Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 17. 12:50

Dropbox-klón lesz a OneDrive

Vége az on-demand szinkronizációnak az OneDrive szolgáltatásban - legalábbis ebbe az irányba mutat a felhős fájlszinkronizáló megoldás legújabb, Windows 10-ben bemutatkozott fejlesztése. A Microsoft szerint az innovatív koncepció összezavarta a felhasználókat, visszatér a hagyományos paradigma.

Innovatív és ígéretes megoldással gazdagodott tavaly, a Windows 8.1-ben a OneDrive felhőszolgáltatás. Az on-demand szinkronizációnak köszönhetően a felhőben tárolt fájlok csak akkor kerültek a felhasználó gépére, ha azokat meg is akarta nyitni, egészen addig csak "placeholderek", vagyis linkként funkcionáló helyettesítők népesítették be a mappát. Kérésre természetesen a fájlokat egyenként vagy akár az egész mappát is leszinkronizálta a szolgáltatás - az alapértelmezett viselkedés azonban a placeholderek használata volt.

Túl egyszerű volt

Az on-demand letöltésnek köszönhetően a OneDrive folder nem sok helyet használt a kliens gépén, így a kisebb meghajtókkal is kényelmesen lehetett használni a szolgáltatást (amely egyébként az előfizetőknek már korlátlan tárhelyet biztosít). A megnyitott fájlokat a rendszer a háttérben gyorsan letöltötte, ez kisebb állományok (dokumentumok, képek) esetében annyira gyorsan történik, hogy a végfelhasználó számára a működés teljesen transzparens.

Pontosan ez a transzparencia (vagyis láthatatlan működés) okozta a paradigma vesztét. Ugyanis amíg van internetes hozzáférés, a szolgáltatás tökéletesen üzemel, azonban kapcsolat nélkül a felhasználó igen kellemetlen meglepetésben részesül: ugyan a rendszer azt mutatja, hogy a fájlok ott vannak a mappában, azokat képtelen megnyitni - és nem is érti, hogy miért. A OneDrive ugyanis semmilyen vizuális megkülönböztetést nem használ a letöltött és placeholder állományok között, így a felhasználó számára nem is egyértelmű, hogy a fájl nincs a gépén.

Ez a fájl nincs a gépen - de ezt csak akkor látjuk, ha ki is jelöljük.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A placeholderek használata kompatibilitási problémákat is okozott, egyes alkalmazások ugyanis magát a linkfájlt nyitották meg, és nem indították el a letöltést. Ez a probléma az előzőhöz hasonlóan szintén kivédhető lenne, ha a rendszer alacsonyabb szinten implementálná a háttérben letöltést, és minden megnyitási parancsra beindulna a szinkronizáció.

Vissza a jól beválthoz

A gordiuszi csomót a Microsoft végül úgy vágja át, hogy áttér (vagy visszatér) az iparágban szokásos viselkedéshez - amit a felhasználó az Intézőben lát, az valóban letöltött, fizikailag is a gépen lévő fájl. Ugyan a placeholderek használata innovatív megoldásnak bizonyult, rombolta a szolgáltatás megbízhatóságának percepcióját, amit a cég egyszerűen nem engedhetett meg magának. A döntést kifogásoló felhasználói visszajelzésre adott válasz szerint az új megoldás jól skálázódik a végtelen tárhellyel is, nem fordulhat elő, hogy pusztán a linkek által elfoglalt tárhely kinövi a háttértárat - egy nagyobb vállalat OneDrive for Business rendszerében, több százezer fájlt feltételezve ez sem csak elméleti lehetőség.

A Microsoft nevében nyilatkozó Ning Jin-Grisaffi, a OneDrive fejlesztését irányító igazgató szerint a visszalépés mellett azért számos pozitív újdonság is van a szolgáltatás legújabb iterációjában. Az operációs rendszer keresője például nem csak a PC-n lévő állományok tartalmában keres, hanem az összekötött OneDrive tárhelyeken is, az ott lévő fájlokat pedig a helyi fájlok mellett mutatja a találati listán. Jin-Grisaffi megjegyzi, hogy a most kiadott változat még nem végleges, fontos funkcionális változások jönnek még a következő hetekben-hónapokban, a placeholderek kivezetésére vonatkozó döntés azonban véglegesnek tűnik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról