeiket is. Az érintőképernyő, a tabletté alakíthatóság vagy a Windows 10 sokoldalúbbá és vonzóbbá tehetik a PC-ket, ehhez még alacsonyabb árak társulhatnak" - mondta Loren Loverde, az IDC elemzője "Ugyanakkor a korábbi években is láttuk az áracsökkenést és érkeztek új modellek, de ez nem volt elég a darabszámok növeléséhez. Ahogy a fiatalok egyre inkább a mobilra és a webre fókuszálnak, és a feltörekvő régiókban az elkölthető jövedelem nem enged meg több eszközt, a PC-piac növekedési lehetőségei továbbra is korlátozottak maradnak."

2014-ben a korábban várt 3,7 százalék helyett 2,7 százalékkal ugyan, de vissza fognak esni a PC-eladások az IDC szerint, a fejlett régiókban tapasztalható erősödés a konzumer és a vállalati szektorban nem lesz elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a fejlett piacokon várható visszaesést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról