:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 14. 14:08

Peren kívüli megállapodással zárult a TomorrowNow-ügy

Pont került az évek óta húzódó jogi procedúra végére, az SAP közel 360 millió dolláros kártérítést fizet az Oracle-nek a TomorrowNow leányvállalatnál történtek miatt. A két cég között még 2007-ben indult meg a per, amelyet most sikerült lezárni.

Az SAP még 2005-ben vásárolta fel a TomorrowNow vállalatot, amely a PeopleSoft és a J.D. Edwards szoftvereihez nyújtott "third party" támogatást, amelyek akkorra már az Oracle tulajdonába kerültek egy nagyszabású akvizíciót követően. A két nagy szoftvergyártó között 2007 tavaszán robbant ki az ügy, az Oracle ugyanis egyenesen ipari kémkedéssel vádolta meg az SAP-t.

Az Oracle 2006 novemberében különösen nagy forgalmat tapasztalt az ügyfelek számára fenntartott weboldalán, ahonnan a PeopleSoft és J.D. Edwards felhasználók tölthetnek le szoftvereket és dokumentációt. A forgalmi adatok elemzése után kiderült, hogy több mint 10 ezer olyan letöltés zajlott, amelyet már lejárt vagy a végéhez közeledő támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek hajtottak végre. Ezekben az ügyfelekben az volt a közös, hogy az időtájt lettek a TomorrowNow ügyfelei.

Az Oracle állítása szerint az alaposabb vizsgálat kimutatta, hogy a letöltéseket valójában nem maguk az ügyfelek indították, ugyanis a megadott jelszavakhoz tartozó e-mail címek, nevek és telefonszámok mind hamisak voltak. Az IP-címek alapján a nyomok az SAP America egyik irodájába vezettek, az SAP az Oracle szerint négy napon keresztül napi 1800 szoftvert és dokumentációt töltött le. A San Franciscó-i kerületi bíróságra beadott keresetben az Oracle azt állítja, az SAP jogtalanul fért hozzá az információkhoz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az SAP már 2007 nyarán beismerte, voltak "helytelen letöltések" az Oracle rendszeréből, bár tagadta, hogy az így megszerzett információk a birtokába kerültek volna, azok végig megmaradtak a TomorrowNow berkein belül. A cég vezetői sorra mondtak le, a német cég ezt követően vevőt keresett a TomorrowNow-ra, de mivel nem talált, 2008-ban egyszerűen bezárta, a tevékenységét teljesen felszámolta.

Az Oracle által indított per csak 2010-ben lépett bírósági tárgyalási szakaszba, az SAP itt azonnal beismerte felelősségét, azonban az amerikai cég által kért 1 milliárdos kártérítés összegét erősen vitatta. A bíróság 2010 őszén 1,3 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte az SAP-t, amelyet a német vállalat meg is tett, azonban az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be. Másodfokon a bíróság ismét megállapította az SAP felelősségét, azonban már jóval alacsonyabb értékűre, hozzávetőleg 350 millió dollárra becsülte az okozott kárt.

A tegnap bejelentett megállapodás alapján a német cég közel 360 millió dollárt fizet az Oracle-nek, a kártérítést és a kamatait. Az SAP már korábban kifizetett az Oracle-nek közel 120 millió dollárt, a jogi eljárás költségeire. Mindkét érintett vállalat üdvözölte a peren kívüli megállapodást, az Oracle szerint "ez erős üzenet azoknak, akik a tisztességes és törvényes verseny helyett a csalást választják", az SAP közleménye pedig afeletti örömének adott hangot, hogy az Oracle végre elfogadta az ügy lezárására tett erőfeszítéseket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.